Lost River

Under filmfestivalen i Cannes 2014 höjde många på ögonbrynen när Ryan Goslings debutfilm Lost River visades. Efter visningen bemöttes den av både burop och applåder. Det skulle dock dröja till 2015 innan filmen gick upp på bio och nu finns den att tillgå på Blu-ray även här i Sverige. Lyckas skådespelaren även i rollen som regissör och är filmen värd din värdefulla tid? 

lc1

I en förfallen småstad styrd av ligister och anarki bor tonåringen Bones (Iain De Caestecker) tillsammans med sin lillebror och deras ensamstående mor Billy (Christina Hendricks). Den lilla familjen försöker få ekonomin att gå ihop utan att dra på sig lån och därigenom riskera att bli av med sitt hus. I kampen om att överleva hamnar Billy i klorna på den sliskiga bankmannen Dave (Ben Mendelsohn). Samtidigt blir Bones jagad av skurken Bully (Matt Smith) efter att ha inkräktat på hans territorium. Under ett av sina nattliga försök att undvika Bully stöter Bones på tjejen Rat (Saoirse Ronan). De blir snabbt vänner och tillsammans diskuterar de sitt utanförskap och en bortglömd underjordisk stad.

Utöver att vara filmens regissör, är Gosling även en av Lost Rivers producenter och filmens manusförfattare. Med tanke på slutresultatet hade det kanske varit bättre för honom att fokusera på en av rollerna. Berättelsen känns väldigt spretig och den kämpar med att vara sammanhängande. Räddningen är filmens soundtrack av Johnny Jewel och fotot av Benoit Debie. Det synthiga soundtracket och det färgsprakande fotot gör att det är svårt att missa vart regissörens influenser kommer från. Även om den tydligaste influensen är Refns Drive och Only God Forgives, måste jag även hålla med andra filmskribenter om att det finns scener och toner som för tankarna till David Lynch.

lr3

Det är en imponerande skara av skådespelare som Ryan Gosling har samlat ihop i sin regidebut, särskilt med tanke på filmens blygsamma budget på två miljoner dollar. Något som ytterligare belyser hur synd det är att filmen inte fungerar bättre än vad den gör. Samtliga skådespelare gör stabila insatser i Lost River. Filmskaparna väcker mitt intresse men belönar det aldrig fullt ut. Goslings manus väcker många basala frågor som aldrig riktigt besvaras. Vad är karaktärernas motiv? Är de onda bara för att vara onda? Är de goda bara för att de är goda?

lr2

I sin regidebut hämtar Ryan Gosling alltså tydlig inspiration från sin vän och mentor, Nicolas Winding Refn. Gosling har skapat en film med höga ambitioner som tyvärr inte riktigt når hela vägen fram. Filmen och manuset hade mått bra av en tydligare röd tråd och ett smalare fokus. Men trots sina brister är Lost River ett löfte om att det finns mer att hämta hos Gosling som regissör. Visuellt och konceptuellt är filmen väldigt inbjudande och det finns ”något” där, även om det inte realiserats fullt ut.

Under filmfestivalen i Cannes 2014 höjde många på ögonbrynen när Ryan Goslings debutfilm Lost River visades. Efter visningen bemöttes den av både burop och applåder. Det skulle dock dröja till 2015 innan filmen gick upp på bio och nu finns den att tillgå på Blu-ray även här i Sverige. Lyckas skådespelaren även i rollen som regissör och är filmen värd din värdefulla tid?  I en förfallen småstad styrd av ligister och anarki bor tonåringen Bones (Iain De Caestecker) tillsammans med sin lillebror och deras ensamstående mor Billy (Christina Hendricks). Den lilla familjen försöker få ekonomin att gå ihop utan att dra på sig…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.