Leif – En kanonfilm

1986 får Galenskaparna och After Shave sitt stora genombrott med tv-serien Macken. Året därpå debuterar de på vita duken med Leif som ses av en miljon biobesökare, jag var inte en av dem.

Leif var den sista långfilmen av Claes Eriksson som gavs ut i restaurerad utgåva på Blu-ray av Majeng Media. Jag missade den på bio, den sändes inte på tv under min uppväxt. Till sist lyckades få tag på en VHS i mitten av 90-talet och blev väldigt förtjust i den. Det är något speciellt med debutfilmer.

Leif börjar med animerade förtexter som är inspirerade av Life of Brian. Filmen övergår från animation till styrelserummet på Rotums Kanoner & Krut. Där konstaterar direktör Volt att fabriken fortfarande går med förlust trots illegal vapenförsäljning till Iran och Libyen. För att öka profiterna blir förslaget att satsa på legala vapenaffärer. 

När jag fick mitt recensionsexemplar i höstas och skulle se den, råkade jag ut för teknikstrul. Min förstärkare och min Blu-ray-spelare ville inte samarbeta, vilket resulterade i osynkat ljud. En ny förstärkare har nu köpts in och filmen spelar som den ska. Bilden är, precis som de tidigare nyutgåvorna, fantastisk. Filmen är kornig och påminner mycket om 35mm-film. Scenografin och fotot är väldigt snyggt, en scen som utspelar sig vid en korvkiosk är så bra fotad att det skulle kunna vara en kuliss byggd just för det bildutsnittet, men nej, scenografen Rolf Allan Håkansson åkte runt och tittade på 60 korvkiosker tills han hittade den perfekta.

Dialogen låter klar och tydlig och där finns även en hel del stereoseparation i fronthögtalarna. Det första sångnumret Rotums Paradmarsch tycker jag låter lite basfattigt jämfört med cd-versionen. Resten av filmen har scener med riklig bas så det är förmodligen så som låten mixades för filmen. 

Rotums Paradmarsch är ett väldigt bra nummer fyllt med pyroteknik, stunts och animatronic som ackompanjeras av text och musik som återspeglar Galenskaparna när de är som bäst. Leif är fylld med tokigheter med en story som kritiserar och driver med svensk vapenhandel. Att Boforsaffären uppdagades under inspelningen gjorde filmen högaktuell när den kom. 

Alla skådespelarna är i toppform, Kerstin Granlund får byta peruk mest och gör det med bravur. Jag gillar kontrasten mellan hennes roller som energisk fru till Gunnar Volt (Anders Eriksson) och blasé fru till Max Koger (Claes Eriksson). Barnskådespelaren som spelar Maximilian Volt gör även ett bra jobb.

Bonusmaterialet på skivan är inte samma dokumentär som är med på övriga nyutgåvor, utan en ännu äldre dokumentär från 1987. Den är producerad av SVT och inriktar sig mycket på de stunts och trickfilmningar som utförs i filmen. Självaste Pär Åhlin medverkade med effektarbetet. Det är inte ofta man får se dokumentärer eller inslag bakom kulisserna på filmer från året de kom så detta är mycket trevligt bonusmaterial.

Av Galenskaparna och After Shaves filmer är Leif en av mina favoriter, den har något som Hajen som visste för mycket och Macken-långfilmen saknar. Min fru som brukar gnälla lite när jag ska se Galenskaparna och After Shave skrattade precis som jag väldigt mycket Leif. 

 

Sammanfattningsvis

Utgåvan: Utgåvan har precis som de andra restaurerade filmerna av Galenskaparna och After Shave som Majeng Media givit ut, utmärkt bildkvalitet och bra ljud samt en dokumentär från 87 som är väldigt sevärd.

 

1986 får Galenskaparna och After Shave sitt stora genombrott med tv-serien Macken. Året därpå debuterar de på vita duken med Leif som ses av en miljon biobesökare, jag var inte en av dem. Leif var den sista långfilmen av Claes Eriksson som gavs ut i restaurerad utgåva på Blu-ray av Majeng Media. Jag missade den på bio, den sändes inte på tv under min uppväxt. Till sist lyckades få tag på en VHS i mitten av 90-talet och blev väldigt förtjust i den. Det är något speciellt med debutfilmer. Leif börjar med animerade förtexter som är inspirerade av Life of Brian.…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

85

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.