Krutrök filmboxen

Krutrök eller Gunsmoke som den heter i original är en långkörare som först började i radio för att sedan bli en TV-serie. Serien är en klassisk western och utspelade sig med sheriffen i Dodge city som huvudperson. Sheriffen som heter Matt Dillon och gestaltas av James Arness fick leva som TV-serie fram till 1975 då serien lades ner. För oss svenskar i min ålder så är James Arness inte först och främst Matt Dillon utan en annan westernkaraktär av episka mått. Han spelade nämligen Zeb Macahan i TV-serien Familjen Macahan, som under några år av 70-talets andra hälft bänkade hela Sverige i TV-soffan. Något som i princip bara Ingemar Stenmark annars mäktade med.

Boxen innehåller fem långfilmer som spelades in drygt 10 år efter serien och även efter Familjen Macahan. Matt Dillon har dragit sig tillbaka och bor på sin lilla farm och tänker sig väl egentligen att han ska leva ett lugnt och tillbakalutat liv utan sheriffens ansvar och risker. Men…då hade det ju inte blivit en långfilm eller ännu mindre fem filmer.

Jag tänker inte kommentera de fem filmernas handlingar mer än övergripande att det handlar om hämnd från en som Dillon fängslat, en familjefejd, lite indianer och att Dillon själv blir anklagad för att vara laglös och får ett pris på sitt huvud. Generiska western-teman med andra ord och det är egentligen inte mycket att orda över.

Den långe Arness pensionerade Dillon är mycket lik Zeb Macahan. När han inte längre är lagens man så är det bara kläderna, namnet och den haltande gången som skiljer dem åt. Och det är inget illa med det för Zeb är urtypen för Westernhjälten, precis som Dillon.

Filmerna spelades in mellan 1987 och 1994. Under denna period var westerngenren redan död. Och ingen av filmerna gick vad jag minns på bio och jag har heller inget minne av att de gick på TV heller, men det kan de mycket väl ha gjort för westerngenren var så ute så jag skulle troligen ändå inte valt att se filmen.

Hur håller det hela då? Jag har ingen nostalgisk relation till grundserien från 50-70-talet så jag har heller inga högt uppskruvade förväntningar på att min ungdoms hjälte den rättrådige sheriffen från Dodge city ska komma tillbaka och får därmed 5 filmer som finns i en kontext som redan är delvis satt. Det gör också att jag inte får en igenkänningskänsla när skådisar från serien dyker upp i sina egna roller igen. Jag blir därför inte heller varken besviken eller exalterad på dessas rollprestationer.

Det finns några uppsidor och några nedsidor på dessa filmer. Skådespelarmässigt ligger de flesta på nivån TV-skådisar och då med den standard som gällde förra årtusendet. Det blir stundtals ganska platta karaktärer. Indianerna gestaltas väl lite sisådär, men inget som jag tvärstudsar på. Det märks tydligt att dessa filmer är gjorda innan CGI blev den gängse metoden och man undviker därmed fällan med dåligt gjorda specialeffekter. Det är väl egentligen mest när det av olika anledningar det uppstår bränder inomhus som det känns fejkat. Blir man träffad av en kula så dör man mer eller mindre, om man nu inte råkar vara Matt Dillon, för då har han alltid sån tur att kulan bara träffar mjukdelar, så att den gode Dillon klarar sig med livhanken i behåll. Andra både såväl skurkar och vänner har dock en stor förmåga att dö. På något sätt känns detta ändå helt ok, för Dillon är ju ändå hjälten.

Filmer som bygger på en långkörare från TV får givetvis med sig ett arv från TV-serien. Mina kunskaper om TV-serien är så obefintliga att jag egentligen inte kan göra någon jämförelse. Hade filmerna gjorts idag skulle vi troligen ha drabbats av mer datoranimationer, vilket jag inte tror att filmerna skulle ha vunnit mycket på. Troligen skulle tempot ha varit högre, vilket jag inte heller tycker är nödvändigt. Däremot skulle vi nog ha sett lite mer självständiga kvinnoroller, trots att filmerna förvånansvärt bra ändå lyckas undvika fällan att enbart framställa kvinnor som offer eller svaga, så finns det lite att önska. Fast å andra sidan är vissa mansroller väldigt stereotypa också.

Kort och gott kan man säga att denna box med fem filmer är sevärd om man gillar gammal klassisk western.

Bilder © CBS

Krutrök eller Gunsmoke som den heter i original är en långkörare som först började i radio för att sedan bli en TV-serie. Serien är en klassisk western och utspelade sig med sheriffen i Dodge city som huvudperson. Sheriffen som heter Matt Dillon och gestaltas av James Arness fick leva som TV-serie fram till 1975 då serien lades ner. För oss svenskar i min ålder så är James Arness inte först och främst Matt Dillon utan en annan westernkaraktär av episka mått. Han spelade nämligen Zeb Macahan i TV-serien Familjen Macahan, som under några år av 70-talets andra hälft bänkade hela…

Review Overview

Betyg

70

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.