London Has Fallen

Några år har passerat sedan händelserna i Olympus Has Fallen och Secret Service-agenten Mike Banning (Gerald Butler) skall bli pappa. Banning överväger att dra sig tillbaka och leva ett lugnare liv men som i så många andra actionrökare så finns det alltid utrymme för ännu en extraordinär händelse…

lhs1

När Englands premiärminister plötsligt dör samlas världens alla ledare i London för att begrava och sörja sin kollega. Ibland dessa världsledare finner vi president Benjamin Asher spelad av Aaron Eckhart. Precis som i förra filmen utsätts presidenten för ett terroristattentat men denna gången är hela västvärlden målet. En efter en faller västvärldens olika ledare och till sist står Banning och president Asher ensamma kvar mot horder av utklädda terrorister. Utan en aning om vem de kan lita på börjar filmens huvudkaraktärer sin resa genom ett explosionshärjat London som är spöklikt tomt. Utöver Butler och Eckhart så återvänder även Angela Bassett, Robert Forster, Morgan Freeman, Radha Mitchell tillsammans med flera andra gamla bekanta och nya ansikten. Alla skådespelare gör godkända insatser utan att någon tar något extra utrymme för att visa upp sin talang. Filmskaparna har dock tagit till vara på personkemin mellan Butler och Eckhart eftersom de sällan lämnar varandras sida under filmens gång.

lhf2

Berättelsen är precis lika enkelspårig och förutsägbar som i första filmen men med en stor skillnad. Detta är en uppföljare som inte förnekar sig själv, istället för att sträva efter en lägre åldersgräns och mildare våld så får vi en actionrökare utan hämningar. Det vore enkelt att kritisera filmen för att den spelar på nutidens rädsla för terrorism och kanske kommer en aning olägligt. Precis lika enkelt skulle det var att säga att London Has Fallen förhärligar våld. Men regissören Babak Najafi visar tillsammans med sina manusförfattare att de inte har strävat efter att göra en film som är vare sig sentimental eller politiskt korrekt. Det märks att filmskaparna har tagit del av kritiken som Olympus Has Fallen fick utstå. En del menar att föregångaren var ett försök att göra en 80- till 90-tals actionrulle med mindre våld och svordomar. Första filmen fick också kritik för att mycket av actionsekvenserna var för mörka och svåra att ta till sig. I London Has Fallen haglar svordomar tillsammans med kulor och one-liners. Stora delar av filmens händelser äger rum ute på Londons alla gator och många filmens actionsekvenser överaskar positivt.  Här kan givetvis uppföljarens 30 extra miljoner dollar spelat en viss roll i vad som kunnat skapas rent filmtekniskt.

LHF3

Ibland krävs det inte att en berättelse stimulerar tankeknölarna eller utmanar filmnormer för att underhålla. Med det sagt, London Has Fallen är en rätt korkad film men en jäkligt underhållande sådan. Filmskaparna har åtgärdat några av föregångarens misstag och filmen framstår som en mer komplett actionrulle. Det kan upplevas som en aning missvisande att jag ger samma betyg till London Has Fallen som Olympus Has Fallen-recensionen jag länkade i ingressen. Detta beror på att jag själv hade gett föregångaren ett lägre betyg än min kollega. London Has Fallen är en actionfilm som lyckas i många av de avseenden som de senaste två Die Hard har misslyckats. Detta är en film som definitivt är värd ett biobesök, för alla vet att en actionfilm gör sig bäst på storbild tillsammans med kristallklart surroundljud och en stor kartong med popcorn.

Fotnot: Filmen släpps på fredag den 4:e mars.

 

Några år har passerat sedan händelserna i Olympus Has Fallen och Secret Service-agenten Mike Banning (Gerald Butler) skall bli pappa. Banning överväger att dra sig tillbaka och leva ett lugnare liv men som i så många andra actionrökare så finns det alltid utrymme för ännu en extraordinär händelse... När Englands premiärminister plötsligt dör samlas världens alla ledare i London för att begrava och sörja sin kollega. Ibland dessa världsledare finner vi president Benjamin Asher spelad av Aaron Eckhart. Precis som i förra filmen utsätts presidenten för ett terroristattentat men denna gången är hela västvärlden målet. En efter en faller västvärldens olika ledare och…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.