Jurassic World (4K UHD)

Efter Jurassic Park 3 önskade nog en hel del att dinosaurierna vore utdöda för gott. Men 2015 blev året som regissören Colin Trevorrow visade att dinosaurierna fortfarande lever trots allt. Inte nog med det, de är dessutom mer inkomstbringande än någonsin. Jurassic World har spelat in mer än tio gånger sin budget på 150 miljoner dollar och är därmed den fjärde mest inkomstbringande filmen någonsin. Miljonerna till trots, hur bra är filmen egentligen? 

jw3

När det stod klart att det skulle bli en fjärde film i dinosaurieserien fick manusförfattarna Rick Jaffa och Amanda Silver uppdraget att skriva filmen. Ett uppdrag som passerat många skrivbord innan det till slut hamnade hos författarna till Rise of The Planet of The Apes. Ett beslut som känns passande eftersom de framgångsrikt bearbetade Apornas Planet för en ny och yngre publik. Att Colin Trevorrow fick förtroendet att regissera filmen fick en del att höja på ögonbrynen med tanke på att hans förra film, Safety Not Guaranteed, hade en budget på under en miljon dollar. Ett förtroende som nu i efterhand får ses som oerhört väl omhändertaget av den hyfsat obeprövade regissören. Det är kul att en stor studio som Universal vågar lägga en film av denna storleken i en så pass oerfaren regissörs händer.

jw7

Mina förväntningar var trots ovannämnda variabler riktigt låga när jag för något år sedan gick till bion och såg den fjärde filmen i Jurassic Park-serien. Universumet ursprungligen skapat av författaren Michael Chrichton som sedan blev filmatiserad av Steven Spielberg i början på 90-talet. Första filmen ses idag som en klassiker och en milstolpe inom både arbetet med animatronics och specialeffekter. Jag är ett stort fan av första filmen och tyckte även om The Lost World, dess brister till trots. Tredje filmen förstår jag däremot inte riktigt hur den kunde bli av med det manuset som skaparna till slut valde. Med tredje filmen i åtanke gick jag och såg Jurassic World för något år sedan och jag blev positivt överraskad. Nu när jag några år senare har jag fått chansen att se den i 4K så har känslorna för filmen svalnat något.

jw1

Berättelsen om en öppnad dinosauriepark har nog många fantiserat om sedan första filmen släpptes. När filmen börjar så har det gått cirka tjugo år sedan katastrofen på John Hammonds dinosaurie-ö. Parken har till sist öppnat och den har dessutom hunnit vara öppen några år. Forskarnas arbete har gått framåt och med framsteg kommer snedsteg. I jakten på fler besökare har parkens forskare tagit fram en helt ny typ av dinosaurie och givetvis dröjer det inte länge innan den lyckas rymma. I huvudrollerna ser vi Chris Pratt som experten Owen, Bryce Dallas Howard som parkchefen Claire och hennes systerbarn spelade av Ty Simpkins och Nick Robinson.

jw5

Trots nyheter i manuset så saknar Jurassic World något som jag uppskattade med Jurassic Park, intimitet. Vi får aldrig en ordentlig chans att lära känna karaktärerna  som känns relativt platta jämfört med den första filmens dinosauriefoder. Chris Pratts karaktär Owen känns mer macho än intelligent och barnen spelade av Simpkins och Robinson är för korkade för sin ålder. Att parken är öppen fungerar mest som en ursäkt för att dinosaurierna skall ha mer personer att tugga på. Detta val fungerar dåligt eftersom det är svårt att tycka synd om offer du inte fått någon chans att relatera till. Filmens stjärna är Bryce Dallas Howard som med framgång förmedlar parkchefen Claires styrkor, rädslor och svagheter. Det får också tilläggas att det är imponerande att hon lyckas behålla sina högklackade skor genom hela äventyret med tanke på vad som jagar henne. Filmens berättelse trampar genom välbekanta territorier och väcker nostalgi hos fans av serien men tyvärr känns berättelsen lite väl enkel. Filmens ena skurk spelad av Vincent D’Onofrio briljanta idé är att använda Velociraptorer som stridsmedel, du behöver inte vara en expert för att räkna ut att det är en dålig idé. Däremot är den läskiga forskaren spelad av B.D. Wong betydligt mer intressant och genererar nyfikenhet till filmseriens kommande kapitel, Jurassic World: Fallen Kingdom.

jw4

Det som däremot fungerar bättre är alla vackra miljöer, specialeffekter och äventyret du dras med i. För trots brister bland karaktärer och story så måste jag ge en eloge till manusförfattarna och Trevorrow. De har med finkänslighet och noggrannhet kokat ihop en av de största biosuccéerna någonsin. Om filmen hade varit helt värdelös hade den inte blivit en sådan succé. Äventyret berör, bjuder in tittaren och lämnar dig sugen på mer. Berättelsen gör sig bäst på en stor skärm med högt ljud men förvänta dig inte att den skall bryta ny mark när det gäller något annat än specialeffekter. Med allt detta sagt tror jag att Universal är oerhört nöjda med sitt val av regissör. Filmskaparna har återskapat hajpen kring filmserien, filmbolaget har tjänat storkovan och jag skäms inte för att säga det:- Jag ser gärna en Jurassic World till!

Utgåvan: Universal verkar ha lagt allt krut på ljud och video även i denna nya utgåvan. Ljudet är i knivskarpa DTS: X och videoformatet presenteras i aspect ration 2.00:1. Detta innebär att videon fyller tv-skärmen hela vägen ut till kanten. En presentation som förstärker hur fantastisk skarp bilden är i denna utgåvan även om den färdigställts i 2.4K som sedan skalats upp. Jurassic Worlds HDR-gradering är ibland det bästa du kan se på formatet. Färgdjupet är riktigt läckert, därför känns det en aning surt att samtliga Jurassic-utgåvorna i 4k inte ser så här bra ut.  Om du letar efter nytt extramaterial går du däremot bet även denna gång.

Efter Jurassic Park 3 önskade nog en hel del att dinosaurierna vore utdöda för gott. Men 2015 blev året som regissören Colin Trevorrow visade att dinosaurierna fortfarande lever trots allt. Inte nog med det, de är dessutom mer inkomstbringande än någonsin. Jurassic World har spelat in mer än tio gånger sin budget på 150 miljoner dollar och är därmed den fjärde mest inkomstbringande filmen någonsin. Miljonerna till trots, hur bra är filmen egentligen?  När det stod klart att det skulle bli en fjärde film i dinosaurieserien fick manusförfattarna Rick Jaffa och Amanda Silver uppdraget att skriva filmen. Ett uppdrag som…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.