Lost Girl – Säsong 1

När jag växte upp hade jag turen att i bokhyllan hemma ha både H.C. Andersens klassiska sagor och berättelser, i originalöversättning från 1926, samt Bröderna Grimms ocensurerade sagor. Troligtvis var detta utan mina föräldrars vetskap vad dessa böcker innehöll. Här var det inga gulliga godnattsagor med vackra illustrationer, utan det fläskades på med både skräck och ond bråd död.

lostg_1_img_30_h Men jag måste säga att dessa böcker lade grunden för min kärlek till berättelser och framför allt sagornas underbara värld. Denna kärlek fick ofta sin energi från alla de fantasyfilmer som dök upp. Jag kommer ihåg dockfilmen The Dark Crystal, som kom 1982, av Jim Henson och Frank Oz. Jim Henson var också skyldig till Labyrinth (1986), med min då stora idol David Bowie. Men sagorna har fått leva sitt eget stillsamma liv, och fått mer status som barnmaterial där det goda till slut segrar, utan att så mycket blod syns till.

Men nu händer det saker. Helt plötsligt så kommer olika filmbolag ut med den ena sagoberättelsen efter den andre. Snövit har fått sin återupprättelse med filmer som den mer romantiska; Mirror, Mirror, men även med en mörkare film som; Snow White & the Huntsman. Trots att den kanske blivit mer berömd på grund av andra orsaker än själva filmen, då Twilight stjärnan Kristen Stewart hade ett förhållande med filmens regissör. I Hansel & Gretel: Witch Hunters tar Hans och Greta revansch på häxorna som gärna vill sätta tänderna i oskyldiga i, och Jack kämpar mot jättarna i landet som nås via bönstjälken i Bryan Singers kommande film Jack the Giant Slayer. I tv-rutan sker samma sak- i Grimm från 2011 får vi följa polisen, Nick Burkhardt som har förmågan att se övernaturliga varelser. Ofta med en anknytning till Bröderna Grimms sagovärld. Under samma år kom Once Upon a Time, där även snövit har en roll. Så någonting har hänt, och jag fullständigt älskar det.

lostg_1_img_68_hSå med en viss förhoppning börjar jag se den första säsongen av den kanadensiska serien Lost Girl och upptäcker till min förvåning att detta är en föregångare till dessa serier.

Seriens första säsong, med tretton avsnitt, spelades in redan 2010 men det dröjde ända till 2012 tills serien fick premiär i USA. Sedan den morgon som Bo (Anna Silk) vaknar upp och finner sin pojkvän liggande död bredvid sig har hon varit på flykt. Driven av en hunger efter den sexuella energin som vi bär inom oss söker hon efter sanningen om sig själv. Trots att hon har växt upp i en vanlig, mänsklig, familj inser hon att det inom henne gror krafter som hon inte förstår. En kväll räddar hon en ung kvinna vid namn Kenzi (Ksenia Solo), från att våldtas genom att själv suga ur den sexuella energin från angriparen och lämna honom död. Från den dagen följs de åt för att finna Bos ursprung. Hon får reda på att hon är en Succubus, en människoliknande varelse som livnär sig på människor då de suger ur energin ur dem. Det visar sig att bara är Succubus en av alla de olika sorters legendariska, övernaturliga varelser som kallas för Fae. När jag mötte ordet för första gången tänkte jag på Feer samtidigt som många av varelser som vi möter i serien, absolut inte tillhör de som vi tänker som feer. Bland annat finns den grupp av lönnmördare som alla är baserade på den huvudlöse ryttaren, som vi har mött i Sleepy Hollow. Helt riktigt har man också i översättningen kallat dem för Fae ända till sista skivan som innehåller del 10-13, då man helt plötsligt översätter ordet till feer, och därigenom skapar en onödig förvirring. Men åter till Bo.

När sanningen uppenbaras för henne ställs hon inför valet att välja den mörka eller den ljusa sidan av Fae världen. I begynnelsen var det krig mellan dessa sidor men det har under en lång tid varit vapenvila och man existerar sida vid sida, med regler som avgör hur man får leva. Ljus och mörker är beroende av varandra inget kan existera utan den andra sidan Valet får varje Fae själv göra. När nu Bo ställs inför detta så väljer hon att ställa sig utanför Fae världens två grupperingar. Hon väljer att bli neutral som naturligtvis ger konsekvenser för hennes liv. En av dessa konsekvenser är att hon inte binds upp av de regler och lagar som styr umgänget mellan mörka och ljusa Fae. Härigenom söker sig alla olika sorters Faer till henne för att be om hjälp och det är dessa berättelser som blir till varje enskilt avsnitt i serien.. Den grundberättelse som löper som en röd tråd genom hela serien är Bos sökande efter sin bakgrund, Vilka som var hennes verkliga föräldrar, och varifrån hon kommer.

LOSTG_S01_GAL0102_0009

Nu till en sak som bara måste nämnas när vi tittar på serien om Bo, och det är sex. Som sexuell varelse är Bo ytters självständig och kan inte sorteras in i några fack. Hon beskrivs inte som en ytlig, sex-ikon, som strutar runt med stora bröst för att locka tonårspojkar för att titta. Detta är en mogen kvinna som hanterar sin sexualitet men har problem med sin drift eftersom hon är en Succubus. Därför är det så skönt att hon under seriens gång inte heller faller ner i några klichéartade fack. Ett triangeldrama uppstår då hon visar intresse för både en manlig och en kvinnlig samarbetes partner. För henne spelar det ingen roll vilket kön hennes drift släcks av.

lostg_1_img_63_h

Jag tycker att serien lyckas med sitt uppsåt. Bikaraktärerna är välspelade och ett intresse väcks att få följa Bo och det som hon får vara med om. Det sker hela tiden en utveckling mellan personerna i serien som gör att den känns levande och intressant. Ibland upplevs det som man vill trycka in så mycket information om Fae världen man kan, under en kort tid. Det finns en risk att det känns lite plottrig men jag tycker de har klarat av detta rätt bra. Första säsongen avslutas på ett sätt som i alla fall får mig att se fram emot nästa säsong, och då tycker jag att man har lyckats.

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.