Johan Falk – Mannen, myten, legenden

Johan Falk är bland det absolut bästa som gjort i svensk filmhistoria, och det kommer dröja länge innan någon annan lyckas göra något lika så bra som Anders Nilsson har lyckats med.

Första gången vi fick stifta bekantskap med polisen Johan Falk (Jakob Eklund) var 1999 i filmen Noll Tolerans. Mitt minne av filmen börjar en varm sommardag hemma i Hälsingland. Jag var 13-14 år gammal och gick på den årliga sommarmarknaden. Efter stånd av strumpor, smörknivar och tröjor fann jag det marknadsstånd jag letade efter. Filmer. VHS band var på tapeten under den tiden och jag hittade bland annat Noll Tolerans. Den verkade häftig tyckte jag, så jag skramlade fram några slantar ur plånboken och köpte den. Vad jag minns, så tyckte jag inte om den speciellt mycket då. Men åren gick och den dammades av några år senare. Den var fortfarande relativt medioker. Tio år efter att Noll Tolerans, och dess två fristående uppföljare, släpptes var det dags igen för Johan Falk. Nu ännu hårdare.

Falk16_still_JF16-010_org_print

Johan Falk – Gruppen för Särskilda Insatser släpptes på DVD i September 2009. En tuffare, mer mörkare Falk börjar arbeta för GSI, en grupp inom polisen som har lite mer fria händer och använder metoder som kanske inte alltid passar den officiella polisen. Rätt snabbt blir Johan Falk kontaktperson för en infiltratör, med kodnamnet Lisa. En person som har mängder med kontakter i den undre världen.

Under filmseriens gång stöter de på mängder av brott, som oftast är kopplade till Baltikum. Så småningom läcks uppgifter från GSI och Lisa’s identitet cirkulerar bland de kriminella i Göteborg. Frank Wagner heter personen bakom Lisa. En kriminell barägare som hyser stor respekt bland kriminella, både i Göteborg och Baltikum. Frank och hans familj måste till varje pris försöka komma ut ur landet och få nya identiteter, något som lovats från Polisens sida, men inte riktigt fullföljts.

frank

2015 kom de sista filmerna om Johan Falk och sagan har nu fått sitt slut. Produktionen påminner inte speciellt mycket om vad vi är van att se i Sverige. Den känns mer påkostad och väl genomtänkt, mer likt en Hollywood produktion. Skådespelet är fantastiskt bra och de flesta filmer har starkt manus och bra regi, med något enstaka undantag. Musik och övrig bearbetning är något som skaparna lagt ner mycket kärlek och energi i, något vi som följer Johan Falk (officiell) på Facebook fått ta del av där skaparen Anders Nilsson ofta skriver långa stycken och historier om skapandet bakom Falk.

Jag kommer sakna Johan Falk, men tror att det är bra att de lägger ner med flaggan i topp så det inte blir lika utdraget som Beck och Wallander. Den stora skillnaden mellan Beck, Falk och Wallander är att Falk har en röd tråd genom hela serien och att Falk har fått sån stor genomslagskraft, utan att ha någon litterär föregångare. Däremot är den baserad på en sann händelse där den svenska polisens infiltratör Peter Rätz verkliga identitet avslöjats och han tvingats fly utomlands efter mängder av mordhot. Han arbetade på en krog i Stockholm och var medlem, eller hade kontakter i bland andra Bandidos, Hells Angels och Brödraskapet.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.