Johan Glans – World tour of Skandinavien

Komikern Johan Glans har rest runt i hela Skandinavien, inklusive Finland och Island, med en bejublad show. Här berättar den bleka mannen från söder om lumparminnen, hur det är att vara förälder och om hur det är att turnera i våra grannländer.

bild1

Stand up comedy är en konstform svår att bemästra. Det gäller framförallt att ha bra timing, vilket herr Glans klarar av galant. Han är mycket bra på att referera till privata händelser, som många andra stand up-komiker också gör, men då Glans är en väldigt jordnära person så känns det mer äkta och privat än när andra stå-uppare berättar om vardagliga saker som inträffar. Kul är det också att se att även stora humorister som skåningen, ovan nämnd, kan misslyckas med sina skämt. En historia han berättar är när han skulle klippa häcken utanför sitt hus och måste köpa en elektrisk häcksax och en skarvsladd. Sladden råkar han kapa av, inte skarvsladden, utan den som sticker ut ur makapären. Han blir så less att han går in och tänker ta en kaka (Åh, kaka! På en torsdag!). Vad hittar han då där, om inte en skarvsladd, som han hade varit tvungen att åka till affären en extra gång för att han inte trodde att han hade en hemma. Dock slarvar Johan ihop orden och skämtet måste tas om ett antal gånger innan han lyckas sätta slutklämmen. Han är väldigt snabb på att rädda upp situationen och får det att kännas som att det är en del av showen.

bild2

Vanligtvis är jag van att se till exempel RAW Comedy Club eller något liknande, där varje performance är 10-30 minuter lång. Jag sitter i tv-soffan och känner lite avundsjuka mot publiken som får mer. Skämten flyter på bra och det är lagom variation och kvalitet på historierna. Ibland skrattar jag så jag kiknar, andra stunder blir det en liten ”he he”. Som extramaterial finns ett klipp från showen på Island, där han är tvungen att köra uppträdandet på engelska, vilket jag blev väldigt förvånad över att han klarade av och även då lyckades vara rolig. Är man inte van vid att uppträda på engelska så antar jag att det kan vara rätt så svårt att göra något man är så van vid, men på ett helt annat språk som man inte annars använder. I World tour of Skandinavien finns det väldigt mycket nytt material. Det brukar kunna vara väldigt mycket samma sak från dessa stora stå-uppare annars. Det enda jag känner igen och har hört tidigare, är när han refererar till ”kaka på en torsdag”, som har blivit lite av hans signum. Även hans Darth Vader-imitation finns med, men som sagt, det är annars mycket nytt vilket är bra och visar på att mannen har ett stort utbud och kan leverera och inte köra samma gamla vanliga gig varje gång. Johan Glans är ett geni!

 

Komikern Johan Glans har rest runt i hela Skandinavien, inklusive Finland och Island, med en bejublad show. Här berättar den bleka mannen från söder om lumparminnen, hur det är att vara förälder och om hur det är att turnera i våra grannländer. Stand up comedy är en konstform svår att bemästra. Det gäller framförallt att ha bra timing, vilket herr Glans klarar av galant. Han är mycket bra på att referera till privata händelser, som många andra stand up-komiker också gör, men då Glans är en väldigt jordnära person så känns det mer äkta och privat än när andra stå-uppare…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.