Lie to Me – Säsong 3

En TV-serie om lögn och moral och gråzonen som utgör det moraliska landskapet är ett spännande upplägg. Vad som är sant och moraliskt riktigt är kulturellt och det finns inget absolut och entydigt svar.

Lie to Me - S3 03

Tredje säsongen av Lie to Me tuffar på i samma stil som de föregående två. Lightman (Tim Roth) är huvudpersonen som kan läsa av i princip vem som helst och han leker gärna rävspel med sina kollegor. Jämfört med de tidigare två säsongerna  har Lightman blivit något mer energisk och labil samtidigt som varje avsnitt går vidare på samma intränade recept.

För den som inte sett Lie to Me vill jag göra liknelsen med House. Lightman är med lögner vad House är med medicinska gåtor. I varje avsnitt löser han något problem. Han är narcissist och glider runt kontoret precis som House. Han har alltid rätt och han driver gärna med sina medarbetare. På samma sätt som House har Dr. Lisa Cuddy, har Lightman ett ankare i Ria Torres (Monica Reymund) som ser till att han inte driver iväg för långt. Eftersom det handlar om lögner används givetvis lögndetektorer, även om det är vetenskapligt bevisat att de inte fungerar, men inget slår Lightman såklart.

Lie to Me - S3 01

Som substitut till andra serier som har säsongspaus fungerar Lie to Me rätt ok, men det är sällan något avsnitt lämnar något djupare avtryck. Styrkan och svagheten ligger i övertydligheten i allt som görs. Varenda min och uttryck verkligen tvångsmatas vi med, så att vi inte missar att någon visar känslor som Lightman ska tolka. Han måste alltid berätta vad han ser, så att vi åskådare är med på noterna – alltid. Det som också är irriterande är att manusförfattarna tar genvägar för att nå till upplösningen vilket gör att den observante tittaren irriteras över luckor i manusen.

Tredje säsongen börjar gå på tomgång där de två tidigare var något vassare. Lie to Me blir för uppenbar eller för långsökt. Gillar du den här typen av serie skulle jag rekommendera The Mentalist som är något bättre. Det här är en box som tveklöst tar sin plats i hyllan hos fansen, men vi andra kan se något ströavsnitt på TV när vi lagar mat.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.