Little Nightmares + DLC

Alla har väl spelat Limbo vid det här laget? Det danska indiespelföretaget Playdeads världsuccé som tillsammans med spel som Super Meat Boy och Braid tog indiespelvärlden med storm? Ifall ni har gjort det så kan ni förvänta er ett liknande format i Tarsier Studios nysläppta Little Nightmares (och gör er själva en tjänst och spela dem tidigare nämnda spelen också ifall ni inte har gjort det).

I Little Nightmares så spelar du som Six, en liten figur iklädd i en gul regnkappa som ska ta sig från punkt A till punkt B genom olika skräckinjagande miljöer ombord på fartyget The Maw. Likt Limbo så finns det ingen handling som berättas för spelaren från början av äventyret. Ingen text klargör ditt mål, inga utdragna filmsekvenser håller i spelets röda tråd, det är bara du och Six med den gula kappan. Målet är bara att, likt gamla plattformspel, att fortsätta framåt utan några vidare eftertankar.


Något som förekommer under de sekvenser
man möter monstrerna ombord på The Maw är temat av kurragömma. Att sprinta för att hitta ett gömställe och hålla tummarna tills knogarna vitnar för att inte bli upptäckt medan mardrömsvarelser vandrar runt är en typisk vardag för vår gule protagonist. Med ett ljudspår och ljuddesign som sätter stämningen perfekt blir dessa stunder av nervositet och kallsvett för evigt minnesvärda.


Påtal om stämning,
om man ska förklara spelets omgivning tänk dig ifall Tim Burton bestämde sig för att göra ett dockhus med groteska monster som inneboende. Allt ser gulligt men fasansfullt ut samtidigt. Medan spelet mestadels presenteras i en två dimensionell ram som om man stirrar konstant in i ett dockhus så kan man röra sig fram och tillbaka i världen. Detta ger spelaren ökad frihet men det ger den också chansen att råka klumpigt springa in i väggar eller ramla ner i bottenlösa hål vid hektiska stunder när man till exempel blir jagad av ett par oändligt långa armar. Annars så är plattformsspelsdelen av spelet väldigt välgjord. Man springer, hoppar, puttar, glider, svingar och klättrar sig förbi alla hinder som spelet kastar fram mot spelaren. Kontrollerna är också smidiga, sköna att använda och att styra Six är helt enkelt tillfredsställande.

Little Nightmares fick mig att känna kalla kårar tack vare dess gråa, hårda och kalla värld tillsammans med ryggradskittlande grova musik som passar perfekt in i spelets atmosfär. Upplevelsen må vara kort men tillräckligt lång för att få en att komma ihåg de där stunderna för alltid.

Little Nightmares DLC: The Depths

Tarsier Studios har släppt sitt första DLC som tar plats i de djupare vattenfyllda delarna ombord på fartyget The Maw. Du spelar som ett barn som, likt Little Nightmares huvudkaraktär, försöker ta sig ut från skeppets grymma och obehagliga miljöer. I detta extra kapitel som tar oss runt en halvtimme att spela igenom blir vi bemötta av nya outforskade delar av The Maw, samt ett nytt obehagligt monster.

Designtemat i The Depths är vattenbaserade pussel och så klart så är monstret en nästintill osynlig undervattensdykare vars mål i livet är att dra ner och dränka olydiga småbarn. Det är här Tarsier Studios verkar ta inspiration från Frictional Games skräckklassiker Amnesia: The Dark Descent. Majoriteten av rummen man tar sig genom har sekvenser där man måste hoppa och simma från objekt till objekt och försöka spendera så lite tid som möjligt i vattnet för att slippa bli nerdragen av vattenmonstret. Konceptet fungerade väl i första person och detsamma gäller i Little Nightmares dockhusperspektiv tillsammans med spelets mästerliga ljuddesign.

Trots att detta DLC är en kort upplevelse så lyckas den, precis som originalspelet, att skapa adrenalinfyllda skräckmoment som lyckas sätta spår i ens undermedvetna. Om du gillade Little Nightmares så är det definitivt värt att uppleva The Depths och jag ser personligen fram emot att se resten av de kommande kapitlen i denna skräcksaga.

 

Alla har väl spelat Limbo vid det här laget? Det danska indiespelföretaget Playdeads världsuccé som tillsammans med spel som Super Meat Boy och Braid tog indiespelvärlden med storm? Ifall ni har gjort det så kan ni förvänta er ett liknande format i Tarsier Studios nysläppta Little Nightmares (och gör er själva en tjänst och spela dem tidigare nämnda spelen också ifall ni inte har gjort det). I Little Nightmares så spelar du som Six, en liten figur iklädd i en gul regnkappa som ska ta sig från punkt A till punkt B genom olika skräckinjagande miljöer ombord på fartyget The…

Review Overview

Betyg (Little Nightmares)
Betyg (The Depths)

75

About Vladimir Stanisic

En stor spelnörd med glatt humör som spenderar lite för mycket tid på nätet och framför TV:n. Vet det mesta om retrospel och gamla konsoler och försöker hålla sig själv konstant uppdaterad i dagens händelser inom spelvärlden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.