kvinnan på tåget

Emily Blunt är i särklass en av de bästa skådespelarna i sin generation. Där. Sagt.

top-gossip-9-film-the-girl-on-the-train-rajai-box-office-kp2sowzv1y

Bara att jämföra en av hennes rollprestationer, vilken som helst, med en annan visar på en bredd utan motstycke. I Kvinnan på tåget är hon Rachel: en av sitt förflutna hemsökt alkoholist, inte riktigt på bottnen – hon har fortfarande en vän och boende – som varje morgon tar tåget in till stan och tillbaka på kvällen med en sportflaska fylld med vodka. Allt för att upprätthålla någon slags fasad av normalitet trots att kapillärerna brister över kinderna, trots att det bara krävs att hon öppnar munnen eller rör på sig för att hennes tillstånd ska bli plågsamt uppenbart. Hon tar pendeln trots att hon i själva verket för länge sedan mist jobbet som reklamare och tar varje skymt hon kan av ett par, Megan och Scott som bor längs med järnvägen (och också deras grannar: Rachels ex-man, hans nya fru Anna och deras barn). Utan självinsikt fantiserar Rachel att Megan och Scott är lika lyckliga och framgångsrika som det ser ut där hon några sekunder varje dag sveper förbi.

Det finns de som gärna lusläser äldre filmer efter visuella kopplingar mellan karaktärers inre känsloliv och hur den avslöjas av scenografin. Ofta är det övertydligt och medvetet: vita hattar på västernhjältar och röda klänningar på farliga kvinnor, och är inte lika medvetet i nutida film där subtilitet hyllas. Subtilt är det också, men underbart gjort när Rachel står i tunneln som blixtrat förbi när hon försökt minnas vad som hände den ödesdigra kvällen när Megan försvann: över tunnelns väggar går det strimmor av ljus som – blir det tydligt medan Rachel kämpar med insikterna – perfekt återspeglats i den stora kappa hon burit i nästan alla tidigare scener (som ett ok). Det är just fingertoppskänslan för genren som gör denna thriller/melodram till mer än vad den kunde ha varit (töver skådespelarinsatserna från de tre kvinnorna som är filmens kärna).

 

Fantasin blir en sort livlina för Rachel varför hon, när hon ser något som verkar få bilden att rämna, stiger av tåget stupfull för någon slags konfrontation med Megan eller Anna. Dagen därpå vaknar hon täckt av blod och spya och en gnagande känsla att något riktigt dåligt hände i den där tunneln. Handlingen kanske inte bär särskilt långt (här används stoff för kanske ett avsnitt Law & Order, och det verkar inte som att Paula Hawkins bokförlaga används helt ut), men de nämnda tre kvinnorna: Rachel, Anna (Rebecca Ferguson) och Megan (Haley Bennett) är tillräckligt bra och avrundande som personer för att bära hela vägen. Det är snarare männen, två äkta män och en psykolog som hamnar i den periferi kvinnliga karaktärer ofta förpassas till, och kameran dras mot deras kroppar lika mycket som mot den sexuellt utlevande Megan.

the-girl-on-the-train-teaser

För Rachel ter det sig som om alla fasader rämnar omkring henne, men i filmen blir det snarare så att de objektifierade blir subjekt, scener och ögonblick tas om i olika vinklar tills vi förstår vad som är sanning, lögn eller för komplicerat för att dömas vid första anblicken. Här finns starka ekon av de klassiska thrillrar och melodramer som Joan Crawford, Tippi Hedren eller Rita Hayworth kunde ha satt tänderna i vid en annan tidpunkt. Anna är den relativt oneurotiska Hitchcockhemmafrun mitt ibland tvätt och leksaker, med perukliknande hår och för det mesta orörligt ansiktsuttryck varunder insikterna blinkar fram. Haley Bennett spelar den trasigaste av dem alla, vars personliga tragedier väntar på att bryta sig ut och som vägrar, och förvägras hemfrid när alla hennes motivationer i ett viktigt ögonblick förseglar hennes öde. Alla karaktärer går över gränsen på något sätt, vare sig det är intrång i andras liv eller brott mot äktenskap och patient- läkarrelationer. Det som kvarstår när allas liv dras isär, det som följer med ut ur biosalongen, är en (till viss del snedriven) solidaritet mellan de kvinnliga karaktärerna i en film som inte kommer för sig att döma någon av dem för deras mänskliga brister.

haley_bennett_interview_the_girl_on_the_train

Emily Blunt är i särklass en av de bästa skådespelarna i sin generation. Där. Sagt. Bara att jämföra en av hennes rollprestationer, vilken som helst, med en annan visar på en bredd utan motstycke. I Kvinnan på tåget är hon Rachel: en av sitt förflutna hemsökt alkoholist, inte riktigt på bottnen - hon har fortfarande en vän och boende – som varje morgon tar tåget in till stan och tillbaka på kvällen med en sportflaska fylld med vodka. Allt för att upprätthålla någon slags fasad av normalitet trots att kapillärerna brister över kinderna, trots att det bara krävs att hon…

Review Overview

Betyg

80

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.