Lone Survivor

lonesurvivor1Segraren skriver historien sägs det och i fallet Lone Survivor tvekar jag inte en sekund på att Marcus Luttrells berättelse är helt onyanserad.

Boken med samma namn är baserad på händelserna under Operation Red Wings den 28 juni 2005 i Afghanistan. Luttrell, den enda överlevaren, har kritiserats för sina överdrifter i boken. Den amerikanska försvarsmakten har pyntat en del av pengarna för filmen. De lät även regissören Peter Berg filma delar av Navy Seals träning samt lånat ut både personal och utrustning till filmen. Lone Survivor ska alltså ses som reklam och inget annat.

Lone Survivor är enbart en rekryteringsfilm för Navy Seals som ska locka adrenalinstinna vapenkåta killar. Talibanerna avverkas, enligt TV-spelsmaner, på löpande band och de fyra Navy Seals är en supersoldater som tål hur mycket som helst. Givetvis på grund av sitt brödraskap och utomordentliga träning.lonesurvivor2

Fyra hjältar mot ett hundratal fiender är givetvis basen för en amerikansk västernfilm och det är inte utan jag drar på smilbanden när Talibanerna i en scen står uppradade likt indianer längs en bergssiluett. Även om filmen är helt onyanserad lyckas de förmedla att inte alla Afghaner är Talibaner, vilket gör att filmens betyg lyckas kravla upp från bottennivåer.

Hjältarnas lidande skildras likt Jesus Golgatavandring med sakral musik passande för hjältar. De skjuts på, får grenar i ansiktet och kastar sig ut för stenhällar som ingen människa borde överleva, men reser sig redo för nästa strid. När en av de tre dör görs det i slowmotionmanér med en vacker solnedgång i bakgrunden. I ljuset av filmer som Black Hawk Down eller Full Metal Jacket är Lone Survivor tämligen korkad och lever endast på machobudskap. I och för sig finns det vacker natur i omgivningarna, men vad hjälper det när det enda syfte filmen har är att sälja in Navy Seals som arbetsgivare.lonesurvivor3

Den här filmen är gjord för en patriotisk amerikansk publik med hög testosteronhalt och låg IQ. Och det verkar inte vara svårt att hitta om man ser till hur mycket filmen har spelat in. Nominerad till två Oscar? Ja för ljud och inget annat. Regissören Peter Berg imponerade mer med Battleship och ja den var också ett lågvattenmärke. Ni kanske ser ett mönster.

 

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

4 comments

 1. Är du verkligen allvarlig i allt du skriver?

 2. 1. Filmen är baserad på en verklig händelse.

  2. Filmen vill hedra de unga amerikanska män som dog i den brutala eldstriden, inget mer.

  3. Filmen fick mig inte att bli krigskåt eller glad. Tvärtmom, jag blev oerhört ledsen och berörd över att se hur de led.

  4. Bara en arrogant och känslokall dåre säger att denna film är krigspropaganda. Det är ett hån mot familjerna vars söner dog, hån mot oss som gillade och blev berörda av filmen.

  • 1. Ja filmen är baserad på en historisk händelse beskriven av en enskild individ. Huruvida den är sann och riktig är en helt annan femma. Det fanns åtskilliga invändningar mot bokens sanningshalt redan innan den var påtänkt som film.

   2. Nej, filmen vill inte _bara_ hedra utan används av Navy Seals för att rekrytera. Kan nämnas att filmens trailer har legat på Navy Seals rekryteringssida.

   3. Bra att du blev berörd av filmen.

   4. Du får ha din åsikt precis som jag har min.

   • Har du ens sett intervjuer eller nåt med luttrell? Låter som du är bra känslokall människa! Tror inte nån kan sitta o ljuga ihop nåt efter att man förlorat sina bästa kompisar sådär för att kunna göra en film till us navy. Om man inte då är lika känslokall som du verkar var. Mike murphy som offra sitt liv för att ringa samtalet hedrades med medal of honor men enligt dig så år väl han inte värd det? De är tack vare dessa män vi kan vara trygga då dom gör motstånd mot terrorism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.