Logan (4K UHD)

När Hugh Jackman dyker upp för första gången i sin signaturroll Wolverine i den nya filmen Logan så är han inte alls så som vi minns honom från de tidigare X-Men filmerna. Vi möts av en gammal och sargad föredetting som knappt orkar stå på sina ben. De sylvassa klorna som så snitsigt poppade ut ur hans knogar en gång i tiden fastnar nu med jämna mellanrum och måste våldsamt dras ut. Han är dricker bort sina självmordsbenägna tankar  och ser så pass sunkig och skitig ut att man nästan kan känna den unkna stanken av honom. Detta är enligt utsago Hugh Jackmans sista film som Wolverine och utan tvekan ett mer än värdigt slut.

Men självklart är det så att Logan i slutändan är en film om hjältar och mutanter och allt som innebär att vara annorlunda och även i denna film tas liksom i alla andra X-men filmer denna problematik upp. Skillnaden är att nu i den dystopiska framtid som Logan utspelar sig så existerar knappt några mutanter kvar och de få få som lever har avlägsnat sig från resten av mänskligheten. Bortom Mexicos gräns, mitt ute i öknen, har även Logan tagit städ och med sig har han en ännu äldre, lidande och totalt sinnesförvirrade Charles Xavier (briljant spelat av Patrick Stewart). Det är ett magiskt samspel mellan de två skådespelarna och jag är riktigt glad att regissören James Mangold vågat ta den skitiga vägen och visa våra favoritkaraktärer brottas med psykiska sjukdomar och samtidigt behålla en svart härlig humor som jag tror att alla superhjältefilmer behöver.

Men mitt i allt dyker Laura (Dafne Keen) upp, en ung flicka med ett par väldigt bekanta adamantiumklor som poppar ur hennes knogar. Hon och ett gäng andra barn har blivit framavlade, experimenterade och till slut utnyttjade för att bli barnsoldater med de starkaste mutantkrafterna. Barnen har lyckats fly från det infernaliska labbet och är nu påväg till Canada där de har hört att de kan hitta skydd eftersom de är jagade av de doktorer som skapade de. Laura har tappat bort sina vänner och behöver nu Logans hjälp för att komma tillbaka till de andra.

Liksom vilken annan Wolverine-berättelse som helst så vet vi att Logan är en hjälte i förnekelse och att han till en början inte alls vill ta del av denna resa. Men efter en hel del övertygelse från Professor X och dessutom hittat viktigt information om Lauras bakgrund så bestämmer sig Logan för att följa med på denna resa. Och vilken resa det blir!

Den unga Dafne Keen är filmens höjdpunkt och i scen efter scen övertygar med hästlängder att hon är iskall, otroligt erfaren supersoldat som samtidigt vara är en lite ung flicka som letar efter sin familj och vänner. Dialogen mellan henne och Jackman är fantastiskt underhållande liksom djupt gripande till den grad att jag tycker att när eftertexterna rullar så gör det lite ont i hjärtat att detta är den sista Wolverinefilmen med Jackman.

Däremot ska det sägas att jag inte är helt övertygad om filmens huvudskurk, eller kanske ska sägas Logans huvudfiende. Jag tänker inte berätta vem det är men jag upplevde en väldigt övertydlig och lite onödig del i filmen som lika gärna hade kunnat tas bort eller ersättas av någonting annat. Jag tror att ni kommer förstå vem jag menar när ni ser filmen.

Men bortsätt från det är Logan en finfin film om människor som försöker hitta försoning efter att ha levt ett problematiskt liv i synd. Jag tror att våldet, blodet, svordomarna behövs för att inte bara förstärka tematiken utan även för att inte glorifiera den. Alla X-men filmer har på ett eller annat sätt handlat om att vara en utböling, att inte ha någon tillhörighet och  sanningen är att ett solitärt liv där du konstant måste kämpa för din existens är inte lätt. Det lyfts upp i Logan till sin spets och slutar enligt min mening på det enda rätta sättet. Så för er som inte har sett den så ska ni inte längre vänta utan bara se den.

4k utgåvan tycker jag är helt briljant. Filmen visas i vrålsnygga 2160p på HEVC/H.265 samt i HDR och det är så enligt min mening filmen ska upplevas då den är späckad av snygga färger och en klockren colorgrading som kommer till sin spets i denna UHD utgåva. Filmen kommer med tre skivor där du både får filmen i 4k och Bluray med dessutom kan du se den i den svartvita versionen som kallas Logan Noir. Detta trodde jag bara var en onödig gimmick men jag måste erkänna att Logan Noir är ett klockrent tillägg som dessutom lyckas fånga den emotionella känslan i filmen ännu bättre än originalet och dessutom kasta en snygg vinkning till de gamla westernfilmer så som Shane som Logan enligt utsago ska ha inspirerats av. Dolby Atmos ljudet går inte överhuvdtaget att klaga på utan är bara ett superfint tillskott med sin nya mixning som bara går att få i denna utgåva. Har du tillgång till ett rejält ljudsystem så kommer du att älska denna mix. Borsätt från detta så är utgåvan fullproppade med extramateral så som kommentarer från Mangold, borttagna scener, en Making of dokumentär och en hel del annat smått och gott. Så om du ska skaffa dig Logan och har tillgång till den senaste tekniken hemma så tveka inte. Denna är den bäst versionen.

När Hugh Jackman dyker upp för första gången i sin signaturroll Wolverine i den nya filmen Logan så är han inte alls så som vi minns honom från de tidigare X-Men filmerna. Vi möts av en gammal och sargad föredetting som knappt orkar stå på sina ben. De sylvassa klorna som så snitsigt poppade ut ur hans knogar en gång i tiden fastnar nu med jämna mellanrum och måste våldsamt dras ut. Han är dricker bort sina självmordsbenägna tankar  och ser så pass sunkig och skitig ut att man nästan kan känna den unkna stanken av honom. Detta är enligt…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

95

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.