Kong: Skull Island 4K

Warner Bros. Pictures har nu hamnat i Marvels filmuniversumträsk och bestämt sig att skapa en drös filmer som utspelar sig i samma värld. Den första filmen vi fick i detta nya epos var remaken av Godizilla i Gareth Edwards regi. Efter ett minst sagt milt mottagande så vågade fansen inte hoppas på en fortsättning på sagan, men åren gick, filmen kom och dess namn var Kong: Skull Island

Året är 1973 och vi befinner oss i slutskedet av Vietnamkriget då en forskingsexpedition skickas ut till en minst sagt udda ö ute på stilla havet för att ta reda på dess ”hemligheter”. Bland dessa har bland annat en fotograf (Brie Larson), en superagent (Tom Hiddlestone), en krigsveteran (Samuel L. Jackson) och en forskare (John  Goodman). Allt stereotyper bådar gott inför de kommande två matinéfilms-klychiga timmarna som Kong: Skull Island erbjuder.

Det tar inte lång tid innan den ikoniska jätteapan (och i denna film är den större än vi någonsin sett den) visar upp sig som beskyddaren och kungen av ön och i tron om att människan vill förstöra hans land med sina eldkastare och kanoner skapar Kong förödelse och kaos bland människorna. Likt den klassiska historian om King Kong tar det inte lång tid innan vissa människor inser ”godheten” hos mastodontapan som egentligen bara vill beskydda det han har kärt emot de enorma krypen som vill förstöra allt liv på ön.

Filmen har ett enormt högt tempo och den stannar sällan till för att låta oss åskådare suga in och begripa vad som faktiskt har hänt eller känna någon som helst större sympati eller relation med karaktärerna. Oftast stör jag mig inte så mycket på det då jag känner att jag har accepterat vilken värld jag har begett mig in i och vilka förväntningar jag borde ha på denna film. Men med jämna mellanrum hade jag nog trots allt gärna fått lite andrum och sett på när denna fantastiska ensemble fått arbeta lite med relationer.

Sen så kommer vi till det faktum att filmen är snygg… riktigt snygg faktiskt. Slagsmåls-scenerna med Kong och de andra varelserna är bedårande att titta på och dels med de sanslöst väldesignade effekterna och dels för det otroligt tunga ljudläggningen så känner man verkligen sig mycket försjunken och helt med under dessa scener.  

I det stora hela är Kong: Skull Island en lättsmält men snygg matinéfilm som fortsätter att dra in pengar till Warner Bros. nya monsterfilmuniversum. Och apropå det så kan ni som är extra sugna på att följa denna nya serie sitta kvar till att eftertexterna rullat färdigt för att få er en liten teaser på vad framtiden har att bjuda på.  

Utgåvan:
Då kommer vi osökt in på nästa fråga och det är hur själva 4k utgåvan är värd de extra hundralapparna. Både och skulle jag säga. Filmen är ursprungligen filmad i 3,4k och uppskalad till 4k och erbjuder filmen i HDR. Vi har sett sämre kodningar innan men jag vet inte om endast detta gör denna utgåvan värd dina pengar. Däremot är den utomordentligt grymma Dolby Atmos-ljudspåret helt enkelt fantastiskt. Det sämre DTS-HD Master Audio 7.1 som också är inkluderat och även förinställd är totalt överflödigt och endast värt att testa för att verkligen höra skillnaden på de olika ljudspåren. Extramaterialet är som sig bör i en utgåva som denna: audiokommentarer av regissören, bortklippta scener, intervjuer med skådespelarna samt två bakom kulissfilmer. Åter igen så är det inget oväntat men samtidigt inget jag vill vara utan.  

Warner Bros. Pictures har nu hamnat i Marvels filmuniversumträsk och bestämt sig att skapa en drös filmer som utspelar sig i samma värld. Den första filmen vi fick i detta nya epos var remaken av Godizilla i Gareth Edwards regi. Efter ett minst sagt milt mottagande så vågade fansen inte hoppas på en fortsättning på sagan, men åren gick, filmen kom och dess namn var Kong: Skull Island Året är 1973 och vi befinner oss i slutskedet av Vietnamkriget då en forskingsexpedition skickas ut till en minst sagt udda ö ute på stilla havet för att ta reda på dess…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

73

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.