Love Eternal

03__largeRäck upp handen alla som tror att det är ännu en vampyrfilm med romantiska förtecken. Det är det inte. Det handlar om sorg, utanförskap och nekrofili.

Ian har aldrig känt att han passar in i den här världen. Kanske vill han bara göra slut på sitt lidande eller så är han kanske bara fascinerad av döden. På internet kommer han i kontakt med andra som inte vill leva längre, men sviker dem i självmordspakterna och tar istället med sin deras döda kroppar hem. Åtminstone om det är unga kvinnor. Kanske bearbetar han det faktum att båda hans föräldrar är döda eller traumat efter att som tonåring ha hittat en ung kvinna hängd i skogen. I sin ständiga jakt på andra som tröttnat på livet träffar han Naomi och en märklig vänskap börjar spira. Love Eternal är baserad på en roman av den japanske författaren Kei Ôishi.

Love-eternal_02 Till en början tar filmen fasta på att Ian är en asocial kuf som håller sig borta från andra människor och är en sådan där typ av outsider som bara finns på film. Lite för tillrättalagd och välkammad. Lite för mycket som Donnie Darko. Ian har även förlorat båda sina föräldrar och verkar leva på deras pengar eller något, för han har ett stort hus som han obehindrat kan leka missanpassad i. För mig känns det alldeles för mycket som något riktat till tonåringar som gillar att identifiera sig med någon som är som alla andra. Att Ian släpar hem döda kvinnor som han pratar med, sover med och sedan begraver i trädgården känns väldigt konstruerat, speciellt med tanke på det allvarliga anslaget.

När jag nästan hunnit ge upp på Love Eternal och är inställd på att bara sitta av tiden kommer den inte på ett annat spår. Den börjar handla om att leva kvar med sorgen efter att ha förlorat en nära anhörig. I vänskapen mellan Ian och Naomi börjar man förstå att det kanske inte bara handlar om en ung man som föddes till att leva i ett utanförskap, utan om någon som kämpar med att hantera de dödsfall som drabbat honom genom hela livet. Sorg är en sjukt komplicerad känsla, förmodligen stundtals nära besläktad med att inte vilja leva med saknaden och smärtan längre. Även om det aldrig riktigt lyckas vrida om mina känslosträngar är det några riktigt fina scener och ett slut som bjuder på hoppfullhet tillsammans med en lite makaber öppenhet som ändå knyter ihop det med inledningen.

MCDLOET EC006Jag kommer förmodligen aldrig att se om Love Eternal och den lämnar inga bestående intryck, men den är åtminstone bättre än vad den först verkade. Den kan säker hitta rätt hos någon som antingen sitter hemma och känner sig utanför eller för någon som har svårt att hantera sorgen efter någon närstående.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.