A Liar’s Autobiography: The Untrue Story of Monty Python’s Graham Chapman

montyNär jag började skriva för Filmfenix började min första recension med orden: ”Jag älskar film” och när jag sätter mig för att titta igenom A Liar’s Autobiography: The Untrue Story of Monty Python’s Graham Chapman, så är det detta som dyker upp i min hjärna. Konstigt nog, eftersom det är en hel del som min hjärna bombarderas av. Det känns som att sitta 81 minuter framför ett terapeutiskt samtal, där du hela tiden försöker hänga med och tolka det du ser. Så dyker detta mantra återigen upp i mitt huvud.

Jag vill så gärna älska detta. Inte enbart för att det handlar om en människa som under större delen av sitt liv, försökt gömma undan sig själv bakom en rolighetsfasad. Medan ångesten har bubblat under ytan som jäst deg. Ibland spricker fasaden och Graham vet inte riktigt hur han skall hantera det hela. Det handlar inte heller om att detta är själva essens av Monty Pythons själ som jag betraktar. Ett gäng av vilda engelsmän som för alltid har påverkat min syn på humor och strött livet med oneliners.

Grahams_far

Jag vill så gärna att detta ska vara bra. Inte enbart för den stund då Grahams far blickar ut över ett dimmigt sund i Scarborough och kommenterar ”Inser ni att om man blickar ut över havet en klar dag, så ser man inte riktigt Danmark?”

Men låt oss börja från början. Filmen är baserad på Grahams Chapmans delvis fiktiva självbiografi. Där man får följa hans motgångar och framgångar. Hans resa genom livet till att bli den homosexuella alkoholisten som tills slut tog sin plats i komikergruppen Monty Python. Hans ständiga vägran att bli en i raden av alla andra. Allt beskrivet genom självironins avståndstagande glasögon. Självklart är det Graham som är huvud stjärnan i sin egen film. Trots detta glimmar det enbart till de stunder då man klipper in gammalt material från Monty Python tiden, och den enda gång jag berörs är då John Cleese håller sitt berömda tal på Chapmans begravning. Den finess som finns i deras verk tillsammans. T.ex. filmerna The meaning of life och Monty Python and the Holy Grail saknas här. Visserligen är storyn helt i Monty Pythons anda men trots detta saknas en originalitet som kändes i deras andra verk.

monty3

I ett försök att vara uppseendeväckande spar man inte på krutet. Alkoholistens delirium presenteras på samma kyliga sätt som om det vore en brottningsmatch som spelas upp. Grahams ständiga försök att pröva sig runt sexuellt, innehåller inget chockerande utan känns mer som en presentation framförd under ett företags gästföreläsning. Detta kan vara förklaringen.

Innan Graham så själviskt gick och dog 1989 hade han varit förutseende nog att spela in sin bok på ljudband och denna inspelning är basen för filmens berättelse. Regissörerna Bill Jones, Jeff Simpson och Ben Timlett, lät den produktions ansvarige för animationen Justin Weyers komma fram med ett koncept som skulle ge rättvisa åt Chapmans bok. Resultatet blev fjorton olika stilar, allt från stop motion till olika cell tekniker, som blandas tillsammans med filmklipp från Monty Pythons digra produktion. Idén att låta fjorton olika studios bidra med varsin del i denna mycket märkliga berättelse, där de olika animationsstilarna flyter in i varandra till ett sammelsurium, kanske såg helt fantastiskt ut på ett papper.

Under sommaren 2014 kommer Monty Python att återförenas för några shower i London. En bra förberedelse till att se denna återförening kan vara att se denna film och på på så sätt få grunden till det som blev Monty Python. Eller så är det som Michael Palin säger i en intervju om återföreningen ”Mycket av det vi gjorde i Python var skit.”

monty2

 Så är detta en dokumentär? Knappast. Märklig? Absolut. Sanningsenlig? Har svårt att tro. Jag vill så gärna älska detta.

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.