Live by Night

Vid det har här laget så är det etablerat att Ben Affleck regissören antagligen är mer intressant än skådespelaren. Även om ingen film har varit så klockren som debuten Gone baby gone så har alla hans filmer varit intressanta på sitt sätt och visat att Affleck har talang för att regissera. Och med en förlaga skriven av Dennis Lehane såg även Live by Night intressant ut på pappret.

Joe Coughlin är en förre detta veteran från första världskriget som livnär sig som småkriminell i Boston på 20-talet. Han är ingen gangster utan en tjuv och bankrånare som kommer undan med mycket tak vare att hans pappa är polis. Men vid ett rån någon snett och ett antal poliser dör. Samtidig får gangster Albert White reda på att Joe ligger med hans älskarinna och bestämmer sig för att göra sig av med båda. Men ödet vill annorlunda och efter att ha blivit misshandlat av polisen så vaknar Joe upp i fängelse där han spenderar de närmsta tre åren. När han kommer ut så har han bara en tanke, hämnd. Så han tar anställning hos Maso Pescatore, den lokala maffia-bossen och åker ner till Florida för att överse romtillverkningen där nere. Där nere finns nämligen White numera. Men så träffar Joe den vackra Graciela Corrales och han börja fundera på att det finns kanske mer till livet än detta.

Live by Night är egentligen inte någon dålig film men den har ett problem. Maffia-filmer finns det massor av, framförallt sådana som utspelar sig under förbudstiden. Och i detta fält står sig Live by Night, den är snygg, välspelad med bra skådespelare och stabil regi men den sticker inte ut, den berättar inte något nytt. Vi har helt enkelt sätt då många förut och framförallt bättre och mer intressant. Kanske är det Affleck som Joe Coughlin, jag bryr mig aldrig om honom som person. Han blir aldrig intressant. Kanske är det att manus inte riktigt vet vad det vill berätta för historia. Kanske är det helyllebilden av Joes karaktär som jag aldrig köper. Jag vet inte men filmen blir inte mer än en axelryckning för mig.

Men det är en snygg axelryckning. Detta är en film som visar hur mediet har tagit sig framåt de sista åren, framförallt tack vare datoreffekter. Det är tack vare datorerna som vi nu kan få realistiska miljöer som känns 1920-tal. Man behöver inte bygga upp en massa kulisser eller få tillgång till en massa bilar från perioden, istället låter man datorn sköta det mesta och det ser grymt bra ut. En eloge till teamet som gjorde detta, hela filmen andas 20-tal. Samma sak med skådespelarna. Det finns gott om bra skådespelare i filmen och de allra flesta gör bra ifrån sig. Det finns ingen här som bara tar en lönecheck utan alla levererar verkligen.

Filmen fick ett kort visit på amerikansk bio, redan tredje veckan hade den försvunnit från 94 % av alla biografer och det blev en kostsam förlust för Warner. Nästa gång kanske Affleck skall fokusera på att regissera och inte stå framför kameran, skriva manus och producera samtidigt. Bättre att fokusera på det som han faktiskt är riktigt duktig på.

Vid det har här laget så är det etablerat att Ben Affleck regissören antagligen är mer intressant än skådespelaren. Även om ingen film har varit så klockren som debuten Gone baby gone så har alla hans filmer varit intressanta på sitt sätt och visat att Affleck har talang för att regissera. Och med en förlaga skriven av Dennis Lehane såg även Live by Night intressant ut på pappret. Joe Coughlin är en förre detta veteran från första världskriget som livnär sig som småkriminell i Boston på 20-talet. Han är ingen gangster utan en tjuv och bankrånare som kommer undan med…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.