Julfavoriter

badsanta

Jag har under några år haft som tradition att införskaffa en julfilm per år. Under senaste tiden har det mest blivit filmer för barnen. Senaste julfilmen jag köpte måste ha varit Disney’s En Julsaga, med Jim Carrey i huvudrollen som Scrooge. En mysig, välgjord film av Robert Zemeckis. Denne man har även gjort en av mina favoritfilmer i juletider, Polarexpressen. Båda filmerna är gjorda med Motion Capture teknik, men är helt datoranimerade. En riktigt lyckad teknik i dessa fall.

ensamhemma

Ser man till traditioner kring jul så är faktiskt inte Polarexpressen en film jag ser varje år, kanske vart annat. Däremot ser jag gärna till att titta på Ensam Hemma och Ensam Hemma 2 någon gång kring jul varje år. Två underhållande filmer, som inte har fokus på högtiden, men ändå bringar julkänslor. Och det är något som mina skribentkollegor också nämner när jag ställer frågan till de, vilken julfilm som är deras favorit.

loveactually

Joakim Helmbrant gillar filmer som inte handlar om jul i sig, som till exempel Die Hard och Love Actually. Mats Lundberg håller med om att filmerna inte nödvändigtvis behöver handla om julen, utan det viktigaste är relationer människor emellan. Något som verkligen speglas i Love Actually, som är en film även jag tycker mycket om. Fredrik Malmquist blev fast för filmen A Christmas Story när han var utbytesstudent i USA, där den visas flertalet gånger under julen. Anton Bjurvald är en enkel man som anser att en julfilm utspelar sig på julen. Hans favoritfilm är Ensam Hemma, för att den är rolig och har en skön julstämning . Andreas Krantz gillar Bad Santa och Die Hard. Det är filmer som åldrats väl och som tåls att ses igen, vilket är viktigt för honom.

diehard

Summan av kardemumman är alltså att en julfilm behöver nödvändigtvis inte utspela sig överdrivet mycket kring julen, utan det viktigaste är relationer, kärlek och värme. Mycket likt julen i verkligheten alltså, där pynt och julklappar inte är det viktigaste, utan gemenskapen med släkt och vänner. En julfilm som jag såg första gången förra året, var Rare Exports. En film som handlar om ett gäng amerikaner reser till Finland för att skända en grav, men det är inte vilken grav som helst. Det är den beryktade tomten som är bregraven. Men det visar sig vara en helt annan tomte än vad vi upplever. Det är en ond varelse som kidnappar barn. En mycket annorlunda julfilm alltså, men väldigt underhållande.

De flesta av dessa filmer som är nämnd har väldigt många år på nacken och i många fall gått från generation till generation (mina barn älskar Ensam Hemma och Polarexpressen). Vilken nyare film kommer kunna leva vidare i generationer? Är Love Actually en sån film? Kommentera gärna!

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.