Looney Tunes: Back in Action

bild4

1996 kom filmen Space Jam som visade karaktärerna från Looney Tunes spela basket med Michael Jordan (som f.ö. ses i en liten cameo). När jag var liten älskade jag den, jag köpte leksaker och samlarbilder och såg den flera gånger om. Det var något speciellt med den. Sättet de hade gjort det på. Visst, 10 år tidigare hade Vem satte dit Roger Rabbit? premiär, och jag hade även sett den. Men jag tyckte inte om den. Jag var livrädd för skurken och tyckte han var läskig. Space Jam kändes mer som en mer barnvänlig film. 2003 dök Looney Tunes – Back in Action upp. 27 år gammal ger jag den ett försök.

Daffy Duck blir sparkad från Warner Bros samtidigt som vaktmästaren DJ (Brendan Fraser) får sparken efter att ha förstört vattentornet efter en misslyckad audition som stuntman. Tillsammans upptäcker de att DJs pappa, den kända skådespelaren Damian Drake (Timothy Dalton, James Bond, Licence to Kill) som är mest känd för sina roller som James Bond kopia. Han har blivit kidnappad på grund av Den Blå Apan, en mystisk diamant som skurken Mr. Chairman (Steve Martin, Den stora jakten) vill ha till varje pris för att förvandla hela jordens befolkning till apor. Samtidigt tar Bugs Bunny med sig Kate (Jenna Elfman), chefen som fick Ankan sparkad, ut för att få tillbaka Daffy då de upptäckt att de gjort ett stort misstag.

bild5

Visst är det en barnfilm, men den innehåller så mycket mer. Jag kan relatera till karaktärerna och känner igen de från barndomen. Brendan Fraser finns även han med från min barndom, då i form av den knäppa Jungel George. De tecknade karaktärerna är väl gjorda och känns mer “verkliga” här än i Space Jam. Det beror mest på att de har lagt ner mycket tid och energi på att lägga skuggor och rörelser rätt. Vilket de lyckas bra med i de flesta fall. De levande karaktärerna interagerar mycket bra tillsammans med de gamla kortfilmsstjärnorna som vi får bekanta oss mer med. Steve Martins karaktär som den “nördiga” skurken Mr. Chairman, som är chef över ACME bolaget och försätter Gråben med diverse värdelösa vapen för att stoppa Hjulben, är riktigt rolig och görs väldigt bra av Martin.

bild2

Storyn är bra och vi får följa karaktärerna utanför de kortfilmer de arbetar med. Vi får följa med bakom kulisserna och baksidan av att vara en tecknad karaktär. Det visar sig även att karaktärerna bor, precis som vi, i vanliga hus. DJ är nämligen granne med Granny och fågeln Tweety. Mängder av cameos dyker upp. Utöver ovan nämnda så sitter den tecknade Shaggy (från Scooby Doo) och diskuterar med Matthew Lillard, som spelade Shaggy i de första otecknade versionerna av Scooby Doo, om hur illa spelat den karaktären var. Kul också att Timothy Dalton spelar en skådespelare som är spion som också spelar spion på film i filmen har rollsatts som just denna, då han tidigare har spelat spionen James Bond.

Det jag kan tycka är negativt med filmen är att det blir lite väl mycket ibland. Det blir fjantigt och överdrivet. Men den hålls uppe med bra skådespel/animationer och roliga skämt. Så samla familjen och se en rolig film som passar stor som liten.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.