Jumanji Vs Jumanji

I december släpptes Jumanji: Welcome to the Jungle, samtidigt passade Sony Pictures på att släppa originalet från 1995 på en upphottad 4K-utgåva. Vad passar då bättre än att vi ställer de båda filmerna mot varandra och utser vilken som är bäst en gång för alla?

Handling
I originalfilmen får vi se hur unge Alan Parrish försvinner spårlöst efter att ha spelat ett mystiskt brädspel som heter Jumanji. Decennier senare får vi se hur andra barn hittar samma brädspel och fortsätter spelet som Parrish påbörjade. Resultatet blir ett galet äventyr där det magiska spelet släpper ut den ena vilda djuret efter det andra. Enda sättet att bli av med alla djur och varelser är att spela klart spelet. I fjolårets succé Jumanji: Welcome to the Junglhittar en ny, icke ont anande, pojke återigen spelet Jumanji. Brädspel är inte längre så hot men spelet ändrar skepnad till ett tv-spel och snart har en ny pojke försvunnit. En grupp ungdomar hittar spelet och precis som originalfilmens barn, bestämmer de sig för att prova spelet. Istället för att släppa ut vilda djur, blir de själva insugna i spelet och hamnar i en livsfarlig djungel fast i vuxna avatarkroppar. Reglerna är de samma som i många tv-spel, du kan dö men inte hur många gånger som helst. Även om båda filmerna är underhållande, vinner originalet denna kategorin. Handlingen kring ett magiskt brädspel är mer tidlöst och hållbart över tid. Tv-spelsvarianten fungerar bäst för er som själva spelat en del tv-spel. Berättarmässigt har även Jumanji: Welcome to the Jungle problemet att filmens spel-filmsekvenser blir en distraktion som med fördel hade kunnat inkorporeras i den löpande handlingen. Sedan är det inte okej att dissa brädspel…

Vinnare: Jumanji (1995)

Specialeffekter
Något orättvist att jämföra en film från 1995 med en film från 2017 när det kommer till specialeffekterna. Det blir dock smärtsamt uppenbart att en del av specialeffekterna i originalfilmen inte har åldrats allt för väl när man ser filmen i 4k. Effekterna som åldrats bäst är de praktiska effekterna. De digitala effekterna ser nästan malplacerade ut i förhållande till den annars så skarpa bilden. När det kommer till specialeffekter är det alltså Jumanji: Welcome to the Jungle som drar det längsta stråtAtt se Jack Black bli uppäten av en flodhäst är en både underhållande och välfungerande specialeffekt som lämnar spår på ens hornhinnor i flera timmar efter att man har sett klart filmen.

Vinnare: Jumanji: Welcome to the Jungle

Skådespelarensemble
I originalet är det Robin Williams som är den stora behållningen när det kommer till skådespelarensemblen. Det är dock kul att få sen en ung Kirsten Dunst i rollen som en av barnen som hittar brädspelet Jumanji. I fjolårets Jumanji-film är stjärnglansen fördelad över flera stora namn. Dwayne ”The Rock” Johnson, Jack Black och Kevin Hart får tillsammans ungefär samma värde som Robin Williams ensam. Ungdomsskådespelarna i Jumanji: Welcome to the Jungle är betydligt sämre än barnskådespelarna i 90-talsfilmen (som egentligen inte är särskilt bra de heller). I denna kategorin blir det jämt skägg och jag säger därför att resultatet blir oavgjort.

Vinnare: Oavgjort

Regi
I denna kategorin ställs Joe Johnston mot Jake Kasdan. Till skillnad från Johnston består Kasdans regi-CV främst utav tv-serier. Undantag på senare år är de två usla filmerna Sex Tape och Bad Teacher. Johnston är förvisso äldre men har inte heller radat upp kvalitetsfilmer efter varandra. Jurassic Park 3 är till exempel inte den mest minnesvärda berättelsen i filmhistorian. I slutänden landar det i erfarenhet och filmernas berättande. Jumanji: Welcome to the Jungle är ett fall framåt för Jake Kasdan och han kommer nog få fler större filmer att tampas med efter förra årets succé. Han lyckas med att få ut det bästa av Black, Hart och Johnson men berättarmässigt har han en bit kvar. Jumanji kom relativt tidigt i Joe Johnstons karriär men han hade redan hunnit med minnesvärda filmer som Älskling, jag krympte barnen och The Rocketeer. I Jumanji är det tydligt att han bemästrar berättandet över en hel film. Kasdan tappar greppet om berättelsen stundtals men visar att han är på god väg. Vinnare i kategorin är Johnston och Jumanji från 1995.

Vinnare: Jumanji (1995)

Resultat
Originalfilmen blir vinnare med en hårsmån. Men gillar du första filmen skall du givetvis också se Jumanji: Welcome to the Jungle som även den är riktigt underhållande. Andra filmens väg till framgång låg till viss del öppen med all nostalgi som finns kring originalet. Kasdan och hans skådespelarensemble visar dock att deras film är mer än bara en nostalgitrip till fans av den första filmen.

 

Jumanji (1995)
En klassiker som alla filmnördar borde ha i hyllan. Den nya 4k-utgåvan som släpptes i december ger dig möjligheten att uppleva filmen på bästa möjliga sätt. Sony är företaget som imponerat mest när det kommer till klassiker som vässas till för sin 4k-release, Jumanji är inget undantag. Bilden är riktigt skarp och HDR-gradering balanserad. Ljudmixen är grym och levereras med stöd för Dolby Atmos. I filmens mer intensiva scener kändes det som att djuren skulle springa in i mitt vardagsrum. Den stora nyheten är filmens grymma utseende på formatet. Extramaterialet kommer inbäddat på en medföljande blu-ray-disc.

Jumanji: Welcome to the Jungle
Går fortfarande på bio. Släpps också på 4K Blu-ray men först den 28:e maj. I väntan på hemmediasläppet kan ni passa på att se filmen medan den fortfarande går på bio eller återbesöka originalet från 1995.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.