Jurassic Park 3D

Klassikern Jurassic Park har fått en genomgång av bolaget Stereo D för en nyrelease i 3D-format. Dinosaurier i 3D, vem kan säga nej till det?

Jurassic Park 3D 01

I skrivande stund har Jurassic Park 20 år på nacken och Steven Spielbergs filmatisering av Michael Crichtons bok håller fortfarande. För er som mot förmodan inte sett filmen rekommenderar jag er att läsa boken först och sedan se Jurassic Park. Boken täcker betydligt mer än filmens innehåll. Entrepenören John Hammond (Richard Attenborough) vill öppna en djurpark med klonade dinosaurier. När en som arbetar där blir dödad av en av dinosaurierna flygs ett team in för att utvärdera parken. Är den säker nog att öppnas för allmänheten? När de ska åka den guidade turen går något fel.

Filmen släpptes på Blu-ray 2011 för första gången och nu i denna utgåva finns både 2D- och 3D-versionen på varsin skiva. Att göra en stereoskopisk konvertering av en film kan gå lite hursomhelst och Stereo D har tidigare James Camerons Titanic 3D under bältet. Den har jag inte sett så jag kan inte göra en direkt jämförelse, men Top Gun 3D visade att det verkligen går att göra en bra konvertering trots 2D som utgångspunkt.

Jurassic Park 3D 02

Jurassic Park i 3D är definitivt en blandad upplevelse. Vissa sekvenser är lysande medan andra är mindre bra och påminner mer om en popupbok än något annat. Den klassiska inzoomningen på bärnstenen med myggan i, visar bra 3D-känsla. Några scener senare när teamet som ska undersöka Jurassic Park flyger in med helikopter, får vi den urklippta pappfigurkänslan istället och så här varierar det genom filmen. Bra 3D-känsla varvas med en platt känsla vilket förtar upplevelsen till viss del. Speciellt scener med större djup verkar vara mer problematiska. Något annat som stör ännu mer är den mjuka känslan som genomgående möter ögonen. Jag tog faktiskt av 3D-glasögonen vid ett tillfälle för att torka av dem för att jag trodde de var skitiga, men så var inte fallet. Detaljrikedomen är trots detta helt ok och jag blir inte riktigt klok på hela.

Jämför jag med Top Gun 3D upplever jag att människorna där har en bättre 3D-känsla än i Jurassic Park, där de upplevs plattare och inte upptar volym i rummet. Jurassic Park i 3D är inte en katastrof och det är fler bra sekvenser än dåliga, men jag är tveksam till om jag skulle rekommendera 3D-versionen till en förstagångstittare. Jurassic Park 3D är mer för det dedikerade 3D-nyfikne fanet än någon annan. Tack och lov är de klassiska scenerna med T-Rex respektive köksscenen inte ”förstörda” utan tillhör de bra scenerna.

Jurassic Park 3D 05

Det som också är nytt med den här utgåvan är att 7.1-ljudet har fått en tillputsning från 2011-utgåvan. Som förväntat är ljudet av yppersta klass och mixen är hög, vilket du kommer märka om du sätter dialogen på behaglig nivå. Scenen med T-Rex är fantastiskt bra men det här är världsklass rakt igenom och det blir nästan tramsigt att göra jämförelser. John Williams fantastiska musik får rättmätigt ordentligt med utrymme i mixen och det är en ren njutning och ett bra träningspass för din anläggning. Extramaterialet är det samma som på föregående utgåva frånsett en nio minuters featurette i 3D.

Jurassic Park 3D 04

Jurassic Park är en spännande och underhållande film. Visst, de visuella effekterna kanske inte riktigt håller dagens mått, men det är fortfarande imponerande vad Jurassic Park tillsammans med Terminator 2: Judgement Day satte igång. Jag är kluven till 3D-presentationen som är mestadels bra, men kunde varit bättre. Ljudet är av referensklass och kan utan tvekan agera demomaterial. Betyget speglar utgåvan som helhet och inte filmen i sig.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.