The Last Horror Movie

TheLastHorrorFilm1Haka på till filmfestivalen i Cannes och mingla med eliten inom filmbranschen. Gå på premiärer, festa med fotomodeller och försök undvika att bli brutalt mördad av den psykopat som försöker göra den allra sista skräckfilmen.

Njuta har verkligen inte ansträngt sig för att hitta någon skinande välpolerad transfer, utan det luktar gammal hyr-vhs lång väg. Kanske tyckte de inte det var mödan värt, kanske insåg de faktiskt att The Last Horror Movie (eller The Last Horror Film som den även heter) förmodligen blir som bäst med en suddig och grumlig bild. Budgeten verkar ha varit minimal, effekterna inte direkt övertygande ens för att vara en lågbudgetfilm från tidigt 80-tal och stora delar är inspelat helt utan tillstånd på filmfestivalen i Cannes. Egentligen är det ju inte bra någonstans, men jag tycker ändå om det. Kanske för att det är en sådan salig röra och kanske för att den känns lite härligt trotsig.

Alltid underbare Joe Spinell (Maniac, Rocky) spelar en taxichaufför med gränspsykotiska ambitioner om att bli regissör, något som för honom till Cannes. Där verkar någon vara ute efter skräckfilmsdrottningen Jana Bates (Caroline Munro – Starcrash) som är där för att marknadsföra sin senaste film. Flera producenter, regissörer och annat löst folk får sätta livet till när liken börjar hopas. Dessutom verkar det vara någon som filmar morden. En produktion från Troma som gjort sig kända för titlar som Troma’s War eller Class of Nuke’Em High, ofta med en påklistrad kultighet som aldrig fungerat på mig, men här känns det mest bara som en småknäpp b-skräckfilm utan den där forcerade humorn.

fanatic_cap4David Winters som skrivit och regisserat har inte brytt så mycket om rättigheter eller avtal. Förutom gerillainspleningarna på Cannes, flimrar då aktuella filmaffischer förbi på ett sätt som inte verkar vara marknadsundersökt eller kontrollerat med distributörer. Det gör att det blir en slags känsla av äkthet som man inte hittar i mer påkostade produktioner där pengar fått styra allt. Jag gillar verkligen att det känns så otyglat och fritt, där pessimistiska nyhetsinslag om attentatet mot Ronald Reagan och andra våldsamheter, ligger som ett strössel över filmen. The Last Horror Movie arbetar även på en metanivå som blir lite kul, speciellt med tanke på hur tidig den var. Att Jana Bates dessutom turnerar med sin senaste skräckfilm som heter Scream och man ser affischer för en annan film som heter Stab skapar en känsla av att någon tittat 15 år in i framtiden på vad Wes Craven skulle hitta på med referenser till genren.

Vill man sunka ner sig en sen kväll och se ordentlig fulkultur, där Joe Spinell snuskar sig med stripigt hår och röd belysning, finns det förmodligen inget bättre alternativ. Jag kommer garanterat att få oväntade sug efter att se om The Last Horror Movie när jag minst anar det.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

3 comments

  1. Ska lägga en beställning på denna. Men konstigt att det står The Last Horror Movie på bilden längst upp, för den heter väl The Last Horror Film? I alla fall överallt som jag kollar. 🙂

  2. Aha, glömde att det var den svenska utgåvan. Så glöm min kommentar.

  3. Ja det är lite rörigt med titlarna på den av någon anledning. Men se den – helt klart! Härlig film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.