Justice League the New Frontier

När fiktion är som bäst är när den tar händelser eller synsätt som vi känner väl till och placerar dem i en annan kontext. När vi får se saker med helt andra ögon och fundera på varför detta händer och hur det skulle påverka vårt samhälle. Justice Leage the New Frontier är just detta, det amerikanska samhället på femtiotalet sett ur ögonen på DCs mest kända superhjältar.

Det är slutet på koreakriget och McCarthy-era. Överallt letar man efter misstänkta kommunister och inga undantag ges. Både Superman och Wonder Woman känner sig misstänkliggjorda för att det inte kommer från USA. The Flash brottas med staten inte tror på att han är en superhjälte som vill rädda liv och Batman lever i skuggorna i Gotham. Genom ett misstag råkar J’onn J’onzz komma från Mars till jorden där han tar skepnaden som en polis för att undvika att bli misstrodd. Samtidigt så är det något som sker i skuggorna. En entitet som kallar sig The Centre planerar att döda hela mänskligheten för deras förstörelse av jorden. Och endast de hjältar som mänskligheten inte litar är de enda som kan stoppa den.

Detta var från början en serie under namnet DC: The New Frontier gjord av den mycket duktige Darwyn Cooke. Det är en kritisk blick på USA under femtiotalet och på hur vi hanterar superhjälte-genren. I denna är Wonder Woman fortfarande en aggressiv krigare som utan problem kan se på när någon dödar någon annan om hon tror att det är rätt. Superman är ännu mer Jesus-lik än vanligt i hans synsätt att hjältar måste vara mycket mer än vanliga människor och leda vägen. Det finns intressanta konflikter även mellan karaktärerna samtidigt som de försöker anpassa sig i ett samhälle som inte vill ha dem där. Rädsla och oro är det som styr USA vid denna tidpunkt och allting som ser främmande ut behandlas som fienden oavsett om han är det eller inte.

Detta är också storheten i filmen, att den fokuserar på denna mörka period i historien då USA blomstrade ekonomiskt och många fick ett bättre liv men priset man fick betala var att vem som helst när som helst kunde på vaga grunder bli anklagade för att vara kommunist. Skräcken var större än viljan att leva i harmoni. Samtidigt ger filmen oss ett intressant perspektiv på många av de mest kända superhjältarna och deras bakgrundshistorier. Fokus här precis som i serien ligger på Hal Jordan som Green Lantern. Han blir inte Green Lantern förrän i slutet men hans historia är den som leder oss vidare genom filmen.

Darwyn Cooke hade ett mycket tydligt sätt att teckna och det har filmen verkligen fångat. Det finns en känsla av femtio-tal rakt igenom hela filmen. Både tid och kärlek har lagts ner för att verkligen fånga hans bildstil och se till att den kommer fram. När det gäller tecknade filmer tycker jag personligen att DC alltid har legat steget före Marvel just tack vare filmer som denna. De har vågat använda mediet till att berätta annorlunda historier och inte bara göra enkla filmer för att tjäna pengar.

Justice League the New Frontier är inte bara en film för DC-fans. Det är en film för alla som gillar bra animerad film och vill se något annorlunda med några av de mest kända superhjältarna DC har.

När fiktion är som bäst är när den tar händelser eller synsätt som vi känner väl till och placerar dem i en annan kontext. När vi får se saker med helt andra ögon och fundera på varför detta händer och hur det skulle påverka vårt samhälle. Justice Leage the New Frontier är just detta, det amerikanska samhället på femtiotalet sett ur ögonen på DCs mest kända superhjältar. Det är slutet på koreakriget och McCarthy-era. Överallt letar man efter misstänkta kommunister och inga undantag ges. Både Superman och Wonder Woman känner sig misstänkliggjorda för att det inte kommer från USA. The…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.