Jumanji: the Next Level

Det tog 22 år för Sony att göra en uppföljare på Jumanji med Jumanji: Welcome to the Jungle. Jag måste säga att jag gillade den. Den hade både värme, humor och var en bra äventyrsfilm. Den krånglade inte till saker utan höll det enkelt. Två år senare är det dags för nästa film, Jumanji: The Next Level.

Spencer går nu på college i New York men känner sig inte riktigt nöjd, han passar inte riktigt in och drömmer sig tillbaka när han var doktor Bravestone i Jumanji och kunde göra vad som helst. Så när han åker hem över jullovet så bestämmer han sig för att starta spelet en gång till. Hans vänner får rycka ut och försöka rädda honom men inte utan vissa komplikationer. När de startar spelet råkar Spencers morfar och hans gamla vän Milo Walker följa med in i spelet. Och att ha två pensionärer över 70 år med sig i Jumanjis värld visar sig inte vara alltför enkelt. Framförallt när de inte riktigt förstår hur spelmekanik fungerar.

Precis som förra gången är det full fart från första rutan till sista. Det finns en hel snygga blinkningar till utslitna koncept inom spel, som när Spencers morfar får en NPC att upprepa samma dialog flera gånger för den slutar med en kyss. Som titeln antyder är det ett helt nytt äventyr som väntar oss här. Där Martha, Anthony och de andra förväntar sig exakt samma äventyr som förra gången visar det sig att denna gång är det en juvel som måste tas ifrån Jurgen the Brutal om hela Jumanji inte skall förfalla i torka.

Största behållningen med filmen är att se huvudkaraktärerna spela olika roller. Som att Dwayne Johnsons spelar en snart 80-årig pensionär och att Jack Black är en frustrerad amerikansk fotbollsspelare som inte riktigt kan förlika sig med att han är i kroppen på en person som inte har samma fysik som honom. Awkwafina är den nya karaktären Ming Fleetwood en tjuv som kan knäcka vilket lås som helst. Överlag fungerar karaktärerna bra. De har sin charm och gör filmen underhållande att se.

Jumanji: The Next Level är inte någon stor film. Snarare tvärtom och det gör att jag gillar den. Den vet exakt vad den är, en äventyrsfilm som du käkar popcorn. Och den ger oss det i två timmar. Jag kan inte klaga, jag var underhållen och det är vad som är viktigast här. Att se den med familjen kan ge en riktigt bra fredagskväll nu när vi tvingas stanna hemma.

Det tog 22 år för Sony att göra en uppföljare på Jumanji med Jumanji: Welcome to the Jungle. Jag måste säga att jag gillade den. Den hade både värme, humor och var en bra äventyrsfilm. Den krånglade inte till saker utan höll det enkelt. Två år senare är det dags för nästa film, Jumanji: The Next Level. Spencer går nu på college i New York men känner sig inte riktigt nöjd, han passar inte riktigt in och drömmer sig tillbaka när han var doktor Bravestone i Jumanji och kunde göra vad som helst. Så när han åker hem över jullovet…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.