Leprechaun 1-3

Jag stör mig rejält på de som bara listar de hemvideoaktuella filmerna som finns på Netflix, och konstaterar att utbudet inte är så bra. Gräver man lite så hittar man lite äldre filmer som aldrig gått att få tag på i svenska DVD-utgåvor. Samtidigt som man nu äntligen kan få tag på Leprechaun på DVD från Studio S, kan man se de första tre filmerna i HD-kvalitet på Netflix.

LEPRECHAUN

Dan O’Grady trodde sig ha gjort sitt livs stöld. Utan några större problem har han tagit sig från Irland hem till sitt USA, med en rejäl guldskatt. Väktarens hämnd (den svenska biograftiteln) är dock inte långt borta, då vätten vid slutet av regnbågen följt honom över Atlanten. 10 år senare har O’Gradys hus nya ägare i J.D. (John Sanderford) och hans dotter Tory (Jennifer Aniston). Stadsflickan Tory är vid första anblicken djupt oimponerad, men bestämmer sig för att ge lantlivet en chans när den stilige renoveraren Nathan (Ken Olandt) frågar om hon är rädd för lite damm. I källaren sitter Leprechaun (Warwick Davis) fast i en låda förseglad enbart med en fyrklöver, en växt som gör vätten kraftlös. Unge Alex (Robert Hy Gorman) och vuxne, men på grund av en hjärnskada ännu yngre i sinnet, Ozzie hittar guldskatten och den sistnämnda lyckas även släppa ut det guldgalna sagoväsenet. Med en blandning av magi och våld är Leprechaun fast benägen att ta tillbaka vad som är hans.Leprechaun
var från början menad
som en rysare för barn, men filmbolaget Trimark trodde mer på vuxenmarknaden och blodigare scener spelades in i efterhand. Jag tycker filmen fortfarande är mycket lämpad som ”min första skräckfilm” tillsammans med storasyster och en kudde. Det är ingen märkvärdig film, men det är en mysig rysare som borde roa mer än oroa de flesta. Sen måste jag givetvis nämna Jennifer Aniston också. Bland ett gäng traditionellt överspelande skräckfilmsskådisar gör hon det allra bästa av ett haltande manus och stjärnglans finns redan här.

Betyg: 2.5/ 5

 [small_divider]

 

LEPRECHAUN 2

Uppföljaren Leprechaun 2 tar sin början hela 1000 år tillbaka i tiden. Vätten har precis valt sin fru, men komplikationer uppstår då den han valt är dotter till hans slav. Då han bara har möjlighet att gifta sig en gång varje millenium tar vi oss snart till nutid där förstavalets identiska ättling lever i Los Angeles. Denna flicka, Bridget (Shevonne Durkin), har dock redan en pojkvän. Cody (Charlie Heath) driver en firma tillsammans med sin onkel där de lurar in turister i sin likbil för en inte helt genomarbetad skräcktur. När Leprechaun kidnappar Bridget och tar med henne till sin underjordiska bostad är det upp till Cody att ta tillbaka sin kvinna. Att komma åt Leprechaun på hans magiska hemmaplan är inte lätt, men Cody vet att man kan döda en vätte med vapen av gjutjärn.

Första uppföljaren är märkbart sämre. Den är fånigare, krystad som bara den, men för mig blir den faktiskt charmigare än originalet. Detta är en klassisk skräckuppföljare som berättar mer om monstrets bakgrund (utan att egentligen säga någonting), och då den från början är gjord för vuxna innehåller den mer skrämmande scener och lite naket. Och sen spelar Clint Howard och Kimmy Robertson (Lucy i Twin Peaks) ett par gifta turister. Bara en sån sak.

Betyg: 3/5

 [small_divider]

 

LEPRECHAUN 3

Leprechaun 3, eller Leprechaun i Las Vegas som den hette på svensk video, inleds med att en enhänt, enbent och enögd man kommer in med en hiskelig staty av en vätte på en pantbank i syndens näste. Ägaren tar motvilligt emot Leprechaun-avbilden mot en billig penning men struntar helt i den mystiske mannens råd att låta medaljen, som hänger från halsen på statyn, hänga kvar. Samtidigt kör unge Scott (John Gattins) in i staden på genomfart till första året på universitet i Los Angeles. Givetvis lyckas han spela bort hela sin terminsavgift och i desperation besöker han pantbanken för att få pengar för sin Rolex. Leprechaun har sedan länge förvandlats till kött och (grönt) blod igen, men ett guldmynt av skatten kommer Scott över. Myntet är magiskt och när Scott önskar sig tillbaka till spelborden fast med obegränsad tur, får han ögonen på sig från såväl den korrupta Casino-ledningen som från vätten. I sina försök att komplettera skatten igen biter Leprechaun Scott, som inte har så stor glädje av att nu kunna betala för hela sin studietid och mer, då han håller på att förvandlas till en vidrig väktare.

Dålig som i tråkig blir först den sista filmen jag har tittat på (ni som kan er Leprechaun vet att In Space, In the Hood och Back 2 tha Hood följde). Det exempelvis Bride of Chucky gjorde någorlunda rätt, gör Leprechaun i Las Vegas helt fel. Man har förstått att monstret inte är skrämmande längre och försöker istället ikonisera honom, men svärtan försvinner helt då Leprechaun bl.a. härmar Elvis. Warwick Davis, som tidigare gjort ett bra jobb, borde verkligen avsagt sig vissa av situationerna i manuset. Med sina 93 minuter är filmen ett par minuter längre än första filmen och 8 minuter längre än tvåan, men det är problematiska minuter. Det sista en dålig film får vara är tråkig, så den tredje filmen ska ni helt enkelt inte se.

Betyg: 1.5/5

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.