London 2012

Nu är sommar-OS över för denna gång men för er som vill drömma om fler svenska medaljer är SEGAs officiella spel faktiskt ett rätt så bra alternativ.

När det gäller officiella spel i OS sammanhang är det annars en inte alltför munter läsning. Första spelet som kom var Olympic Gold vid Barcelona 1992 och sedan dess har det alltid funnits ett officiellt OS-spel och inget av dem har varit någon höjdare. De två senaste spelen har kommit från SEGA och de har inte direkt höjt företagets status. Men nu vill man annorlunda och lät därför en egen studio, Sega Studios Australia, göra spelet.

Det som slår mig först är hur många sporter som SEGA faktiskt lyckats få in i spelet, över 30 grenar kan du tävla i. I en spelar-läge väljer du en av 30 nationer och sedan är det dags för tävlingarna. Varje dag får du en rad olika grenar att välja mellan, du väljer två stycken och sedan är det försök på förmiddagen och final på eftermiddagen. Men det är inte här som spelet lyser, snarare tvärtom. AI:n bjuder aldrig på något riktigt motstånd och det blir snabbt tråkigt att behöva upprepa varje gren två gånger. Och varje omgång går ganska snabbt att klara och på runt 60 minuter har du gått igenom hela en spelar-läget.

Om du vill kan du istället göra en egen spellista med grenar som du gillar och sedan jämföra dina resultat mot andra spelare online. Det är roligare, att finslipa tekniken och sedan försöka tävla mot andra spelare. Grenarna är relativt enkla att förstå och det handlar mer om tempo och rytm än att trycka så fort du bara kan på ett par knappar. Dock finns det små saker som stör mig, bland annat skall du ibland trycka den analogen spaken i 45 graders vinkel, inte en helt lätt uppgift och det kan vara frustrerande när ditt trestegs-hopp inte blir så långt som du ville för att du inte fick till rätt vinkel. Men samtidigt gör det att jag måste nöta länge och ordentligt för att ha någon chans på världsrekorden. Och vissa grenar är inte mer än gloriferade QTEs där det gäller att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle och inget mer. Dessa grenar är riktigt tråkiga och jag slutade spela dem relativt snabbt. Ute på nätet så representerar du också Sverige och tävlar mot andra länder för att få den högsta poängen.

Men det är i flerspelarläget som spelet lyser på fullaste allvar. Dels kan du välja att använda Kinect eller Move om du råkar ha det hemma. Mitt recensionsexemplar var till Xbox 360 så jag provade med Kinect. Det fungerar relativt enkelt och bra, både jag och ungarna greppade snabbt hur de olika grenarna fungerade och Kinect gjorde att vi kunde tävla på relativt lika villkor. Framförallt min sjuåring som inte gillar handkontroller, och min tioåring var mycket nöjd över att ha slagit pappa i flera grenar. För den som vill går det dock att greppa en handkontroll och slåss om medaljer och ära i soffan. Ett läge som är extra kul är Event, här får du tre sporter per omgång och ni tävlar tillsammans för att komma upp i en viss summa. Lyckas ni får ni olika många stjärnor, tillräckligt många stjärnor och nästa event låses upp. Mycket utmanande och kul att båda tävla mot varandra att vara bäst men samtidigt sporra de andra så man får sina stjärnor.

Det är i dessa flerspelarlägen som SEGA verkligen har lyckats göra ett kul partyspel av London 2012. Som ensam spelare har jag inte särskilt roligt, men när några kompisar att häckla och utmana är detta en given favorit.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.