Le Mans 66 (4K UHD)

I Christian Bales och Matt Damons första samarbete på vita duken får vi se dem båda i en högoktanig racingfilm baserad på verkliga händelser. De två Oscarsstatyetterna filmen kammade hem i februari stärker tesen att detta är en film ni inte bör missa. Men har filmen något djup bakom den grymma klippningen och den fantastiska ljudredigeringen?

Le Mans 66 är berättelsen om hur den andra Henry Ford (Tracy Letts) tog beslutet att till varje pris slå Enzo Ferrari i 24 timmars-racet i Le Mans. En bidragande faktor till beslutet är hur Ferrari vanärade bilmagnatens förhandlare och företagets ära när Ford ville köpa upp ett krisande Ferrari. För att uppnå målet anlitar herr Ford den tidigare racingföraren Carroll Shelby, spelad av Matt Damon. Shelby i sin tur insisterar på att de måste ha britten Ken Miles som förare om de överhuvudtaget skall ha en chans att slå Ferraris racingteam. Christian Bale spelar den hetlevrade Miles briljant och levererar en skådespelar insats som iallafall jag betraktar som en av hans bästa i skådespelarkarriären.

Första kvällen jag skulle se filmen sköt jag fram visningen ett dygn för att jag uppmärksammade att den klockar in på cirka två och en halv timme. Men min farhåga om att det skulle bli en långrandig historia gick upp i rök tillsammans med gummit på bilarnas däck. Det är lätt att förstå varför filmen vunnit priser för klippning och ljud. Växlingen mellan Miles beslutsamma rattande och däck som sökte fäste, kopplat med det grymma ljudspåret ledde till handsvett även för mig. Trots att regissören James Mangold under senare år främst har gjort action så skiner hans vana från tidigare draman igenom. Biroller tillåts andas och skapa minnesvärda prestationer. Tracy Letts porträtt av Henry Ford II är mer än bara en företagsledare, vi får se hans passion. Ken Miles fru Mollie, spelad av Caitriona Balfe, är mer än bara en stöttepelare. Hon ifrågasätter sin mans beslut och tvingar honom i rätt riktning när kompassen pekar åt fel håll.

Bale sätter plattan i mattan och lättar inte på gasen förrän eftertexten rullar. På förhand hade jag relativt låga förväntningar eftersom motorsport aldrig fångat mitt intresse eller hjärta. Filmen fångar mig däremot med karaktärernas passion för sporten och tävlingsinstinkten de alla visar. Trots troliga artistiska friheter med relationer och karaktärer känns det som att vi verkligen får ta del av den verkliga historian. Ett gott betyg för alla verklighetsbaserade filmer. Le Mans 66 är ett välsvarvat drama med inslag av actionfylld racing som tillåts vävas samman till en helhet som är en minnesvärd och fartfylld berättelse.

Utgåvan:
En film belönad med Oscarsstatyett för både bästa ljud- och bildredigering genererar följaktligen höga förväntningar. Jag kan med glädje meddela att utgåvan är av högsta klass. Ett fantastiskt Atmos-ljudspår som kommer att testa ditt surroundsystem till max och en 4k-presentation som är nästan lika vass. Enda minuset är, som så många gånger förr, att extramaterialet kräver att du stoppar in den medföljande blu-ray-skivan i 1080p.

I Christian Bales och Matt Damons första samarbete på vita duken får vi se dem båda i en högoktanig racingfilm baserad på verkliga händelser. De två Oscarsstatyetterna filmen kammade hem i februari stärker tesen att detta är en film ni inte bör missa. Men har filmen något djup bakom den grymma klippningen och den fantastiska ljudredigeringen? Le Mans 66 är berättelsen om hur den andra Henry Ford (Tracy Letts) tog beslutet att till varje pris slå Enzo Ferrari i 24 timmars-racet i Le Mans. En bidragande faktor till beslutet är hur Ferrari vanärade bilmagnatens förhandlare och företagets ära när Ford…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

85

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.