Jordskott: En uppföljningsintervju

jordskottartikel1

Foto: Johan Paulin

För några månader sedan skulle precis Jordskott börja sändas på SVT och i samband med detta fick jag möjligheten att intervjua både upphovsmakare Henrik Björn och skådespelerskan Moa Gammel. Under den intervjun handlade mycket om vad det var för serie och vad tittarna kunde förvänta sig. Nu har det gått några veckor sedan sista avsnittet av serien sändes och succén är ett faktum. Varje avsnitt har setts av över en miljon tittare, blir det en andra säsong? Vad har Henrik mer på gång? Detta och mer kan du läsa om i intervjun nedan.

Hej Henrik!
Sist vi talades vid skulle Jordskott precis börja sändas och vi diskuterade bland annat förväntningar och en viss nyfikenhet inför hur serien skulle tas emot. Nu är säsongen slut och det har varit över en miljon tittare bänkade varje vecka. Beskriv kort hur dessa tio veckor har varit för dig! 
 

Det har varit, och är fortfarande, en intensiv period. Samtidigt som serien rullade på SVT så fick den internationella marknaden upp ögonen för Jordskott så det har varit mycket möten och en hel del resor. Det allmänna intresset och trycket kring serien blev nog större än vad någon hade kunnat förutse, med en mängd artiklar och intervjuer i TV, tidningar, radio, bloggar osv.

Jordskott blev en verklig snackis, jag har förstått att det både på skolor, arbetsplatser och i andra sammanhang har varit enormt mycket diskussioner. Jordskott har ju trendat på Twitter efter varje avsnitt vilket är ett annat exempel på intresset. Jag trodde nog innan att vi skulle få en kärna av fans, då jag kände på mig att det finns ett uppdämt behov av en serie som Jordskott. Men engagemanget och hängivenheten från en så här stor publik var inget vi kunde räkna med. Och när miljonpubliken bänkade sig varje vecka och folk tog till sig vår berättelse och dessutom vill ha mer, kände vi att det var värt allt slit.

Det kändes omvälvande men bra att till slut se Jordskott i rutan. Avsnitten svischade förbi i snabb takt och det är nog svårt för utomstående att förstå hur mycket arbete som egentligen ligger bakom. Man kan i alla fall konstatera att det går fortare att titta på en TV-serie än att göra den!

jordskottartikel2

Foto: Johan Paulin

Är det något seriens åskådare har reagerat annorlunda på än vad du själv hade förväntat dig? 

Det har varit intressant att se hur diskussionerna böljat. En utmärkande reaktion var hur rädda folk faktiskt blev, redan från första avsnittet. Ofta skrämdes de av scener som vi inte alltid hade räknat med som primärt skrämmande, utan var tänkte mer som stämningsbyggande. Det ofta lugna miljöbilderna från skogen upplevdes helt enkelt som obehagliga fast det egentligen var rätt stillsamma. Men när fantasin lägger till saker själv, ihop med lite suggererande musik, ja då kan det ju bli riktigt läskigt.

Syftet med serien var ju aldrig att skrämma bort folk från skogen, snarare tvärtom. Det var därför intressant att se hur reaktionerna förändrades i takt med att folk förstod det verkliga budskapet. Som vikten av att leva i samklang med miljön, att man är välkommen i skog och mark om man bara respekterar naturen. Det gick sakta  men säkert från kommentarer som ”jag ska aldrig mer sätta mig fot i en skog” till att folk istället gick ut i naturen, tog bilder på vackra träformationer, rötter eller rotvältor och hash-taggade Jordskott.

Under vår förra pratstund nämnde du också att du fyllt serien med små detaljer och ledtrådar, har Jordskotts tittare upptäckt alla?

Jag imponerades av till vilken grad folk lade märke till detaljer, skärmdumpade bilder, analyserade allt från repliker till små saker i bakgrunden, illustrationer i böcker osv. Men allt är inte upptäckt. Däremot gjordes en hel del kopplingar som vi inte ens tänkt på själva i manusrummet, en del riktigt bra slutsatser dessutom, även om de var ”fel”.

jordskottarikel3

Foto: Johan Paulin

Vi Svenskar var först ut med att få besöka Silverhöjd och Jordskotts universum, men serien skall även visas i Norge och England samt flera länder. Hur ser den närmsta tiden ut för dig?

Jag och mina kollegor Filip Hammarström och Johan Rudolphie kommer snart åka till Cologne och presentera Jordskott för tysk TV. Därefter blir det London för det årliga eventet Nordicana där genren ”Nordic Noir” lyfts fram. Det finns en stor och trogen publik i England för skandinavisk drama. Moa Gammel följer också med dit och det kommer vara mycket PR och press inför Jordskotts premiär på ITV i Storbritannien i juni. Det är framgångsrika och fantastiska serier som är utvalda att deltaga, som The Killing, Bron, Borgen mfl. Så det är både ärofyllt och roligt att Jordskott är inbjuden i det sammanhanget. Sen har vi en radda möten inför framtiden att beta av. Jordskott har skapat ringar på vattnet och intresset kring vårt produktionsbolag Palladium och våra nya projekt är stort. 

En av de många anledningarna till att Jordskott varit så framgångsrikt har varit det nytänk serien bidragit med till svensk film- och tv-produktion. Hur skall du bygga vidare på detta så att en eventuell fortsättning på serien inte fastnar i ”mer av samma”-träsket varje säsong?

Vi har långa berättarbågar som sträcker sig förbi säsong ett och vill nu utveckla dessa noga och med kvalitet. Det känns inte intressant att bara göra ”mer av samma”. Så vi kommer fortsätta ställa höga krav på oss själva i Writers Room för att hålla berättelsen trogen Jordskott, både i ton och känsla. Om det blir en säsong två vill jag leverera en riktigt stark fortsättning där vi fortsätter göra allt som var bra med säsong ett  – men ännu bättre. Jordskott ska vara fortsatt relevant och spännande och publiken ska både känna igen sig och bli överraskad.

Har du hunnit börja tänka på framtida projekt vid sidan av Jordskott eller väntar du bara på startskottet till att få dyka tillbaka in i serien och utveckla nästa säsong?

Palladium Fiction har några riktigt spännande produktioner på bordet och jag skriver både eget och tittar på andras projekt. En egen idé är faktiskt redan under utveckling i väntan på beslut av Jordskott, men det återstår att se när vi trycker gasen i botten på den.

jordskottartikel4

Foto: Johan Paulin

Kommer Jordskott att släppas på dvd eller blu-ray i år och i så fall kan vi förvänta oss något bonusmaterial?

Ja, den kommer ut på DVD och vi har lite idéer om hur utgåvan kan göras extra mustig. Men det är inte bestämt än.

Avslutningsvis, vet seriens skådespelare hur Muns ser ut eller det är din egen välbevarade hemlighet?

Vissa hemligheter bör förbli just hemliga!

Grattis till framgångarna och tack för din tid! 

Tack så mycket och håll gärna utkik på Jordskotts Facebook efter nyheter!

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.