Kingdom Come: Deliverance

Spelet tog sin början 2009 när Daniel Vávra lämnade 2K Czech för att bilda Warhorse Studios. Via en rik investerare kunde ge gör en prototyp som senare kom att bli en projekt på Kickstarter 2014. Och nu 4 år senare får vi testa Kingdom Come: Deliverance.

Kingdom Come: Deliverance är ett ambitiöst spel. Du spelar den unge Henry i 1400-talets Böhmen. Du är son till byns smed, en man som tidigare bodde i huvudstaden men flyttade ut till landet för ett enklare liv. Du har ingen koll på de stora händelserna i ditt land så när Sigismund av Ungerns armé kommer till byn för att plundra och ta kontroll över silvergruvan som ligger i närheten tvingas du fly hals över huvud efter att ha sett dina föräldrar blivit mördare. Det är starten på ett äventyr som kommer att ta dig över stora delar av Böhmen.

Detta är ett spel som fokuserar på den enskilde soldaten, eller i detta fall smeden. Du är ingen kund, prins eller har magiska förmågor. Du är en liten kugge i den stora maskinen och livet pågår runt dig oavsett om du deltar eller inte. Du kommer inte kunna påverka historien eller leda en stor armé. Men det är också storheten med Kingdom Come: Deliverance. Försöket att göra ett spel som ger dig stor frihet men samtidigt visar det historiska livet på 1400-talet. Man gör inga större klassresor utan behåller sin status genom hela livet. Samtidigt ger det spelet en charm också. Du kan inte bara komma och bege till in i vilket slott som helst utan att ha ett ärende där. Om din herre har sagt att du inte skall gå utanför murarna så släpper inte vakterna ut dig utan ett bra skäl.

Warhorse Studios har lagt ner tid på de små detaljerna. Du måste äta och sova annars orkar du inte. Om dina kläder är skitiga och blodiga kommer folk behandla dig sämre och du får svårare att förhandla med dem. Om du däremot tänker hota dem kan det vara en fördel med blodiga kläder. Och som jag skrev ovan, världen pågår oavsett om du deltar eller inte. Om du tar dig an ett uppdrag att möta någon vid en viss tidpunkt och inte dyker upp så kommer de att fortsätta utan dig. Om en kamrat är förgiftad och du behöver finna ett botemedel där han efter en viss tid så du får skynda dig. Jag gillar ett rollspel där spelare inte är centrum i handlingen och det känns som hela världen står still om man inte gör något.

Samma sak med adeln, du är bara en enkel smed och även om de har respekt för ditt yrke och kunskaper är du bara en lite bit i ett större pussel. Du blir visserligen en soldat i armén men det är klart och tydligt att du är del av de lägre klasserna, något framförallt en irriterande präst gillar att påpeka under spelet.

Stridssystemet bygger på att parerar och vänta på rätt tillfälle. Det är inte ett spel som du attackerar hela tiden utan det finns en rytm i varje strid som du måste lära dig. Och i början, som den smedson du är, är dina kunskaper i strid mycket ringa. Ett tidigt uppdrag går ut på att återfå några saker från byn fyllo och om du inte tar hjälp av dina vänner kommer du nog förlora den striden och gå därifrån med en blodig näsa. Samma sak när armén anfaller staden, jag hade ett svärd och tänkte perfekt nu kan man öva lite. Fel! Efter att ha dött några gånger insåg jag att det bästa var att springa för allt vad jag kunde, hitta en häst och rida i full fart till nästa stad med pilarna vinande runt mig samtidigt som jag hoppades att jag inte skulle förblöda innan jag kom fram.

Som ni förstår är Kingdom Come: Deliverance inte ett spel för alla, det är en ganska hög tröskel att ta sig över och du behöver sänka ganska många timmar i spelet för att komma någonstans. Samtidigt så ger spelet dig en unik upplevelse om du gör det. Det finns få spel som är så ambitiösa som Kingdom Come: Deliverance. Det kommer med ett antal buggar och några inte alltför smarta designval men Warhorse Studios lyssnar på sina spelare och kommer ut med patchar för att rätta till dessa.

Är Kingdom Come: Deliverance ett spel för dig? Gillar du Elder Scrolls-serien men skulle eller se ett spel som är med jordnära skulle jag säga sa. Men om du är lite mer causal fan så kanske du inte skall spela Kingdom Come: Deliverance då det tar rätt så många timmar innan du har nått en nivå där du inte är värdelös på allt. Men jag gillar idéen och hoppas att vi får se mer av denna typ av spel.

Spelet tog sin början 2009 när Daniel Vávra lämnade 2K Czech för att bilda Warhorse Studios. Via en rik investerare kunde ge gör en prototyp som senare kom att bli en projekt på Kickstarter 2014. Och nu 4 år senare får vi testa Kingdom Come: Deliverance. Kingdom Come: Deliverance är ett ambitiöst spel. Du spelar den unge Henry i 1400-talets Böhmen. Du är son till byns smed, en man som tidigare bodde i huvudstaden men flyttade ut till landet för ett enklare liv. Du har ingen koll på de stora händelserna i ditt land så när Sigismund av Ungerns armé…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.