Jupiter’s Legacy

Mitt förhållande med Mark Millar och hans serier är komplicerat. Millar är uppenbarligen en mycket talangfull författare som han visat gång på gång. Men har också en tendens att inte förstå när det räcker, många av hans serier är ultravåldsamma eller har övertydlig symbolik vilket gör de sämre än de borde vara. Samtidigt är han en av de författare som varit mest betydelsefull när det gäller serieskapande på 2000-talet.

Jupiter’s Legacy är den typen av serie som Millar kan skapa som blir riktigt bra för han förstår att superhjältar kan vara något mer än det vi ser i vanliga fall. Jupiter’s Legacy handlar om Brandon och Chloe Sampson. Deras föräldrar är 1900-talets största superhjältar och det ligger ett tungt ansvar på deras axlar att ta över detta. Men detta är en serie som försöker måla upp en bild av en mer realistisk värld. Så både Brandon och Chloe är brats som är mer intresserade av att ha rätt reklamkontrakt och syna med rätt människor än att rädda världen. De är egocentriska, rika personer som inte bryr sig att världen håller på att bli en sämre plats.

Deras pappa Sheldon Sampson, The Utopian, är deras raka motsats, en person som är beredd att göra nästan vad som helst för andra. Men han dra gränsen vid att blanda sig i politik något han tycker att superhjältar inte skall hålla på med då det är svårt att förutse vad som kan hända. Hans bror Walter Sampson, Brainwave, däremot tror att det är enda sättet att rädda USA från en total kollaps. Att använda sina superkrafter för att förändra landet kommer det att bli bättre. När Walter känner att han inte kan nå fram till Sheldon vänder han sig till Brandon med en radikal idé.

Även om Jupiter’s Legacy inte är unik, vi har sett dessa historier som ansvar, familj och arv flera, flera gånger i superhjälte-genren gör Millar det på sitt eget sätt. Det var uppfriskande att se en serie där barnen känner att man de inte har en koppling till sina föräldrar och ansvaret väger tungt på deras axlar. De vägs ner av sina föräldrars förväntningar samtidigt som världen har förändrats och gått vidare. Oavsett hur de gör kommer det sluta med något som känns som en förlust. Samtidigt lever deras föräldrar kvar i gamla ideal och kanske inte riktigt kan se att kraven idag är annorlunda än när de blev hjältar en gång i tiden.

Samtidigt är det Millar så denna bok är också betydligt mer våldsam än vad en vanlig superhjältebok brukar vara. Det finns en hel del riktigt våldsamma dödsfall, bland annat för en av huvudpersonerna. Men det visar också den kraft som finns i dessa personer och vad som kan hända när man släpper loss den. Annars brukar serier med superhjältar gärna stryka på foten med att många saker som sker antagligen skulle döda personer på ett ganska våldsamt och blodigt sätt. Här är det precis tvärtom. Till detta har vi Frank Quitely teckningar som passar utmärkt in i sammanhanget. Han sätt att rita människor fungerar utmärkt i en serie som denna och han får Millars manus att lysa på sidorna.

Om jag säger att Jupiter’s Legacy är en blandning av Hamlet och Superman så är det inte så långt ifrån sanningen. Det är inte en serie för alla men för den som vill läsa något annat med superhjältar där valen personerna gör har en stor påverkan på saker så rekommenderar jag Jupiter’s Legacy.

Mitt förhållande med Mark Millar och hans serier är komplicerat. Millar är uppenbarligen en mycket talangfull författare som han visat gång på gång. Men har också en tendens att inte förstå när det räcker, många av hans serier är ultravåldsamma eller har övertydlig symbolik vilket gör de sämre än de borde vara. Samtidigt är han en av de författare som varit mest betydelsefull när det gäller serieskapande på 2000-talet. Jupiter's Legacy är den typen av serie som Millar kan skapa som blir riktigt bra för han förstår att superhjältar kan vara något mer än det vi ser i vanliga fall.…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.