Lights Out

I sin långfilmsdebut leker den svenska regissören David F. Sandberg friskt med ljus- och ljudsättning för att leverera en kuslig stämning. Dagarna har återigen börjat bli kortare och nätterna längre, med mörkret kommer Diana. Hon vill leka tittut med människor som har trasiga lampor eller bara har lyset släckt. I Lights Out är den enda säkra platsen i närheten av en lampa, du får bara hoppas att ingen drar ut kontakten…

lightsout_trailer2

Rebecca (Teresa Palmer) flyttade tidigt hemifrån på grund utav rädsla för de hemska mardrömmar hon hade under sin uppväxt. När hennes lillebror Martin (Gabriel Bateman) går sömnlös och berättar om snarlika mardrömmar börjar sanningen krypa fram. Det som Rebecca en gång trodde var mardrömmar är egentligen verklighet och samtliga familjemedlemmars liv svävar i fara. En övernaturlig varelse har deras sinnessjuka mamma (Maria Bello) i sina klor och alla som försöker hjälpa henne blir hemsökta av denna varelse. En varelse som enbart rör sig i mörkret och skadar alla som ger sig in i det. De tre ovannämnda skådespelarna levererar stabila insatser medan skådespelaren Alexander DiPersia sänker kvalitén något.  Som biobesökare känner jag mig genuint rädd för familjens tillstånd men DiPersias Bret får däremot gärna spendera kvalitetstid i ett mörkt förråd tillsammans med filmens vålnad.

lights-out

Lights Out är baserad på en kortfilm som David F. Sandberg släppte för tre år sedan, en kortfilm som också bar namnet Lights Out. Med en budget på fem miljoner dollar har filmen redan spelat in nästan nittio miljoner dollar sedan den släpptes den 22:a juli i USA. Succén är redan ett faktum men filmen är långtifrån felfri eller särskilt originell. Filmen är alldeles för beroende av ”jump scares”, det vill säga abrupta rörelser eller klippningar i filmen som får dig att flyga ur stolen. För mig är det ett enkelt knep som kan vara effektivt när det används mer sparsamt. I Lights Out tappar knepet snabbt sin effekt eftersom det används i princip varje gång ljusen slocknat. Vad som i kortfilmen fungerade bra blir istället repetitivt och förutsägbart.

Berättelsen om en övernaturlig varelse som gömmer sig i mörkret är långtifrån nyskapande. Medan filmens huvudkaraktärer försöker lägga pusslet kring hur allting hänger ihop, har de flesta biobesökarna redan hunnit lista ut vad som är det enda logiska slutet. David F. Sandberg har tillsammans med sitt crew skapat en tidstypisk Hollywood-skräckis som fokuserar för mycket på att skrämma biobesökarna. Utan spöke och ”jump scares” är filmen i grunden en tragisk historia om hur en familjemedlems sinnestillstånd har slitit itu en hel familj. För att familjen återigen skall kunna bli läkt måste de enas och bekämpa sina gemensamma demoner.

lights-out-1

Lights Out lyckas inte undvika samtida skräckfilmsklichéer trots att David F. Sandberg haft intentionen att vara nyskapande. Utöver stabila skådespelarinsatser och ett läckert arbete med ljussättning, är Lights Out en hyfsat medioker historia. Men med sina framgångar i USA är en uppföljare redan på väg och innan vi återigen hemsöks av denna filmseries vålnad, skall David F. Sandberg regissera uppföljaren till skräckfilmen Annabelle.

Fotnot: Filmen har premiär på onsdag 10:e augusti.

Bonus: Om du inte har sett Sandbergs kortfilm kan du se den nedan. Kortfilmen avslöjar inget om långfilmens berättelse mer än att varelsen beter sig på ett liknande sätt.

I sin långfilmsdebut leker den svenska regissören David F. Sandberg friskt med ljus- och ljudsättning för att leverera en kuslig stämning. Dagarna har återigen börjat bli kortare och nätterna längre, med mörkret kommer Diana. Hon vill leka tittut med människor som har trasiga lampor eller bara har lyset släckt. I Lights Out är den enda säkra platsen i närheten av en lampa, du får bara hoppas att ingen drar ut kontakten… Rebecca (Teresa Palmer) flyttade tidigt hemifrån på grund utav rädsla för de hemska mardrömmar hon hade under sin uppväxt. När hennes lillebror Martin (Gabriel Bateman) går sömnlös och berättar om…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.