Love, Simon (4K UHD)

Love, Simon är baserad på boken med samma namn och handlar om Simon som går i High School och är precis som vilken tonåring som helst. Han har fina kompisar och en lika fin familj. Det finns bara en sak som tynger Simon. Ingen av dem vet ännu att han är gay. När en annan anonym kille, som kallar sig Blue, från samma skola avslöjar att han är gay på skolans skvallersida bestämmer sig Simon att skriva till honom. Vem är Blue? Och ska de våga avslöja sina hemligheter tillsammans?

Ganska tidigt in i filmen skämtar Simon frustrerat om varför det bara är homosexuella som måste ”komma ut ur garderoben”. Kan inte hans vänner komma ut som heterosexuella till sina föräldrar och mötas med diverse reaktioner? Det är lite ironiskt att Simon tar upp detta för ett av problemen med filmer med just homosexuella ledkaraktärer är att det stereotypt ska vara en huvudkonflikt som handlar om att avslöja sin sexuella läggning, för det är exakt vad Love, Simon gör.

Jag önskar innerligt att det en dag kommer en romcom som bara handlar om en kille eller tjej som kanske är kär i någon av samma kön och den enda uppförsbacken är ”vågar jag fråga om den personen vill gå på skolbalen med mig?”. Jag vet personligen att det inte är jättelätt att avslöja en sådan detalj om sig själv, men mitt liv har varit så mycket mer än att komma ut. Jag önskar att det kunde framgå för författare och filmskapare i en popkulturvärld som hela tiden försöker bli mer progressiv

Med det åt sidan är Love, Simon fortfarande en störtskön film. Simon är en riktig publikfriare som har en varm och genuin närvaro på duken som inte går att väja sig för. Hans hemliga relation med Blue är en fröjd att följa för jag kan verkligen få en förnimmelse av det ungdomliga, nykära pirret jag själv en gång känt vilket gör mig fullkomligt investerad att i veta vad som ska ske härnäst! Jag förlåter till och med vissa, rentav många, förutsägbara detaljer i utvecklingen av Simons liv, för de framförs med sådan hänsyn och kärlek att inget ändå inte sker i onödan.

Filmen försöker dock hänsynslöst emotionellt tårflirta med mig. Det blir på gränsen för mycket vid något tillfälle när filmen skakar mig argt om axlarna och skriker ”gråt då, din jävel!” men den anstränger sig helt i onödan. Jag, som trodde att jag aldrig skulle gråta till film igen, får febrilt torka mina rörda tårar med tröjärmen. För precis som Grinchen har mitt hjärta vuxit sig tre storlekar större, allt som krävdes var en rejält vacker kärlekshistoria och detta är det vackraste jag sett på väldigt, väldigt länge.

Utgåvan: Det finns ingen officiell källa som anger huruvida filmen är färdigställd i 4k eller 2k, däremot är filmen inspelad digitalt i 2.8k. En sak som är säker är dock att filmen är en väsentlig uppgradering från den medföljande blu-ray-utgåvan. Filmens lugna tempo bjuder in tittaren till att njuta av filmens breda register av färger som fått en skjuts av filmens HDR-gradering, från färggranna naturmiljöer till mörkare kvällsscener. Ljudet levereras på ett habilt DTS-HD MA 5.1 -ljudspår. På 4k-skivan hittar du enbart extramaterial bestående av filmens kommentarspår. Övriga korta dokumentära klipp och borttagna scener hittar du på den medföljande blu-ray-skivan. Detta är en stabil 4k-utgåva som borde vara första valet för alla fans som tänkt köpa filmen. (Texten uppdaterades 12/11-2018 av Fredrik Malmquist).

Love, Simon är baserad på boken med samma namn och handlar om Simon som går i High School och är precis som vilken tonåring som helst. Han har fina kompisar och en lika fin familj. Det finns bara en sak som tynger Simon. Ingen av dem vet ännu att han är gay. När en annan anonym kille, som kallar sig Blue, från samma skola avslöjar att han är gay på skolans skvallersida bestämmer sig Simon att skriva till honom. Vem är Blue? Och ska de våga avslöja sina hemligheter tillsammans? Ganska tidigt in i filmen skämtar Simon frustrerat om varför…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.