Julklappstips för de minsta

Har du tröttnat på att höra Slå dig fri? Är du trött på att se samma animerade film flera gånger i veckan? Det enklaste receptet för variation, om än tillfälligt, är att utöka samlingen av filmer med något nytt att titta på. I denna text hittar du julklappstips om både årets bättre animerade filmer men också filmer som hamnat i skymundan av massproduktionen av stora studios barnfilmer.

Utöver alla Disney och Dreamworks-filmer som släpps varje år kommer det även en uppsjö av animerade filmer som aldrig blir kända för den breda massan. Alla tre filmer på bilden ovan har släppts under de senaste åren och har gemensamt att de kommer från mindre studios som konkurrerar med marknadens elefanter. Ooops! Var är Arken? är en samproduktion mellan Tyskland, Belgien, Luxemburg och Irland. Den 7:e Dvärgen är en tysk-animerad film och Djungelsafari är Indiens första inhemska 3d-animerade film. Även om det märks på animationen att filmerna inte har samma förutsättningar som Disneys produktioner, är detta filmer som kan vara värda att titta på både för stora och små.

I mittenskiktet av mer nyproducerade animerade filmer hittar vi Ice Age 5, Den gode dinosaurien och The Angry Birds Movie. De ligger i mittenskiktet på grund utav att en är femte filmen i en utvattnad serie, en misslyckas att göra ett avtramp trots stora dinosauriefötter och en är baserad på en app till telefoner. Berättelserna misslyckas att engagera mig som tittare och filmerna kommer inte att bli ihågkomna ibland den stora skaran av nya filmer som släpps varje år. För min del var Den gode dinosaurien min första stora besvikelse från bolaget Pixar som annars hållit såg hög nivå. Vad hade hänt om dessa mediokra historiers finansiering istället hade lagts på de tre mindre filmerna i början av artikeln? Trots att filmerna misslyckas med att sticka ut, kommer de säkerligen underhålla för stunden och jag misstänker att både Ice Age och Angry Birds har fans där ute bland alla kids.

I toppen hittar vi Disney, Pixar och Illumination. Tre giganter på marknaden som trots dessa tre titlar också producerar en del titlar som hamnar i ovannämnda mittenskikt. Men goda förutsättningar lockar talang och dessa tre titlar rekommenderar vi på Filmfenix varmt! Zootropolis gav jag 5 av 5 i betyg när den gick på bio tidigare i år. Hitta Doris släpptes på hemmedia i dagarna och Joakim gav den 4 av 5. Husdjurens hemliga liv fick 4 ½ av 5 av Angela i somras. Om du och familjen har missat någon av dessa tre filmer har ni en säker julklapp att leverera i år. Om du redan har sett alla tre uppmanar jag er att kika på de tre första titlarna i samma andetag som ni funderar på att köpa någon av filmerna i mittenskiktet. Det tar lång tid att producera och skapa en animerad film och det behövs fler filmskapare i denna branch som domineras av stora filmstudios.

 

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.