Kalle Ankas julfavoriter

När jag var liten fick man sin dos tecknat tillfredsställt av Disneytajm. Ett tag var Lasse Åberg initierad programledare. Man fyllde några VHS-band med inspelningar av kortfilmer därifrån uppblandat med Tom & Jerry från Lilla sportspegeln. Hade jag haft något att spela upp dessa band med idag hade de förmodligen visat sig vara utnötta ändå. Nu serverar Disney en handfull av dem på Blu-ray lagom till jul.

Sammanlagt är det tio kortfilmer på någonstans mellan sju och tio minuter vardera. Möjlighet finns att se dem med svenskt tal eller svensk text, men då jag är alldeles för förtjust i Kalle Ankas originalkvackande valde jag engelska. Filmerna är huvudsakligen samlade från 30-, 40- och 50-talet med Kalle som huvudperson i de allra flesta. Han spelar hockey mot Knattarna, råkar i ändlösa dueller med Piff och Puff, allt som oftast i ett vinterlandskap. Naturligtvis dyker även Musse Pigg, Janne Långben och Pluto upp på ett hörn. Restaureringen är givetvis minutiös genomförd och man har städat bort i princip alla artefakter.

Ni känner garanterat igen upplägget. Kalle pysslar på med något, Piff och Puff korsar hans väg av någon anledning, vilket leder till en hetsig konflikt som slutar med ett förnedrande nederlag för vår ilskna favoritanka. På vägen dit är det full fart, massvis med våldsam slapstick och fina animationer. Sedan är allt över innan man hunnit ledsna och vi förs raskt vidare över till nästa kortfilm. Själv kan jag känna både lite frustration och ett sting i hjärtat över det hopplösa i att alltid behöva se stackars Kalle stå på förlorarsidan, men samtidigt lockar det fram tillräckligt många skratt för att man inte ska slippa tänka på det. Kanske blir det enahanda, men då är det tacksamt att speltiden inte är längre än vad den är. Det är underhållande hela vägen, även för en luttrad typ som undertecknad.

Hade jag haft barn skulle det här vara filmen jag satte dem framför när de var sjuka eller i väntan på tomten, oavsett om de nu skulle uppleva den som gammaldags eller fånig. Det är ju trots allt min nostalgi det handlar om! Jag kan heller inte låta bli att tycka att det är skönt att se något tecknat vars primära syfte inte är att sälja leksaker. Åtminstone inte nu längre.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.