Journey Collector’s Edition

Den perfekta spelsamlingen för alla som tröttnat på allt vad action och pang-pang heter och vill prova en mer meditativ form av spelande.

Journey Collector’s Edition är faktiskt lite av en missvisande titel. Skivan jag håller i min hand innehåller nämligen tre fullvärdiga spel från Thatgamecompany: Journey, Flower och flOw. Tre spel som sedan tidigare funnits tillgängliga via PlayStation Network, men som nu alltså även förärats en nyrelease i fysisk form. Att man valt att endast fokusera på en av titlarna kan tyckas märkligt, men orsaken står förmodligen att finna i det faktum att Journey är deras mest uppmärksammade release. Själv vill jag dock hävda att även Flower och flOw förtjänar en plats i rampljuset, och förhoppningsvis medför denna samling att fler öppnar upp ögonen för Thatgamecompanys innovativa spelproduktioner.
 
JOURNEY

Innan jag tar mina första trevande steg i Journey så blickar jag ut över de enorma gyllengula sanddynerna som breder ut sig så långt ögat når. Borta vid horisonten tornar en bergstopp upp sig och det känns nästan som att den kallar på mig. Snart inser jag att detta mystiska berg är målet för den resa som ligger framför mig. Jag tar mina första kliv ut i den glittrande ökensanden. Äventyret kan börja.

Som med alla berättelser av rang så är det inte målet som är det viktiga utan resan dit. I Journey finns det ingen som håller mig i handen. Det finns inga guider eller pilar som tvingar mig att färdas i en specifik riktning. I stället får jag lita på min egen magkänsla och när hinder dyker upp på vägen så får jag själv lista ut hur dessa ska lösas. Till min hjälp har jag en magiska halsduk som kan användas för att nå platser som först tycks vara otillgängliga eller för att väcka föremål till liv. Motivationen att ta mig vidare vilar dock på mina egna axlar.

Trots att det saknar allt vad berättarröster och dialog heter, får jag uppleva såväl glädje som sorg under min färd genom spelets karga men vackra landskap. Journey tar mig med på ett minnesvärt äventyr som ständigt överraskar och tillsammans med The Last of Us så presenteras här en av de bästa spelupplevelser jag hittills haft nöjet att ta del av i år.
 
FLOW

I samma sekund som jag startar flOw så förstår jag att det det här är ett spel som inte begränsas av de traditionella ramarna. Det inte finns inga menyer att bläddra i utan spelet låter mig genast tar kontroll över en amöba-liknande varelse och dyka ned i en mikroskopisk värld full av små cellbaserade organismer. Här får jag sedan konsumera andra organismer för att utvecklas, växa mig allt större och dyka djupare ned i biosfären.

Jag har inga liv eller poäng att hålla reda på och spelet belägger mig inte med några betungande uppgifter som måste utföras. Istället tillåts jag forma min egen spelupplevelse och njuta av flOws suggestiva värld i min egen takt.
 
FLOWER

Med lite vilja kan man kalla Flower för en spirituell uppföljare till flOw. I Flower handlar det emellertid inte om vattenlevande mikroorganismer, utan här är det vindbyar och färgglada blommor som står i fokus. Spelet börjar med ett ensamt kronblad. Ridande på en bris seglar jag sedan över gräsbevuxna ängar och samlar blad från andra blommor tills vindpusten förvandlats till ett virvlande spår av kronblad med makt att påverka miljön omkring mig.

Jag kan bringa ljus till mörka landskap eller sätta färg på karga miljöer, samtidigt som jag hela tiden svävar genom luften med en enastående känsla av böljande lätthet. Tillsammans med den enkla spelkontrollen så gör detta Flower till ett oerhört avkopplande spel som är lätt att förlora sig i när de vardagliga bestyren blir övermäktiga.

 
Utöver de tre spelen har man också inkluderat en rejäl portion extramaterial på skivan, vilket inte brukar tillhöra vanligheterna när det gäller tv-spel. Vi får soundtracks, tre minispel, artwork, teman, kommentarer från utvecklarna, samt en dokumentär om arbetet bakom Journey. Ett mycket trevligt initiativ som jag inte hade haft något emot att se lite oftare. Journey Collector’s Edition är en angenäm och osedvanligt mysig bekantskap som visar att modern spelproduktion fortfarande kan överraska och bjuda på mer än gråbruna shooters, usla licensspel och ändlösa rader av uppföljare. Gillar du annorlunda spelupplevelser, har tillgång till en PlayStation 3 och sitter med 200kr på fickan så föreslår jag att du gör dig själv en tjänst och inhandlar ett exemplar.

About Alexander Bing

One comment

  1. Köp köp köp!!! Finns inget att tveka över!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.