Kick-Ass

Om du inte redan sett Kick-Ass ska du göra det snarast. Kick-Ass 2 är bioaktuell och den vill du inte missa. Jag har läst seriealbumet och undersökt hur mycket första filmen och förlagan skiljer sig åt.

kick-ass02

Dave Lizewski är en helt vanlig tonåring utan flickvän och superkrafter. Det där med flickvän ligger utanför hans kontroll, men att vara superhjälte borde väl inte vara omöjligt. Med sin gröna dykardräkt ger han sig ut i New York för att bekämpa brottslighet. De små framgångarna gör ringar på vattnet. Den våldsamma vigilanteduon Big Daddy (Nicolas Cage, Stolen) och Hit-Girl (Chloë Grace Moretz, Dark Shadows), som bekämpar den organiserade brottsligheten, uppmärksammar honom och plötsligt står Dave, som nu kallar sig Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson, Anna Karenina), inför större problem än han kunde föreställa sig.

kick-ass03

Som Superhero Movie eller något liknande parodiskit. Det var mitt intryck när jag såg trailers och afficher för Kick-Ass inför biopremiären. Jag har glömt varför jag gick och såg den, men det var en fantastisk bioupplevelse fullt jämförbar med när jag såg Paradis: Kärlek tidigare i år. Det är så härligt att bli överrumplad av en film när man inte direkt har några förväntningar. Vi var inte många i salongen och ingen av oss verkade vara förberedda på vad vi hade att vänta oss. Vi skrattade tillsammans och vi var tysta tillsammans. Superhjältefilmer brukar dela den tänkta målgruppen i två läger. Det är svårt att tillfredsställa nördar. Somliga blir aldrig nöjda och vissa är nöjda med allting. Men det sämsta omdömet jag hört om Kick-Ass är att den är okej. Jag tror det är svårt att tycka illa om den.

kick-ass05

Filmen innehåller en del jobbig referenshumor som jag hatar. Jag blir trött varenda gång Batman eller Wolverine nämns. Tack och lov har karaktärerna så pass mycket charm och värme att det finns annan humor att skratta åt i stället. Det är en superhjältefilm för vuxna och man behöver inte vara en serienörd för att uppskatta den. Skådespelarna är perfekta i sina roller och Matthew Vaughn som innan Kick-Ass hade gjort Layer Cake och Stardust har regisserat den med lagom stora doser allvar och lättsamhet. Kick-Ass är nog en av de våldsammaste filmerna jag tycker om. Den lyckas med konststycket att växla mellan roligt köttande och riktigt obehagligt våld som ser till att man slutar skratta och håller käften. Eftersom mycket av våldet utförs av en liten flicka finns det ett underdog-perspektiv som gör att man inte kan annat än älska hennes ganska grova metoder. Antagonisternas våld har aldrig den effekten på mig. När de misshandlar våra hjältar mår jag många gånger fysiskt dåligt.

kick-ass06

Men nu har jag varit luddig så det räcker. Jag vill att Kick-Ass ska överraska er lika mycket som den gjorde med mig. Om ni inte har sett den ska ni omgående göra det. Resten av recensionen kommer att innehålla spoilers där jag tar upp lite av det som skiljer filmen från serieförlagan. Härmed är ni varnade.

kick-ass07

Jag läste igenom Mark Millar och John Romita Jr.:s album Kick-Ass innan jag såg om filmen. Både stort och smått har ändrats i filmatiseringen. Omständigheterna för den slutgiltiga uppgörelsen är ändrade. I serien är Red Mists (Christopher Mintz-Plasse, Fright Night) identitet en twist medan man i filmen känner till hans plan redan från början. Hit-Girl klär absolut inte ut sig till en skolflicka i albumet. Det tycker jag faktiskt har en lite obehaglig underton i filmen. Den klassiska skolflicksklädseln har sexualiserats så pass mycket och kommit att handla vad flickan döljer för begär under sitt oskyldiga yttre. Men skitsamma. Budskapet kan lika gärna vara ”håll händerna i styr”. I Kick-Ass visar det sig att skolkostymen som jag menar fått en sexuell innebörd lika gärna kan dölja en mördarmaskin som man varken kan sätta sig på eller sätta på. Då lär man förlora en lem eller två.

kick-ass08

Det finns politiska aspekter som på gott och ont har strukits från albumet. Big Daddy hatar demokrater i albumet medan han i filmen är politiskt neutral. I början av berättelsen kallar hjälten Kick-Ass några busar för ”homos” vilket han inte kan göra i filmen. Jag googlade lite för att ta reda på vad Mark Millar har för politiska åsikter och läste någonstans att han var vänsterorienterad. Ändå påpekar han i albumet vilken etnicitet som gatuskurkarna har och går den lättaste vägen man kan gå. Filmen är fegare och ser till att några tatuerade vitingar dyker upp i stället. Fegast av allt är att Vaughn inte inkluderat att Hit-Girl snortar det som Big Daddy kallade Condition Red innan hon ger sig in i den sista striden. Det hade jag gärna sett i filmen.

kick-ass04

Den största skillnaden är dock att Hit-Girls mamma inte är död i serien. Big Daddy är en serienörd som kidnappat sin dotter för att hon ska få leva ett spännande liv. Hämndmotivet försvinner helt i serien och jag undrar hur uppföljaren kommer att lösa detta. Det känns som att Vaughn behandlat materialet med större allvar än upphovsmännen och inte låtit Kick-Ass bli så serienördig som albumet blir när Big Daddy i sitt dödsögonblick öppnar väskan med sin seriesamling. Då är hämnd att föredra.

kick-assalbumFilmen är inte heller lika våldsam som albumet. Skjutvapen får en större roll i filmen och köttyxor syns till exempel inte till. Vaughn har i större utsträckning gjort Kick-Ass till hjälte. Han får både döda bossen och bli ihop med Katie i filmen. Märkligt kan man tycka med tanke på att Vaughn på kommentarspåret pratar om oron för att någon skulle bli inspirerad av hans film och bli en superhjältevigilante. Risken för detta borde vara större när det slutar så pass bra för Kick-Ass som det gör i filmen. Albumet slutar mörkare.

Både filmen och albumet har sina fördelar och jag ska så snart jag blivit färdig med denna recension läsa Kick-Ass 2 Prelude: Hit-Girl och i alla fall läsa början av Kick-Ass 2 innan filmen har premiär till helgen. Den kommer att sparka röv! Om jag inte var så pretto hade jag nog sett Kick-Ass som den bästa superhjältefilmen och inte X-Men 2.

 

VARNING:

Fredag 16 augusti 2013, efter att ha sett Kick-Ass 2: Se inte uppföljaren! Mina spontana reaktioner efter att ha sett filmen kan läsas här.

Om du inte redan sett Kick-Ass ska du göra det snarast. Kick-Ass 2 är bioaktuell och den vill du inte missa. Jag har läst seriealbumet och undersökt hur mycket första filmen och förlagan skiljer sig åt. Dave Lizewski är en helt vanlig tonåring utan flickvän och superkrafter. Det där med flickvän ligger utanför hans kontroll, men att vara superhjälte borde väl inte vara omöjligt. Med sin gröna dykardräkt ger han sig ut i New York för att bekämpa brottslighet. De små framgångarna gör ringar på vattnet. Den våldsamma vigilanteduon Big Daddy (Nicolas Cage, Stolen) och Hit-Girl (Chloë Grace Moretz, Dark Shadows),…

Review Overview

Betyg

80

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.