Los últimos días

lastdays2En mystisk epidemi sprids över jorden. Mänskligheten utvecklar en oförklarlig rädsla för öppna platser och de som går ut dör omedelbart. De få överlevande är ofrivilliga fångar i byggnader.

Filmer om apokalypser eller efter apokalypser har varit på modet ett tag nu. Allt från zombies (World War Z), invasioner av utomjordingar (Battle Los Angeles), virus (Contagion), till att ekosystemet slår tillbaka (The Happening). Personligen gillade jag den underskattade och otäcka Blindness av Fernando Meirelles. I Los últimos días (The Last Days) tar bröderna David och Àlex Pastor oss med till en postapokalyptisk värld där torgskräck är det som tar död på oss.lastdays3Händelserna utspelar sig i Barcelona ungefär tre månader efter epidemins utbrott. De få som överlevt befinner sig inomhus och laglösheten breder ut sig. Mat och vatten står givetvis högt i kurs. Mobiltelefonin fungerar såklart inte längre, men satelliter har inte påverkats vilket gör att en navigator till bilen fungerar så länge batteriet räcker. Huvudpersonen Marc (Quim Guttierez) är fångad på sin arbetsplats. Han är programmerare och panoramavyn från kontorsfönstrena visar på de öde gatorna och röken som stiger mot himmeln från diverse byggnader. De senaste tre månaderna har de i hans hus försökt gräva en tunnel till tunnelbanan för att kunna förflytta sig inom staden. Bristen på mat och vatten gör människor allt mer desperata.lastdays4

Marc har bestämt sig för att försöka ta sig hem till sin flickvän genom att transportera sig under jord. Han får sällskap av Enrique (Jose Coronado). Marc har en ficklampa och Enrique har en navigator. Tillsammans har de det som behövs för att navigera genom tunnlar och kloaker. Deras resa avslöjar att ett laglöst land och frågan är om de kommer nå fram till sina kära?

Los últimos días handlar mer om karaktärsutveckling än action och snygga CGI-effekter. Marc och Enrique är de vi följer genom hela filmen och även om vi genom tillbakablickar får möta Marcs flickvän (Marta Etura, Eva) är det huvudsakligen en tvåmansföreställning. Budgeten  motsvarar inte Hollywoods diton, men trots det är filmen snyggt gjord med de tillgängliga resurserna. Bristerna syns främst i CGI-effekterna i panoramabilderna. Det som saknas är lite rappare tempo i berättandet för att göra det hela mer spännande. Att det inte ges någon förklaring till fenoment ser jag inte som något problem och det är inte heller filmens fokus.
lastdays1

Bortsett från det förutsägbara slutet och några logiska luckor är Los últimos días en helt ok postapokalyptisk film. Den är inte bland de bästa, men något för fans av genren att undersöka.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.