Jordskott Säsong 2: Intervju med Henrik Björn

Våren 2015 fick den svenska serien Jordskott oss svenskar att nyfiket fråga:- Vad finns egentligen i de svenska skogarna? Efter de svenska framgångarna har serien även sålts till cirka 45 olika länder. Många fans har efterfrågat en andra säsong men från produktionens håll har det varit relativt tyst. Men så i dagarna släpptes till sist en teaser för den andra säsongen som har premiär hösten 2017. Vi passade på att höra av oss till seriens skapare och regissör, Henrik Björn.

Henrik Björn och huvudrollsinnehavaren Moa Gammel under inspelningen av första säsongen.

När säsong två har premiär har det gått ett par år sedan säsong ett först sändes. Hur kommer det sig att serien får en fortsättning först nu?

Det tog ärligt talat ett litet tag att samla intrycket efter sista avsnittet rullat. Sedan påbörjades den internationella lanseringen nästan omgående, jag åkte runt på massa ställen och stod på scen och gjorde intervjuer, Berlin, London, Paris osv. Och sedan behövde jag samla lite kraft faktiskt, för 10 timmar drama är ett riktigt monster att baxa över mållinjen, speciellt när det blir på en sådan stor internationell scen. Jag har även tre andra starka projekt i utveckling som jag skrev vidare på för att rensa skallen lite. De har också intresse från diverse ställen så vi gick på möten, träffade producenter i Sverige och USA. Och mitt i allt så gick vårat bolag Palladium Fiction samman med Sony Pictures Television. Så det fanns att göra förra året. Under förra hösten började vi skissa på säsong 2. Det var lite splittrat till en början men i januari i år hittade vi rätt och fick upp farten.

Förutom första säsongens succé, vad gjorde att du ville skapa en fortsättning?

Det här är ett universum som jag älskar, ärligt talat. Karaktärerna, budskapet, det visuella. Allt, egentligen. Det finns så mycket mer att utforska och berätta och utmaningen ligger snarast i att välja. Det har gått fem, sex år sedan jag skrev piloten till Jordskott och jag har inte tröttnat det minsta än.

Är det samma skådespelare och team bakom produktionen?

Både och. Vi har samma grundcast, Moa Gammel, Göran Ragnerstam, Happy Jankell och Richard Forsgren. Och i teamet min ”filmfamilj”, producent Filip Hammarström, chefsfotograf Pelle Hallert, min bror Arvid Björn som gör specialeffekter, Ingrid Sjögren på kostym, produktionsdesigner Agustin Moreaux med flera. I manusrummet var säsong etts medförfattare upptagna med egna projekt så jag samlade en ny grupp att sätta premissen och storylinen. Och så har vi två nya regissörer, Jakob Ström och Daniel DiGrado. Det nya och det gamla tillsammans känns kanon, helt enkelt.

Moa Gammel som kriminalkommissarien Eva Thörnblad i teasern för säsong två av Jordskott. Ni kan se videon längst ner på sidan.

Vart befinner ni er i skapandeprocessen?

Lite överallt samtidigt. Det är otroligt intensivt just nu. Vi putsar och skriver på manus, det pågår casting, locations, budgetanpassningar, team sätts ihop, möten med klippare, musikproducenter, scenografi, kostymprover. Det är en kreativ röra som vi försöker beta av med preussisk precession.

Vad kan vi förvänta oss av säsong 2?

Jag känner att vi är trogna det som gjorde Jordskott till en succé. Manuset tar med publiken på en vindlande resa, som är oviss och mystisk, full av oväntade kast. Vi rör oss i gränslandet mellan verklighet och mytologi och vi gräver oss djupare ner i myllan denna gång. Och vi lär känna karaktärerna på ett bättre sätt. De som läst manusen gillar dom verkligen och nu gäller det för oss att förmedla det på set. Men just nu förväntar jag mig sjukt hårt jobb fram till juli. Sedan får vi se!

Första teasern verkade visa både Silverhöjd och Stockholm. Kommer serien återbesöka gamla platser eller främst nya?

Det är viktigt för mig att vi är trogna universumet men att vi inte går i cirklar från säsong ett. Så vi strävar efter att tvåan ska kännas ny och fräscht, men samtidigt svept i Jordskotts säregna atmosfär. Det kommer vara en del kära återseenden. Men också spännande platser och karaktärer som inte visats förr i svenskt TV. Det vågar jag faktiskt lova redan nu.

Något du själv vill tillägga om Jordskott och säsong 2?

Vi som ligger bakom Jordskott jobbar hårt och målmedvetet med orubbad passion. Vi försöker envist bekämpa verkligheten, som att vi ständigt har för lite tid och pengar, för att få fram en så högkvalitativ säsong två som bara möjligt. Man kan ju inte sia om hur det kommer tas emot men publiken kan i alla fall lita på att vi kommer göra vårat yttersta. Om man gillade säsong ett så hoppas och tror jag att man kommer gilla det här!

Vi tackar Henrik Björn för en härlig intervju och flaggar för att vi troligtvis återkommer med mer nyheter kring produktionen under våren och sommaren. Tills dess får ni hålla till godo med teasern nedan.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.