LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite

Batman i LEGO-tappning har redan figurerat i två tv-spel och förärats ett flertal LEGO-set. Nu har det blivit dags för den mörke plasthämnaren att göra filmdebut.

När Bruce Wayne kniper utmärkelsen som “årets medborgare” mitt framför näsan på Lex Luthor ser den skallige boven rött. För att bräcka Bruce Wayne beslutar sig Luthor för att sikta mot högre mål – han tänker bli president. För att nå sitt mål konstruerar Luthor en ondskefull plan där han tar hjälp av såväl Jokern som ett kryptonitdrivet och mycket kraftfullt energivapen. Uppgiften att grusa de skurkaktiga planerna faller på den dynamiska duon, Batman och Robin, men lyckligtvis finns det fler hjältar som är villiga att hjälpa till.

Om du tycker att det hela låter bekant så beror det på att berättelsen i det närmaste är identisk med den som återfinns i spelet LEGO Batman 2 : DC Super Heroes. Som titeln antyder så är det främst Batman som får stå i rampljuset, men Stålmannen och Robin har också centrala roller och mot slutet av filmen dyker även resten av de tappra hjältarna i Justice League upp. Den 70 minuter långa filmen bjuder på ett fartfyllt äventyr och humorn är fullt tillräcklig för att det ska rycka i smilbanden mer än en gång. Något de vuxna säkert kommer att älska mer än barnen är de många hänvisningarna till Tim Burtons filmer och hur en surmulen Batman fnyser åt Stålmannens självgoda “douchebag”-attityd när han kommer till undsättning.

Som brukligt när det gäller barnfilm så passar man också på att servera en liten sensmoral. När allt kommer omkring så ska det ju inte bara vara underhållande utan publiken bör ju även lära sig något och i detta fall kommer lärdomen i form av ett ganska fint och passande budskap: Vissa saker går inte att klara på egen hand och det är okej att vända sig till sina vänner när man behöver hjälp. Till och med Batman behöver hjälp då och då.

Animationerna är välgjorda och visar upp en oväntad detaljrikedom då man faktiskt har ansträngt sig med att lägga till små repor och märken på många av plastklossarna. Den värld där berättelsen äger rum är däremot förvånansvärt organisk och jag hade gärna sett fler klossar integrerade i miljön. Jag antar att det är svårt att hitta rätt balans i vad som bör och inte bör byggas av LEGO om man vill göra något som fortfarande är tilltalande för ögat. En annan sak som jag reagerade på var avsaknaden av “LEGO”-texten på de små plastplupparna. Som LEGO-älskare är det en detalj som sticker lite i ögonen på mig.

Med LEGO Batman: The Movie – DC Super Heroes Unite har man lyckats sätta ihop en underhållande film för både barn och vuxna. Dessutom har de gjort det med hjälp av berättelsen från ett tv-spel, som bygger på en leksak, vilken i sin tur hämtat inspiration från filmer baserade på välkända serietidningar. Och allt hålls samman av små danska plastklossar. Bara det är något av en bedrift i sig.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.