Lantisar

Imorgon har den svenska dramakomedin Lantisar biopremiär. Filmen hade galapremiär 31 augusti och har sedan dess visats och vunnit priser på olika filmfestivaler, och nu kommer den visas på digitala biografer runt om i landet. Lantisar handlar om Madeleine (Madde) som bor i Stockholm och lever ett modernt storstadsliv. En dag får hon ett brev från sin far, och hon åker till sitt barndomshem på landsbygden.

Maddes relation till sin far Leif och hennes hembygd är minst sagt komplicerad, och handlingen byggs sakta upp längs med vägen. I sin hemby möter hon sin barndomsvän Jonas och hans dotter Saga och en speciell relation uppstår, en närhet som kanske inte är lika enkel i storstaden. Lantisar är en otroligt vacker och känslosam film som bjuder på en hel del skratt och igenkänning. Den lyckas samtidigt föra fram ett väldigt viktigt politiskt budskap, utan att skriva oss på näsan.

Filmen har, förutom ett otroligt bra soundtrack, ett väldigt talande ljudspråk som är imponerande. Så vad förväntade jag mig av filmen? Jag försöker att inte ha förväntningar på filmer jag ska se, så svaret är inga. Men efter att läst lite om den och börjat se den, så kändes det lite som en modern variant av Colin Nutleys Änglagård. Benämningen är väl kanske inte helt fel och verkligen i positiv bemärkelse, men Lantisar är vackrare och mer realistisk!

Det är väldigt sällan jag ser och recenserar svensk film, oftast för att den är för teatralisk för min smak, men det finns undantag. Som när produktioner som denna dyker upp, av mindre bolag, då vill jag gärna se och recensera. Det är en helt annan känsla, det är filmer gjorda av människor som verkligen vill berätta sin historia. Filmer gjorda av människor som älskar att göra film. Jag vet hur mycket arbete det krävs för att göra en film, och jag beundrar det verkligen. För mig är detta bättre och mer äkta än stora produktioner med massa kända namn.

Så hatten av för alla inblandade men framförallt till Malin Dahl som regissör, producent och manusförfattare och till Johnny Wernersson för manus, produktion och ett otroligt foto. Och tack till alla härliga rollpresentationer av framförallt Ellen Helinder, Peter Sjöquist, Christoffer L Jonsson, Molly Flemström och Isabel Linander. Så gå och se Lantisar! För uppdateringar om filmen, kolla in deras Facebook-sida. Har du missat trailern? Ingen fara, den kommer här:

Imorgon har den svenska dramakomedin Lantisar biopremiär. Filmen hade galapremiär 31 augusti och har sedan dess visats och vunnit priser på olika filmfestivaler, och nu kommer den visas på digitala biografer runt om i landet. Lantisar handlar om Madeleine (Madde) som bor i Stockholm och lever ett modernt storstadsliv. En dag får hon ett brev från sin far, och hon åker till sitt barndomshem på landsbygden. Maddes relation till sin far Leif och hennes hembygd är minst sagt komplicerad, och handlingen byggs sakta upp längs med vägen. I sin hemby möter hon sin barndomsvän Jonas och hans dotter Saga och…

Review Overview

Betyg

80

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.