”Just when I thought I was out… they pull me back in” – eller mitt kluvna förhållande till Marvel-filmerna.

“Näe, filmer baserade på serietidningar är inget för mig”, är ord jag fått äta upp när jag måste sträckse några filmer för att kunna hänga med i en bioaktuell film jag tack vare hypen bara måste se. Vi kanske ska gå tillbaka till början.

Serietidningar eller seriealbum för mig var främst Tintin, Asterix och Lucky Luke. Visst, något lösnummer med Transformers, Turtles och givetvis Kalle Anka har jag läst. Jag har ett vagt minne av att jag bläddrat i en Spindelmannen men var ganska ointresserad. När jag blev äldre och började köpa en serietidning så var det endast en jag köpte och det var Svenska Mad.

Filmer baserade på seriefigurer såg jag en del av i min barndom och under min uppväxt, främst Superman 2 och Superman 3. I slutet av 80-talet sände SVT Batman med Adam West, jag var i exakt rätt ålder och tyckte det var sjukt spännande. Sen kom nyheten som ett bombnedslag – Tim Burtons Batman. Hypen kring denna film var enorm. Jag var gammal nog att köpa t-shirten (som jag fortfarande har kvar) och dricka Batman-läsken men se filmen på bio var jag inte gammal nog för. Jag köpte boken. Jag vet inte hur svårläst den var för en åttaåring men den blev aldrig färdigläst och till sist så gick filmen att hyra på videoband! När uppföljaren kom 1992 så klippte statens biografråd lite i filmen vilket innebar att jag kunde se Batman Returns på bio! Jag fortsatte att se filmerna på bio. I samma takt som jag blev äldre så blev de bara sämre. Jag brukade alltid säga, jag gillar två super-hjältar – Batman och Superman. Batman är rik och bygger coola prylar, Superman är en alien, vilket förklarar hans kraft.

Vi hoppar fram till 2008, som omöjligt kan ha varit för tio år sedan! Slutet på 00-talet var en period då jag inte gick så mycket på bio. Filmstaden i min hemstad såg likadan ut som den gjorde 1992 och började bli sliten. Formatkriget var över, Blu-ray hade vunnit, jag ägde en stor 40” tv och en mycket dyr spelare som kunde spela både region A och B. De få filmer jag såg på bio 2008 var Wall-E och The Curious Case of Benjamin Button. Både Iron Man och Batman Begins sållades helt enkelt bort. Jag vet inte varför jag hoppade över att se min barndoms idol i ny skepnad på vita duken regisserad av Christopher Nolan, vars film Memento gick varm på DVD när den var aktuell. Jag hyrde den på Blu-ray för att se den, kort innan det var dags att se uppföljaren.

Mamma ringde för att småprata, hon berättade om en film hon hade sett, hon beskrev filmen så som bara mammor kan. “Det handlar om en kille som har något i hjärtat så han bygger en dräkt som kan flyga och skurkarna vill åt honom, den var jättebra!” Yep, min mamma såg Iron Man före mig. Mitt tidigare argument ”jag gillade Batman eftersom Bruce Wayne är rik” fick jag äta upp genom att jag fick förklarat för mig att Tony Stark också är rik så… Jag lånade mammas skiva, såg den och tyckte: ”Detta var inget speciellt, serie-filmer är inget för mig.” Jag är ganska konsekvent när det gäller film-serier där första delen inte tilltalat mig. Jag gillade inte den första av Sam Raimis Spiderman, har därmed inte sett några uppföljare där Tobey spelar Spidey. Detsamma gäller Mission Impossible. Eftersom jag avfärdat Iron Man så var saken klar – inga fler MCU-filmer. Men min gamle barndomshjälte Batman gick an, dessutom var de filmerna så där coola och mörka.

Vi hoppar fram till 2014, jag bor i en ny stad med massor av biografer, på stadens största singelbiograf Royal visas den nya MCU-filmen Guardians of the Galaxy. Jag vet inte varför jag fick upp ögonen för denna, det kan ha varit att en trailer där de använde Hooked on a Feeling gjorde mig nyfiken. Jag förstod att man inte behövde ha sett några andra MCU-filmer innan för detta var ett nytt gäng så jag och frugan gick och såg den och jag tyckte den var riktigt underhållande. Sen gjorde jag lite research och lärde mig vem Thanos var och Infinty Gems samt att det förmodligen skulle komma en film där Guardians och Avengers skulle fightas mot Thanos!

Tillbaka till skolbänken. Kort efter Guardians of the Galaxy började jag och frugan se om alla Marvel-filmer från början. Målet var att se Age of Ultron på bio. Jag orkade fram till Iron Man 3. Frugan tyckte vi skulle fortsätta, hon har mer målsättningen att har man gett sig in i något så måste man fullfölja det. Den jag gillade mest var Captain America, mycket trevligt med andra världskriget och Hugo Weavings tyska accent fick honom att låta som Werner Herzog. Jag skulle hållit ut lite till för Phase Two innehåller en av mina favoritfilmer i serien – Captain America: The Winter Soldier. Det tog emot lite att se ytterligare en Thor-film, så istället för att bara hoppa över den så slutade jag tvärt och det blev ingen Age of Ultron på bio.

Tillbaka till skolbänken igen, året är 2017 och det är snart dags för en ny Guardians of the Galaxy som jag vill se på bio! En kollega lånade mig alla filmer jag inte hade sett. Jag kan även tillägga att jag precis hade skaffat mig en projektor, så att se Marvel-action på storduken hemma gjorde mig lite sporrad. Thor-filmen överstökad, Winter Soldier var bra grejer, Ant-Man var underhållande, Age of Ultron var väldigt tråkig. Som tur var vägde Civil War och Doctor Strange upp detta. Nu var jag redo för Guardians of the Galaxy Vol. 2 och jag blev besviken – “that’s it, ingen mer Marvel för mig”.

Sen släpptes trailern till Avengers: Infinity War… Och ni vet vad jag var tvungen att göra, se ytterligare tre filmer, Black Panther fick jag köpa via ett amerikanskt iTunes-konto för att se så snabbt som möjligt innan internet fylldes med spoilers till  Avengers: Infinty War.

Just when I thought I was out… they pull me back in…

About Seth Petersson

Född i Helsingborg och uppvuxen framför en 28" TV med Star Wars på repeat. I tidiga tonåren vågade jag mig se Gudfadern som jag under min uppväxt lovat att inte röra i videohyllan, i just det ögonblicket blev jag filmnörd. Numera bosatt i Malmö med trevliga biografer. Är mycket förtjust i att se om favoriter eller se klassiker på stor duk och drar mig inte för att resa runt i landet "bara" för ett biobesök.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.