Knock Knock

Knackelibang på dörren.
-Vem där?
-Harald.
-Harald vem?
-Haraldrig hört talas om honom?

Knock Knock är en remake av Peter Traynos film Death Game från 1977. Originalet påstår att den är baserad på en verklig händelse men det verkar osäkert om det verkligen var så. Det finns en spansk remake från 1980 som heter Viciosas al desnudo (Vicious and Nude). Eli Roth har tagit sig an premissen som regissör, producent  och manusförfattare tillsammans med Guillermo Amoedo och Nicolás López.

knock-knock-0

Arkitekten Evan Webber (Keanu Reeves) är lycklig familjefar med det perfekta livet. Vacker fru, underbara barn, villa, vovve och Volvo. Det är fars dag och hans fru och barn åker iväg över helgen. Han själv måste stanna hemma för att får sjukgymnastik och rehabilitering för en nyopererad axel. Endast hunden Monkee stannar hemma med honom.

knock-knock-1

Samma kväll när regnet öser ner knackar någon på dörren. Han öppnar och två unga tjejer, Genesis (Lorenza Izzo) och Bel (Ana de Armas) säger att det har kommit vilse på väg till en fest. De är genomblöta och deras telefoner funkar inte. Evan erbjuder dem att komma in och låna internet för att få fram rätt adress till festen. Samtidigt beställer han en Uberförare till dem som ska dyka upp 45 minuter senare. Under tiden erbjuder han dem te och handdukar under tiden de väntar. De säger att de jobbar som flygvärdinnor och att de lever livet i varje stad de kommer till. Senare försvinner de in i badrummet och Evan går för att hämta dem när Uberföraren har kommit. När han kommer in i badrummet är de nakna i badkaret. Evan försöker kasta ut dem men de förför honom istället.

knock-knock-2

Nästa morgon när Evan vaknar hittar han dem till sin förvåning i köket där de har matkrig samtidigt som de äter frukost. Evan erbjuder att köra hem dem, men Genesis och Bel säger att de tänker bo kvar där. Han hotar med att ringa polisen men tjejerna kontrar med att de tänker anmäla honom för sex med minderåriga. De fortsätter vandalisera huset innan Evan ändå börjar ringa till polisen. Då går de med på att Evan kör hem dem i stan. Evan kör sedan hem och städar huset. Samma kväll kommer Genesis och Bel tillbaka och tar honom fången i sitt eget hem. Det är nu det verkliga helvetet börjar.

knock-knock-3

Filmen hamnar någonstans kategorimässigt i erotisk thriller och hämndskräck. Knock Knock har egentligen allt för sig och det är förvånande hur ospännande Eli Roth lyckas göra det hela. Det finns sällan någon riktig nerv och det är stundtals riktigt taffligt utfört. Roth gasar när han borde bromsa och vice versa. Det största problemet är att han inte riktigt lyckas sälja in starten på filmen.

knock-knock-4

Knock Knock bör närmast jämföras med Funny Games och när man gör det blir det smärtsamt tydligt hur dåligt hanterad berättelsen är. Skådespelarna gör det bästa av vad de serveras. Reeves är godkänd som familjefadern samtidigt som Izzo och de Armas lyckas förmedla hur galna deras karaktärer är. Det som inte fungerar är att karaktärerna inte drivs av beteende. Deras agerande speglar endast vad som behövs för att filmens plot ska hänga ihop. Istället borde det vara deras beteende som skapar ploten. Vi som åskådare ska kastas in i Knock Knocks värld där inga regler (borde) finnas och uppleva en överhängande skräck inför vad som kommer härnäst, men den infinner sig aldrig. Ju längre tortyren pågår desto mindre bryr vi oss. Det finns en riktigt bra och spännande film baserat på den här premissen om den görs rätt, men Knock Knock är inte den.

Knackelibang på dörren. -Vem där? -Harald. -Harald vem? -Haraldrig hört talas om honom? Knock Knock är en remake av Peter Traynos film Death Game från 1977. Originalet påstår att den är baserad på en verklig händelse men det verkar osäkert om det verkligen var så. Det finns en spansk remake från 1980 som heter Viciosas al desnudo (Vicious and Nude). Eli Roth har tagit sig an premissen som regissör, producent  och manusförfattare tillsammans med Guillermo Amoedo och Nicolás López. Arkitekten Evan Webber (Keanu Reeves) är lycklig familjefar med det perfekta livet. Vacker fru, underbara barn, villa, vovve och Volvo. Det…

Review Overview

Betyg

30

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.