Konami Collector’s Series

När vi pratar om spelföretag som gjort fantastiska spelserier är Konami högt upp listan. Det japanska företaget är idag en skugga av sitt forna jag, där Yu-Gi-Oh! Trading Card Game och Pachinko maskiner verkar vara viktigare för bolaget. Men en gång i tiden hade de serier som Castlevania, Contra, Silent Hill och så klart Metal Gear. Men nu har ett flertal av dessa äldre spel släppts på sidan GOG och det var ett bra tillfälle att återbesöka dessa spel och se om de är lika bra än idag.

Om du inte känner till GOG (eller Good Old Games som sidan hette förr) är detta ett projekt av CD Projekt helt fri från DRM (Digital rights management eller enkelt uttryck elektroniskt kopieringsskydd) och samtidigt se till att spelen är spelbara på moderna maskiner.

Spelen som vi skall titta närmare på här är Metal Gear Solid (2000), Metal Gear Solid 2: Substance (2003), Metal Gear (1987), Konami Collector’s Series: Castlevania & Contra (Castlevania, Castlevania II: Simon’s Quest, Castlevania III: Dracula’s Curse, Contra and Super C). Metal Gear Solid 2: Substance finns redan recenserade här på Filmfenix.

Metal Gear Solid. Detta är PC-versionen som kom ut 2000, tre år efter att spelet kommit ut till Playstation. Detta är också originalportningen av spelet och Konami har inte gjort åtgärda de problem som spelet hade när det kom. Så medan Metal Gear Solid är ett fantastiskt spel så är denna version inte det. Eller om vi skall vara noga. Kanske var ett fantastiskt spel. Medan jag spelade det nu påminns jag om att detta är ett spel med nästan 25 år på nacken. Mycket av det vi tar för givet idag finns inte här och kontroller lämnade en hel del att önska. Men nostalgifaktorn är hög och om du gillade det då kan det vara värt att spela om det. Men kanske inte denna version. Spelet kraschade ett flertal gånger, gärna mitt i en boss-strid så det vara bara att börja om. Och de grafiska möjligheterna är synnerligen begränsade. Det finns en fan-patch som fixar en del av problemen men vi skall inte behöva installera en sådan för att få ett fungerande spel.

Metal Gear Solid 2: Substance. Tog allt det första spelet hade och förbättrade många detaljer. Jag håller inte detta spel lika högt. Kanske för jag aldrig hann spela det när det kom spelade det drygt 10 år senare. Fortfarande ett viktigt spel för kommande spel men samma problem här. Metal Gear Solid 2 har inte åldrats med grace och kan idag upplevas som ett stel spel med en övernitisk AI. Dock lider spelet av samma problem här. Det är 20 år gammal portning som inte ens har den patch som fixar många av spelets problem. Att försöka få spelet att fungera med en handkontroll var en mardröm. Du får gå in roten och leta upp config-filen för att där ändra. Seriöst, sådant är inte okej 2020.

Metal Gear. Ett spel jag har väldigt lite relation till då jag hade en SEGA och ingen Nintendo eller MSX. Detta är MSX-versionen som många fans anser är den bästa. Exakt vilken portning är svår att veta men Konami verkar ha gjort ett bra jobb då det mesta fungerade på min maskin även om en del har rapporterat att det fått ändra i exe-filen för få igång spelet. Dock fungerade inte min kontroller särskilt bra så jag fick spela med keyboard vilket inte är rätt sätt att spela detta spel. Dock var jag inte något större fan av spelet. Jag kan förstå charmen för 30 år sedan men idag känns det mest begränsande vad man kan göra och inte. Och AI var på tok för aggressiv vilket gjorde allt svårare än det behövde vara. Dock ett vanligt problem på denna tid då spelen annars skulle vara alldeles för korta.  

Konami Collector’s Series: Castlevania & Contra. 5 klassiska spel från NES-era. Vad kan gå fel? Ni gissade rätt, väldigt mycket. Konami har tagit en gammal emulering till PC, inte gjort några ändringar och släppt den. Det är fem trasiga spel som knappt går att spela. Jag kunde inte få d-paden på min Xbox360-kontroller att fungera vilket gjorde spelen svårare än de behövde vara. Interfacet är fult och ser ut som vad det är, en 18 år gammal portning. Det finns inte heller några möjligheter att ändra upplösningen utan du får något som ser helt fördjävligt ut på en modern 27 tums monitor. Det finns inte heller några instruktioner att prata om. Så att komma åt save via F1-knappen lärde jag mig genom att läsa på forum för det talar inte spelet om. Men det stora problem är att det finns mycket bättre portningar på Steam. Castlevania Anniversary Collection innehåller nio klassiska Castlevania spel som är betydligt bättre portade. Visst de kostar 20 euro istället för 7 dollar och har DMR. Men kan du leva med det får du något mycket bättre.

Så överlag måste jag säga att jag är besviken på Konami. Alla spelen här är betydelsefulla spelhistoria men inget av dem är särskilt bra som de är nu på GOG. Det finns betydligt bättre versioner där ute och om jag vore er skulle jag leta upp dem istället.

När vi pratar om spelföretag som gjort fantastiska spelserier är Konami högt upp listan. Det japanska företaget är idag en skugga av sitt forna jag, där Yu-Gi-Oh! Trading Card Game och Pachinko maskiner verkar vara viktigare för bolaget. Men en gång i tiden hade de serier som Castlevania, Contra, Silent Hill och så klart Metal Gear. Men nu har ett flertal av dessa äldre spel släppts på sidan GOG och det var ett bra tillfälle att återbesöka dessa spel och se om de är lika bra än idag. Om du inte känner till GOG (eller Good Old Games som sidan…

Review Overview

Metal Gear Solid
Metal Gear Solid 2: Substance
Metal Gear
Konami Collector's Series

45

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.