Jozi Gold

Fredrik Gerttens senaste film, Push, belyste problematiken på den på globala och inhemska bostadsmarknaden. Den finns att se på SVT Play tillsammans med flera av regissörens tidigare filmer. Nu är Gertten tillbaka med ytterligare en film och denna gång har han ingått ett samarbete med den sydafrikanska journalisten och regissören Sylvia Vollenhoven. Tillsammans riktar de strålkastaren mot guldbranschen kring Johannesburg och alla dess förödande konsekvenser för invånarna och miljön.

De omfattande guldutgrävningarna i Sydafrika har mer eller mindre upphört sedan fyndigheterna sinat. I dess kölvatten finns 1,6 miljoner människor bosatta på radioaktiv mark. Något intresse för att städa upp efter den smutsiga guldindustrin verkar inte finnas från vare sig bolag eller stat. Samtidigt forsar förorenat vatten ut från gamla gruvor och kontaminerad finkornig sand blåser iväg med vinden och lägger sig som ett tunt lager damm över hela samhällen.

Även om filmen är produkten av ett samarbete, finns det familjära fingeravtryck i filmskapandet för er som är bekanta med Gerttens tidigare verk. Även denna gång har filmen en tydlig huvudperson som driver berättandet framåt och tempot är lika högt som i Push. Mariette Liefferinke är en stark miljöaktivist som inte kommer att ge sig förrän bolagen som stått för miljöförstöringen tar sitt ansvar och städar upp i Sydafrika. Parallellt med att den fasansfulla miljöförstöringen skildras får vi ett porträtt av en kvinna som hämtat den negativa energin i sitt livs motgångar och vänt den till en drivkraft i sin aktivism.

Trots sitt höga tempo är filmen faktafylld och pedagogisk. Vi får följa med Mariette mellan möten med bolagschefer, som inte riktigt vill ta ansvar för vad deras föregångare ställt till med, och många av miljöförstöringens offer som till stor del består av invånarna som tidigare arbetat i gruvdriften. I takt med att filmen rullar vidare börjar även jag som tittare törsta efter rättvisa. Men någonstans bland det höga tempot och alla scener med Mariette tappar dock filmen sin skärpa. Samtidigt som jag vill veta mer om miljöförstöringen, vill jag även veta mer om Mariette.

I slutänden får vi lite av allt men inte särskilt mycket om någon eller något mer än ämnet. Känslan är att det finns mer att hämta i Johannesburg. Låt oss lära känna lokalbefolkningen, Mariette och hur kampen fortsätter. Filmens huvudsakliga syfte blir till syvende och sist att belysa all den problematik som gruvdriften lämnat efter sig. Om filmen kan bli en positiv kraft i kampen mot gruvbolagen är detta en väldigt viktig dokumentär.

Jozi Gold har premiär 3/4-2020 på bio och streaming. Vill ni hyra filmen kan ni hitta den här.

Fredrik Gerttens senaste film, Push, belyste problematiken på den på globala och inhemska bostadsmarknaden. Den finns att se på SVT Play tillsammans med flera av regissörens tidigare filmer. Nu är Gertten tillbaka med ytterligare en film och denna gång har han ingått ett samarbete med den sydafrikanska journalisten och regissören Sylvia Vollenhoven. Tillsammans riktar de strålkastaren mot guldbranschen kring Johannesburg och alla dess förödande konsekvenser för invånarna och miljön. De omfattande guldutgrävningarna i Sydafrika har mer eller mindre upphört sedan fyndigheterna sinat. I dess kölvatten finns 1,6 miljoner människor bosatta på radioaktiv mark. Något intresse för att städa upp efter…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.