Lynch är Lynch och Twin Peaks är tillbaka

Idag, den 22:e maj, släpptes de fyra första avsnitten av en ny säsong av kultserien Twin Peaks. Om du trodde att du visste exakt vad som skulle följa efter den andra säsongen så trodde du fel. Om det är något jag har lärt mig efter att ha sett åtskilliga filmer av regissören samt dokumentären David Lynch: The Art Lifeär det att förvänta mig det oväntade. David Lynch är kompromisslös med sin vision och med amerikansk kabeltv kan regissören verkligen ta ut svängarna.

I helgen kunde ni läsa om min redaktionskollega Pärs tankar inför den tredje säsongen. Både Pär och vår tidigare skribent Mattias Berg har troligen större personlig investering i serien än jag har, den senares tankar kan du läsa här. Jag såg serien i sin helhet först ifjor, jag fastnade snabbt för atmosfären och den skruvade humorn med sin för tiden moderna berättarstil. Med säsong två svalnade mitt intresse någonstans längs vägen för att sedan åter växa sig starkt med de avslutande avsnitten. Efter att ha följt många diskussioner i olika filmforum och med andra filmnördar har jag låtit mig svepas med i hajpen inför den nya säsongen. Efter en lång arbetsdag slängde jag snabbt i mig min middag för att börja konsumera de två första nya avsnitten av Twin Peaks på över två decennier.

Med avsnitten kommer många kära återseenden men även desto fler nya. Nytt är att serien inte längre är presenterad i formatet 4:3 och den ursprungliga tonen har även förändrats mot det mörkare. Berättelsen fortsätter i nutid utan någon som helst återblick kring vad som har hänt tidigare, David Lynch och Mark Frost förutsätter att du har koll på läget. En kaxighet som de nyinspelade Arkiv-X avsnitten saknade förra året. Under de två första timmarna kan vi bara konstatera att agent Cooper fortfarande är fast i ”Black Lodge” samtidigt som omvärlden har fortsatt utan honom. En del av det fortsatta i mysteriet är att få reda på vad som har hänt under de senaste decennierna och om vår kaffesörplande, pajätande agent skall få återvända till sin stulna kropp. Likt Pär förutspådde i sin text i helgen, är det bara att konstatera att de två första avsnitten är riktigt flippade och jag ser framemot resterande sexton timmar av Lynch  serie. Twin Peaks är tillbaka, mörkare, häftigare och mer vågat än något annat på tv just nu.

Vad tyckte ni läsare om de nya avsnitten?

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.