Jurassic Park 3 (4K UHD)

Jurassic Park 3 är den första delen i filmserien som jag pallrade mig iväg för att se på bio. 2001 hade jag hunnit börja högstadiet och hade hunnit se de två första delarna i filmserien flera gånger om. Min hajp inför filmsläppet hann växa sig stor, men tyvärr fick jag lämna biografen besviken. Nu har filmen släppts på 4K UHD Blu-ray precis som Jurassic Park och The Lost World. Nyutgåvan kanske ser bra ut, men har min åsikt om filmen förändrats?

Om The Lost World tillhör Ian Malcolm (Jeff Goldblum) så tillhör Jurassic Park 3 paleontologen Alan Grant (Sam Neill). Det var nämligen många fans som saknade Neill i föregångaren The Lost World. I tredje filmen återvänder karaktären Alan Grant och precis som Ian Malcolm, i andra filmen, är han ifrågasatt. Inte för att folk inte tror på att dinosaurierna återigen existerar, utan för att det kan upplevas en smula meningslöst att gräva fram fossiler när det finns livs levande jätteödlor på öarna utanför Costa Ricas kust. Grant känner sig dock helt färdig med Isla Nublar, Isla Sorna och deras grannöar efter olyckshändelsen i första filmen. Problemet är att öarna inte är färdiga med honom. För när det rika paret Paul och Amanda Kirby kommer till honom med en ansenlig summa pengar för att guida dem när de flyger över Isla Sorna, blir det svårt att säga nä. Utgrävningar kostar fortfarande pengar, men det är få som vill finansiera dem. Trots parets löfte om att de absolut inte skall landa på ön, gör de snart just detta. Paret Kirbys son är nämligen fast på Isla Sorna efter en olycka och de kände att det kunde vara klokt att ha med sig en expert på resan.

Det kan tyckas att en ny regissör borde kunnat komma in med lite ny glöd och inspiration när denne får chansen att arbeta med en filmserie startad av Steven Spielberg. Joe Johnston fortsätter istället på filmseriens inslagna bana och levererar en medioker eftermiddagsmatiné till John Williams vackra titelmelodi. Trots att Jurassic Park 3 är skriven av ett helt team av manusförfattare lyckas de med konststycket att skapa ännu ointressantare protagonister än i The Lost World. Dessutom får vi inte ens glädjen att få se de flesta av dem bli till snacks för filmens dinosaurienyhet, Spinosaurus. Paret Kirby börjar på minus efter att ha lurat Grant till Isla Sorna. Grants kollega Billy visar sig vara lika korkad när han stjäl ägg från velociraptorer. Dinosauriearten som flera karaktärer, genom hela filmserien, har bedyrat hur intelligenta de är. Med andra ord, den enda protagonisten du kommer att bry dig om är Alan Grant.

Berättelsen handlar om överlevnad och flera av filmens karaktärer verkar aktivt motarbeta Alan Grants chanser till att göra just det (utöver dinosaurierna). Även om handlingen är mer rakt på sak och sammanhängande än röran vi fick se i The Lost World. Blir filmen aldrig riktigt spännande när jag inte riktigt kan identifiera mig med någon karaktär i den. Utöver Sam Neill får vi se skådespelarna William H. Macy, Téa Leoni och Alessandro Nivola med flera ta sig an Hammonds dinosaurier. Dessvärre fick de en otacksam uppgift när de skrev på sina kontrakt för att göra denna filmen. Karaktärerna är fullständigt oälskvärda och deras karaktärsutveckling är lika med noll.

Mina svaga minnen kring Jurassic Park 3 sade mig att återbesöket till Isla Sorna inte skulle bli särskilt minnesvärt. Men att filmen var så här dålig kom jag inte ihåg. Filmen saknar de två första filmernas häftiga landskap och återigen har filmteamet en övertro på vad digitala special-effekter kan åstadkomma. Effekterna fungerar helt enkelt bäst när dinosaurierna är fjärrstyrda animatroniska skapelser. Jurassic Park 3 lyckades inte imponera på mig 2001 och den imponerar inte på mig 2018. Inte kan det väl vara så att jag har tröttnat på dinosaurier?

Utgåvan: Nyutgåvan av The Lost World var ett steg framåt jämfört med första filmens, denna utgåvan är ett steg bakåt. Filmen är balanserad, men nivån den är balanserad på är inte särskilt imponerande. Skärpan i bilden är ett knappt steg över den medföljande blu-ray utgåvan och något verkar ha gått fel med HDR-graderingen. Hela filmen ser mörkare ut än tidigare utgåvor och det fina färddjupet som filmer kan få med Dolby Vision och HDR 10 är som bortblåst. Utgåvan ser stundtals bättre ut än blu-ray-utgåvan men är aldrig i närheten av de utgåvorna som film ett och två fick. Däremot låter den precis lika bra som de två andra.

Jurassic Park 3 är den första delen i filmserien som jag pallrade mig iväg för att se på bio. 2001 hade jag hunnit börja högstadiet och hade hunnit se de två första delarna i filmserien flera gånger om. Min hajp inför filmsläppet hann växa sig stor, men tyvärr fick jag lämna biografen besviken. Nu har filmen släppts på 4K UHD Blu-ray precis som Jurassic Park och The Lost World. Nyutgåvan kanske ser bra ut, men har min åsikt om filmen förändrats? Om The Lost World tillhör Ian Malcolm (Jeff Goldblum) så tillhör Jurassic Park 3 paleontologen Alan Grant (Sam Neill). Det var nämligen många fans som saknade Neill i…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

45

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.