The Love Punch

emma-thompson-and-pierce-brosnan-the-love-punch-73964Med Pierce Brosnan och Emma Thompson i huvudrollerna tänker jag mig att det ska vara något puttrigt, någorlunda välskrivet och värdigt. Det är inget av det, allra minst värdigt.

Det tidigare äkta paret Kate (Emma Thompson – Love Actually) och Richard (Pierce Brosnan – A Long Way Down) har lagt skilsmässan bakom sig. Numera kommer de överens de få gånger de kommer i kontakt med varandra, något som förmodligen kommer att bli allt mer sällan nu när alla barnen flyttat hemifrån. Men då Richards företag plundras av en girig hedgefondmäklare och deras pensionspengar går upp i rök, bestämmer de sig för en gemensam ansträngning för att få tillbaka pengarna. De bestämmer sig för att stjäla en diamant av mannen som ruinerade dem för att skipa någon slags rättvisa och kanske kan de hitta tillbaka till varandra under resans gång.

emmathompson-timothyspall-ceilaimrie-piercebrosnan-in-the-love-punchTydligen hade Brosnan och Thompson länge letat efter ett projekt att göra tillsammans. Tydligen blev de less på att vänta efter ett vettigt manus och hoppade på det projekt som fanns tillgängligt när de båda hade en lucka i kalendern. De många och uppenbara bristerna i The Love Punch måste ha varit uppenbara redan i manusform men det har inte hindrat någon från att börja filma. Tonen börjar som en ganska typisk nedtonad engelsk komedi, men skruvas vårdslöst upp till en tramsig fars där man i bästa fall tänker på Jönssonligan eller i värsta fall på Full fräs med Stefan och Krister. Logik eller rimliga förklaringar finns det inte tid för, utan den ena halvbakade scenen staplas på den andra. Nu är det aldrig speciellt svårt att hänga med, men det blir svårt för humorn att landa i något och jag har svårt att inte bli lite frustrerad när så mycket är så underutvecklat.

De komiska scenerna man har så bråttom att komma till, som huvudsakligen går ut på att huvudpersonerna är 60-åriga britter, har inte speciellt mycket att komma med heller. En störig biljakt, en evighetslång klätterscen iförda dykardräkter och en extremt konstruerad smygsekvens i ett rum fullt av allergiframkallande pinaler. Inget av det sveper med en, lockar till några fniss eller lyckas ens bli lite spännande. Kanske kan några av replikskiftena mellan Brosnan och Thompson vara lite halvkul, vilket nog mest beror på framförandet än innehållet. Kanske kan jag även tycka om att skurkens blivande maka och Kate hittar någon slags korthuggen vänskap. The Love Punch blir heller aldrig sådär irriterande och nästan provocerande som en riktigt dålig komedi kan bli, utan den glider snarare ganska omärkt förbi.

the-love-punchDet känns lite synd att två så pass duktiga skådespelare som säkert dessutom skulle kunna vara riktigt roliga, inte fått något att arbeta med. Manus känns inte riktigt färdigt och hade nog mått bra av lite bearbetning. Att det skulle gå att göra en någorlunda hygglig komedi på idén och med den här ensemblen har jag inga problem att se. Håll utkik efter The Love Punch på någon sen söndag nästa sommar och se något annat istället.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.