Loving (Bluray)

Loving är den sanna historien om Mildred och Richard Loving som på 60-talet i USA stod i centrum för det rättsfall som i slutändan skulle få den amerikanska högsta domstolen att ogiltigförklara alla lagar som förhindrade äktenskap mellan personer av olika hudfärg. Detta är inte historien om det rättsfallet utan filmen håller sig ovanligt nog nästan bara till paret Loving och deras vardag som tuffade på medan absurda regler gång på gång satte krokben för deras lycka.

Eftersom Mildred Loving (Ruth Negga) var svart och Richard Loving (Joel Edgerton) vit var det – i delstaten Virginia (och flera andra stater) – ett brott att leva tillsammans som gifta. De två kom ifrån en relativt liberal ort där många var av blandat ursprung (Mildred själv räknade både amerikanska urinvånare, afro-amerikaner och vita bland sina anfäder). Detta etableras snabbt i filmen där knappt någon av deras närmaste vänner och bekanta ens höjer på ögonbrynen åt deras förhållande. När Mildred blir gravid (också ett brott eftersom sexuella kontakter mellan svarta och vita bestraffades) beslutar de sig att åka till en annan delstat och gifta sig och lever sedan tillsammans medan de planerar för sin framtid. Kort senare väcks de mitt i natten och blir ledda ut ur sitt hem av poliser för att sättas i häkte. Endast genom att erkänna sig ”skyldiga” till äktenskap lyckas de undfly fängelsestraff men tvingas lämna Virginia och flytta till Washington D.C.

Ruth Negga blev välförtjänt nominerad till en Oscar för sin roll som Mildred men Joel Edgerton är här minst lika bra som den lunkande muraren Richard. Bägge två är tystlåtna och ingen av dem får någonsin ett utbrott eller ventilerar orättvisan de utsätts för. De är bundna av förtryck och nertryckta känslor. Det är en studie i lågmält skådespeleri men filmen framställer tydligt hur bägge två vantrivs i staden och håller på att förtvina av hemlängtan. Det är detta som driver Mildred till handling mer än kampen för rättvisa. När medborgarrättsrörelsen sparkar igång får paret möjligheten att driva sitt fall till högsta domstolen, eller snarare få sitt fall drivet av två advokater. Vad filmen dock aldrig gör är att förlora taget om Mildred och Richard. Hela spelet för deras framtid pågår för det mesta utanför filmens ramar. Detta är lovvärt eftersom det just är de förtryckta och målsäganden som brukar bli en fotnot i rättsdramer (inget ont om rättsdramer) och här framställs de främst av allt som hjältar i sina egna liv.

Extramaterial: En handfull featurettes bestående av korta dokumentärer om när de gjorde filmen som bara skrapar på ytan. De låter personerna bakom filmen ösa beröm över sina kollegor och paret Loving och erbjuder inte mer information än introduktionen till en wikipediaartikel. Den enda behållningen är ett kommentarspår av regissören Jeff Nichols som är både informativt och intressant.

 

Loving är den sanna historien om Mildred och Richard Loving som på 60-talet i USA stod i centrum för det rättsfall som i slutändan skulle få den amerikanska högsta domstolen att ogiltigförklara alla lagar som förhindrade äktenskap mellan personer av olika hudfärg. Detta är inte historien om det rättsfallet utan filmen håller sig ovanligt nog nästan bara till paret Loving och deras vardag som tuffade på medan absurda regler gång på gång satte krokben för deras lycka. Eftersom Mildred Loving (Ruth Negga) var svart och Richard Loving (Joel Edgerton) vit var det – i delstaten Virginia (och flera andra stater)…

Review Overview

Betyg

80

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.