Justice League (4K UHD)

Superman är död, och jorden hotas av nya, mörka krafter som ser sin chans när den starkaste av dem alla är borta. Batman känner sig tvingad att samla flera superhjältar under enad flagg för att ha en chans att kunna stå emot hotet när det väl är dags.

Marvel har gjort det tre gånger redan, Captain America: Civil War är givetvis Avengers 3 snarare än Captain America 3, och nu är det DC:s tur att skicka in massor av superhjältar i en och samma film. Justice League heter gruppen, som från början i serietidningsväg hette Justice League of America, som i DCEU (DC Extended Universe) ska skydda världen mot all ondska som finns i universum. I denna rulle är det Steppenwolf (Ciarán Hinds) som anländer till jorden på jakt efter tre magiska lådor som han behöver för att ödelägga hela jordklotet, vilket är lite av hans grej. Att ödelägga världar, alltså. Det är svårt att inte låta bli att tänka på låten ”Born to Be Wild”, ur minst två aspekter.

Steppenwolf dök upp för första gången i en serietidning 1972.

Batman/Bruce Wayne (Ben Affleck) går mest runt och grubblar. Han känner sig ansvarig för Supermans död i Batman v Superman: Dawn of Justice, och tar på sig åtagandet att ordna fram en grupp med superhjältar som kan vara redo att slåss när tiden är inne nu när Superman inte längre finns. Förutom Wonder Woman (Gal Galdot), som kan ses som gängets viceledare, eller Batmans högra hand om man så vill, rekryteras den whiskeydrickande, barbarliknande Aquaman (Jason Momoa), den otroligt deppiga Cyborg (Ray Fisher) och The Flash (Ezra Miller), som är gängets komiska inslag. På både gott och ont.

Som regissör hittar vi Zack Snyder, som håller i tyglarna i DCEU, som tidigare regisserat både Man of Steel och Batman v Superman: Dawn of Justice. Tonen är betydligt lättsammare nu än i de tidigare oerhört mörka och dystra filmerna, men trots detta framsteg är tyvärr DC flera mil bakom Marvel. På 1h och 59 min så går ungefär en timme åt att introducera Aquaman, Cyborg och Flash för åskådarna, och trots det får vi lära känna dem alldeles i förbifarten känns det som. DC borde ha sneglat åt Marvel som presenterade Thor, Hulk, Iron Man och Captain America i helt egna filmer innan det var dags för samling i och med Marvel’s The Avengers. På så vis hade Snyder kunnat ägna dessa dryga två timmar bland annat åt att bygga upp mer spänning, för spännande blir det aldrig riktigt, och skickat ut fler referenser till de tidigare filmerna. Varför inte återkoppla till Suicide Squad och karaktärerna, eller händelserna, där? Slutstriden är tyvärr ännu sämre än den mot Doomsday i Batman v Superman: Dawn of Justice. Dock är den något bättre än den i Suicide Squad som står sig som kanske den tråkigaste slutstriden i en superhjältefilm någonsin.

Jim Gordon (J.K. Simmons) dyker upp för en (kort) stund.

Att DCEU är ett sjunkande skepp utan räddning i sikte fick vi ett kvitto på nu i och med Justice League, tråkigt nog. Jag tillhör den skaran som tycker att Batman v Superman: Dawn of Justice, delvis, var riktigt bra. Då menar jag Ulitmate Edition som är betydligt vassare än bioversionen. Men nu har jag svårt att tro att Snyder och alla andra kan rädda universumet. Batman och Wonder Woman är klart bäst, men sedan är det stopp. Aquaman mår nog bra av sin alldeles egna film i slutet av detta år, och att få spelutrymme i en egen film, eller en film där det är två superhjältar som medverkar, gynnar nog de andra karaktärerna. Humorn är på det stora hela bra och kul, betydligt mer balanserad än den i Thor: Ragnarok exempelvis, men det hjälper föga i en film som snabbt kan summeras med en lättare axelryckning. När sluttexterna rullade funderade jag när Avengers: Infinity War har biopremiär – det säger väl det mesta egentligen.

 

Utgåvan:

Bilden är bra, men inte mycket mer än så och är således ingenting som sticker ut gentemot andra utgåvor jag recenserat i formatet. 4K-utgåvan är en uppskalad historia som inte egentligen levererar mycket bättre bild än på Blu-ray-skivan. Inget i hästväg i vilket fall. Dolby Vision och HDR10 finns att tillgå. I ljudväg bjuds vi på Dolby Atmos och DTS-HD Master Audio och det låter trevligt i filmens actionsekvenser. I extramaterialet finns både det ena och det andra att kika närmare på, som sig bör. Bland annat Justice League: The New Heros som introducerar filmens nya karaktärer, dvs. Aquaman, The Flash och Cyborg, Technology of Justice – en sorts databas där åskådaren får lära sig mer av prylarna i filmen (Dräkterna som The Flash och Cyborg bär, Batmans nya leksak m.m.) och bonus-/bortklippta scener, för att nämna några.

Superman är död, och jorden hotas av nya, mörka krafter som ser sin chans när den starkaste av dem alla är borta. Batman känner sig tvingad att samla flera superhjältar under enad flagg för att ha en chans att kunna stå emot hotet när det väl är dags. Marvel har gjort det tre gånger redan, Captain America: Civil War är givetvis Avengers 3 snarare än Captain America 3, och nu är det DC:s tur att skicka in massor av superhjältar i en och samma film. Justice League heter gruppen, som från början i serietidningsväg hette Justice League of America, som…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

55

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.