La La Land

Kanske en av en 2016-17s mest kritikerrosade och därtill hypade film La La Land, har biopremiär i Sverige den 27 januari 2017. Den har nominerats till hela 14 Oscars vilket ger sätter den på delad förstaplats med Titanic och All About Eve som mest nominerade filmen någonsin. Efter filmens lite dryga två timmar och en hel drös med glädjetårar kan jag bara instämma: La La Land är ett lyckopiller till mästerverk. 

Handlingen är inte särskilt invecklad men just därför så fint igenkännbar: Mia och Sebastian är två unga personer som lever i Los Angeles: drömmarnas och ljusens stad. Båda har stora konstnärsdrömmar: Mia som skådespelare och Sebastian som jazzmusiker. Det är dock minst sagt kämpigt att bryta sig igenom i staden och branschens hårda konkurrens där hundratusentals människor drömmer samma drömmar som en själv. Av ren slump korsas deras vägar otaliga gånger och leder till slut en finfin kärlekshistoria.

Att det råder en makalös kemi mellan de två huvudrollsinnehavarna Emma Stone och Ryan Gosling är inte en underdrift. Från första gången vi träffar dem till deras sista utbyte av blickar är de galet älskvärda, charmiga, roliga och dessutom riktigt duktiga sångare och dansare. Jag älskar det faktum att båda skådespelarna tar varje scen på fullaste allvar, hur naiv, ostig och klichéfylld den än må vara till ytan. De dansar skickligt mellan gulligheten och de svårigheter och den melankoli som gömmer sig i skuggorna bakom Los Angeles pastellfärgade ljus.

Sanningen är att La La Land är fullproppad med tematik som närmst hittas på en shabby chic-tavla men då den med hjälp av magisk sång, häftig dans och vackra kulisser vågar ta ut svängarna till 120% undviker den just det klichéträsket som den så lätt hade kunnat fastna i. Istället skapar regissören och manusförfattaren Damien Chazelle tillsammans med sitt team en musikalfilm som visar att även om det inte alltid blir som du tänkt dig så är det viktigt att våga drömma stort och lita på din egen förmåga.

En till stor eloge ska ges till svenska fotografen Linus Sandgren som gör ett otroligt arbete med kameran, inte minst i filmens introduktionsscen: en lång bilkö som blir till en lite dryga fem minuter långt, klipplöst, episkt sång och dansnummer. Ett fint välkomnande till filmens förtrollande värld.

När jag lämnar salongen nynnar jag till filmens temamusik medan jag lite nonchalant försöker torka tårarna från ansiktet. Hollywood har gjort en film om Hollywood och gett den ett stort, dansande hjärta.

Kanske en av en 2016-17s mest kritikerrosade och därtill hypade film La La Land, har biopremiär i Sverige den 27 januari 2017. Den har nominerats till hela 14 Oscars vilket ger sätter den på delad förstaplats med Titanic och All About Eve som mest nominerade filmen någonsin. Efter filmens lite dryga två timmar och en hel drös med glädjetårar kan jag bara instämma: La La Land är ett lyckopiller till mästerverk.  Handlingen är inte särskilt invecklad men just därför så fint igenkännbar: Mia och Sebastian är två unga personer som lever i Los Angeles: drömmarnas och ljusens stad. Båda har…

Review Overview

Betyg

100

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.